Читај ми!

Све очи упрте у Лајчака и Ескобара

Седам дана је остало до 1. септембра а из владе у Приштини за сада нема других сигнала у односу на најаву да неће бити компромиса око њихових мера о издавању документа који би заменио српску личну карту и пререгистрацији возила српских таблица на локалне. Све очи уперене у активности изасланика САД и ЕУ, Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака, у Приштини.

Из саопштења кабинета косовске председнице Вјосе Османи након састанка са Габријелом Ескобаром, не види се да има помака. Османи је казала да је Приштина била конструктивна у дијалогу и да су "одлуке косовских институција у складу са Бриселским споразумом о слободи кретања".

Приштина је, каже Османи, у сталној комуникацији и координацији са међународним партнерима.

Амерички изасланик се о састанку није оглашавао, а одбио је и да да изјаву новинарима окупљеним испред зграде председништва.

Мирослав Лајчак данас почиње серију разговора. Заједно са Ескобаром састаће се са Вјосом Османи, затим са Аљбином Куртијем.

Наредног дана, како су за РТС потврдили из седишта Европске уније у Приштини, иду у Митровицу на сусрет са представницима Срба. Онда ће за Београд.

За сада нема најаве обраћања медијима, међутим није искључено да се медијима обрати Аљбин Курти пошто је за данас заказана и седница владе, на којој би он могао да реферише о последњој рунди дијалога.

Упоредо са шатл дипломатијом Лајчака и Ескобара, у Звечану ће данас заседати одборници скупштина четири општине на северу, а након најаве да српски представници могу да крену у напуштање косовских институција уколико не дође до компромиса.

На северу је мирно, али патролирање војника Кфора и полиције у блиндираним возилима указује да ситуација није свакодневна и да има страха од пораста тензија каквих је било крајем прошлог и почетком овог месеца.

Командант Кфора Ференц Кајари најавио је синоћ у интервјуу овдашњим медијима да међународни војници неће дозволити постављање барикада на путевима на северу којима се, како каже, онемогућава слобода кретања и јер се њима, како је навео, не помаже у решавању ситуације.

Додао је да је Кфор поставио осматрачнице, техничке пунктове широм простора Севера Косова. Такође, војници Кфора појачали су патролирање како би, како је навео, били спремни за сваки инцидент.

"Ако буде тензија, поступићемо по свом мандату", рекао је Кајари.

Дакле, све очи су упрте у активности Лајчака и Ескобара и ефекте њихове посете Приштини и Београду.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво