Читај ми!

Лајчак после састанка са представницима Срба: Не ради се о победницима и губитницима, већ о људима који овде живе

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је после састанка у северном делу Косовске Митровице да су он и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар са представницима Српске листе разговарали о свим важним темама. Добре опције су оне које чувају мир и нормалну атмосферу на терену, истакао је Лајчак. Размотрили смо забринутост градоначелника, изјавио је Ескобар.

Мирослав Лајчак је састанак који су он и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар одржали са представницима Срба на КиМ оценио као веома важан.

"Важно је за нас да се састанемо са представницима Срба на Косову и Метохији, да они чују од нас шта је циљ наше мисије и да ми чујемо из прве руке каква је атмосфера, каква су очекивања. Каква год одлука да се доноси, управо Срби који живе ту, у центру су те одлуке. Свака лоша одлука погоршава њихов живот, добра одлука побољшава", истакао је Лајчак.

Наводи да су разговарали детаљно, о свим могућностима, готово два сата.

"Идемо сад одавде за Београд. Имамо састанак са председником Вучићем, да видимо да ли смо успели и где се налазимо", рекао је Лајчак.

Упитан да ли је истина да су тражили од Приштине да примену одлуке о таблицама и документима одложе за три месеца, рекао је да има много спекулација и да не жели да улази у то.

"Радимо све да не буде барикада"

Упитан да ли ће бити барикада, Лајчак је рекао да је веома снажна порука међународне заједнице да 31. августа не можемо бити у истој ситуацији као што смо били 31. јула.

"Зато смо тражили и добили то одлагање и зато смо организовали састанак у Бриселу. Зато смо ту данас, да се људи не плаше за свој живот. Ми радимо све да не буде барикада и не желимо да их буде", напоменуо је Лајчак.

Не жели, каже, да говори о могућим опцијама за решење кризе и истиче да су добре опције оне које чувају мир и нормалну атмосферу на терену.

"Не ради се о победницима и губитницима, већ о људима који овде живе", нагласио је изасланик ЕУ.

Што се тиче најаве Аљбина Куртија да ће 1. септембра почети примена реципроцитета, рекао је да не жели да коментарише појединачне изјаве.

На питање новинара за могућност да се Срби повуку из институција, одговорио је да не жели да спекулише и да је ту да се нађе решење и да се криза избегне.

"Вучић и Курти убрзо у Бриселу"

Претпоставља да ће се Вучић и Курти убрзо поново срести у Бриселу.

"Они су се сложили да треба да се виде једном месечно отприлике. Толико је ствари о којима треба да разговарају. То је био договор", навео је Лајчак.

Ескобар: Размотрили смо забринутост градоначелника

Новинарима се после састанка обратио и Габријел Ескобар, који је изразио наду да ће након састанака које ће имати касније данас у Београду моћи да саопшти више детаља.

"Желим само да кажем да смо размотрили забринутост градоначелника. Наша мисија се наставља у Београду. Надам се да ћемо бити у могућности да дамо саопштење у Београду касније данас", рекао је Ескобар, наводи Косово онлајн.

Састанак представника Срба са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром одржан је у Косовској Митровици, поводом кризе на Косову и Метохији настале након одлуке Приштине о српским личним картама и пререгистрацији возила, чија је примена најављена за 1. септембар.

Са америчким и европским званичником разговарали су председник Српске листе Горан Ракић и председник Општине Северна Митровица Милан Радојевић.

После састанка у Косовској Митровици, Лајчак и Ескобар ће у Београду разговарати са председником Александром Вучићем.

Одборници општина северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток изјавили су јуче у заједничкој декларацији да председнику Србије Александру Вучићу дају подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.

Ескобар и Лајчак су се јуче састали у Приштини са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и са премијером Аљбином Куртијем.

Према тврдњама анонимног извора, тражили су да се примена реципроцитета одложи за још три месеца, пренео је Кљан Косова.

У исто време, командант Кфора генерал-мајор Ференц Кајари обавестио је Аљбина Куртија о ангажовању међународних војника на северу Косова и њиховим "додатном припремама".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво