Читај ми!

Вучић: Од 1. септембра покушаће да промене таблице, неће бити Европрајда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, без обзира на оптимистичне изјаве неких европских представника, тренутно не види решење за таблице на КиМ. Каже да Европрајда неће бити и да та одлука не може да се промени.

Александар Вучић је рекао да ће Приштина свакако од 1. септембра наставити са својом кампањом и покушати да натера Србе да промене таблице на својим возилима.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је Жозеп Борељ имао оптимистичну изјаву да ће питање таблица бити решено као питање докумената.

"Европски политичари су од мене много паметнији и озбиљнији и не морају да буду мргуди као ја и да имају оптимистичан сценарио у глави. Не видим у овом тренутку никакво решење и 1. септембра они ће ићи са својом кампањом и покушати да натерају Србе да промене таблице. Мислим да у томе неће имати великог успеха", истакао је Вучић на конференцији са кубанским шефом дипломатије.

Каже да је Аљбин Курти у Бриселу рекао да верује да ће имати великог успеха – да Срби замене КМ таблице.

"То је процес који ће да траје, ми смо свакако од 1. септембра суочени с тим проблемом, не постоји могућност да се пре 1. септембра то реши. Али остаје нам да чекамо и видимо, очекујем важне разговоре после Отвореног Балкана и посете Ердогана. Имаћемо много посредника који ће долазити из Европе и света, али у овом тренутку не видим никакву могућност помака јер не постоји жеља код Приштине да разговара о рационалним и компромисним решењима", рекао је Вучић.

На крају је иронично додао да можда, ипак, Европљани боље знају шта ће се десити.

"Не размишљамо о промени политике према санкцијама Русији"

Вучић је, на питање како ће се држава у наредном периоду понашати, с обзиром на велике притиске да се уведу санкције Русији, одговорио да се Србија изјаснила о томе пре скоро 190 дана на основу одлука Савета за националну безбедност.

Вучић је нагласио да се уопште у овом тренутку не размишља о промени наше политике.

"Мислим да се показало паметним коју политику водимо без обзира на све тешкоће и притиске. Неко би рекао да би могао да се сними петпарачки филм ако би се написало када бих испричао шта смо све прошли од притисака у вези са санкцијама. То би било обима Марксовог 'Капитала'", истакао је он.

Вучић је рекао да га чекају важни састанци у вези са енергијом, а то је све повезано са финансијама и свим другим.

Рекао је да је спреман да проведе новинаре кроз председништво да виде на његовом спрату да је сва светла погасио, па и, како каже, фрижидерче у којем држи "Колу зеро" и воду, и да је то његов допринос штедњи.

Вучић: Неће бити Европрајда, нећемо мењати одлуку

Председник Вучић је рекао да је донета одлука да неће бити Европрајда и да она неће бити мењана.

"Управо смо донели одлуку да се не одржи Парада. Може да зове Бајден мене или Брнабићеву, кога ког, могу звати Путин или Ердоган, неће бити промене одлуке", подвукао је Вучић.

Председник је поручио да је о тој манифестацији разговарао и са министром унутрашњих послова, као и са премијерком Аном Брнабић, те да су се сагласили да је зарад очувања мира у земљи најбоље да се Европрајд не одржи.

Такође, Вучић је рекао да се о томе разговарало и са онима који подржавају Европрајд, као и са онима који су против њега.

Рекао је да разуме странце који се овде боре за своје интересе, али да не разуме људе из Србије који кажу да хоће баш да се прошетају и да виде да ли ће држава да их заштитити.

Вучић је рекао да "испада да држава треба да пусти хулигане да их пребију, како би онда могли да кажу како су били у праву када су рекли да држава није хтела да их заштити".

Поводом најава организатора Параде и дела опозиције да ће упркос забрани шетати Београдом, Вучић је рекао да ће одлука Владе о забрани бити поштована и да се нико не игра са одлуком државе.

Вучић је додао да држава није срећна због забране тог скупа и још једном истакао да држава има сада важније проблеме, као што су КиМ и енергетика.

"Када имате све те проблеме и притиске око увођења санкција Русији, а знамо да не доносе ништа добро на нашем примеру јер смо били жртве тих санкција. Када све то имате долази до екстремизације политичке сцене, опозиција хоће у протесте зато што ће да буде забрањен Прајд, а неки су протестовали зато што није забрањен. И једни и други су протестовали против државе", нагласио је Вучић.

"Потребан нови блок пристојне и нормалне Србије"

Вучић је поручио да треба да покушамо да будемо нормални када је реч о питању Параде, према тих седам до 10 одсто људи који су наши грађани.

"И о њима морамо да бринемо и то су наши браћа и сестре и да и њима кажемо – не морате баш увек прст у око да убодете свакоме да бисте доказивали нешто да јесте".

Вучић истиче да мора да се заштити нормалност у Србији и да зато држава неће дозволити никакво насиље, било о којој страни да је реч, и оних који су против и за одржавање Параде.

Каже да разуме странце који имају ту свој интерес, али да не разуме домаће политичаре и странке који се директно боре против интереса Србије.

"Важно ће зато бити да формирамо блок нормалности и пристојности – Српски блок. Не мислим национално већ и грађански и национално и блок пристојности који ће да се супротстави и једнима и другима", поручио је Вучић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво