Читај ми!

Орлић: У Народној скупштини ће се отворено говорити о КиМ

Прва посебна седница о Косову и Метохији трајаће два дана. Председник Србије Александар Вучић ће представити Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године до 1. септембра 2022. Председник Народне скупштине Владимир Орлић каже да ће се о Косову и Метохији говорити отворено. О јединству у парламенту је тешко говорити, било би јако добро да неко из опозиције изађе и подржи државну политику, каже Орлић и додаје да ће Скупштина гласати о извештају.

Владимир Орлић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће се председник Србије Александар Вучић, поводом Косова и Метохије, обратити посланицима и народу, а да ће посебној седници присуствовати и чланови дипломатског кора, али и други представници које одреде парламентарне странке.

"Важно је да покажемо на који начин се односимо према институцијама, али и према теми као што је Косово и Метохија", рекао је Орлић.

Напоменуо је да ће Вучић представити Извештај о преговарачком процесу, да ће говорити о свим важним темама, проблемима са којима се Србија суочава и изазовима који предстоје.

"Сам ће да одговара на питања посланика, а Народна скупштина ће о том извештају да се изјасни. Као што знате, председник Србије о томе говори потпуно отворено и о садашњем тренутку и о томе шта ће се даље дешавати", рекао је Орлић.

Додао је да су до сада предузети важни кораци и у том смислу поменуо заказано обраћање председника Вучића пред Генералном скупштином УН 21. септембра, али и више од 20 повлачења признања тзв. независности Косова.

"Показали смо на тај начин да можемо да се боримо за своје интересе у најгорим могућим условима", рекао је Орлић истичући тешку ситуацију на КиМ и потезе Аљбина Куртија, али и споразуме које су у име Београда потписали представници претходних власти.

Говорећи o предлозима за КиМ које су у јавност износили представници опозиције, Орлић је рекао да нико од њих о тим предлозима није разговарао са представницима парламентарне већине.

"Ако питате да ли постоји воља да се разговара, то смо ваљда показали почетком овог сазива", рекао је Орлић напоменувши да постоји пружена рука и предсeдника Србије и људи који воде његову политику.

Посебна седница о КиМ трајаће два дана, а председник Скупштине је јуче о томе разговарао на састанку са шефовима посланичких група. Упитан да ли се о овом питању може очекивати јединство у парламенту, Орлић је одговорио:

"Да подрже сви, па видели сте – одговор је већ садржан у реакцијама које су потекле од неких учесника, пре свега људи из бившег режима, опет су јуче говорили све најгоре... Ставили су до знања да немају намеру да покажу разумевање и јединство, неки чак и говоре да је јединство сувишно", рекао је Орлић.

Међутим, истиче да би било добро да државна политика наиђе на подршку у парламенту.

"Нећу унапред да елиминишем могућност да можда у току данашње, сутрашње расправе неко изађе из редова опозиције да каже да хоће да подржи државну политику – било би јако добро, изванредно важно да се то деси. Али да ли је реално, нисам сигуран, јер знате да ту у истим клупама једни до других седе и они који отворено говоре да су за независно Косово и они који кажу да држава греши што уопште разговара, да то треба оружјем да се решава. Да ли између тих ствари може да постоји јединство и консензус, тешко је да вам кажем", рекао је Орлић.

"Унапред нисам оптимиста, али нека дан за гласање буде мерило да видимо да ли су се ствари код неких људи можда промениле", рекао је Орлић.

Истиче да јединства има тамо где је посебно важно да га буде – на Косову и Метохији, о чему се разговара и где је најтеже.

"Ти људи најбоље знају и како живе, ко за њих шта ради и ко им децу чува. Ту имате јединство као рекао бих ни у једном другом делу Србије, они су најјединственији око своје државе, свог председника и онога што радимо да сачувамо и њих и њихову децу, али наравно мир и стабилност за све. Та врста јединства је неупитна, а ко још додатно жели у њој да учествује – нека буде свакоме другоме на савест", рекао је Орлић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво