Читај ми!

У сусрет 1. септембру, шатл дипломатија Лајчака и Ескобара између Београда и Приштине

Прошлонедељни разговори у Биселу нису затворили ниједно спорно питање, а отворили су рок за решавање горућих проблема. Уколико Београд и Приштина не постигну компромис, за недељу дана почиње пререгистрација српских таблица, док улазак на КиМ неће бити могућ без регистрационог листа. Београд је најавио да ће се борити за прихватљиво решење, а у томе би могла да помогне посета међународних представника.

Није постигнут договор, али то није крај приче – тим речима шеф европске дипломатије описао је последњу рунду преговора у Бриселу. Прича добија наставак у Приштини где бораве европски посредник у дијалогу и амерички изасланик за регион. Очекује се да главна тема буду дозволе за кретање српских држављана.

"Западу је сасвим прихватљиво и јасно да Косово тражи оно што Србија спроводи већ 10 година са оне стране границе. Заправо, сви се слажу да је реципроцитет у односима не само нормалан него и да једноставно нема односа без тога", каже Фадил Љепаја, политички аналитичар из Приштине.

Улазно-излазна дозвола већ се издаје носиоцима косовских докумената на уласку у централну Србију. Исту праксу Приштина је покушала да примени 1. августа, али је због барикада на северу покрајине примена одложена за 1. септембар. Да је и тај датум подложан промени верују представници Београда.

"Курти се понаша како му је дозвољено. Ја се надам да ће и амерички и европски званичник њему саопштити да иза њега не стоје. Ако то буду рекли искрено, онда има наде и шансе да се све промени и дођемо до неког решења", поручује Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица.

Решење у шест тачака, које је саставио косовски премијер, за Београд је неприхватљиво, поручио је председник Србије након састанка у Бриселу. Куртијеву понуду аналитичари виде као одсуство жеље за компромисом.

"Пажња је усмерена на међусобно признање, јер да није тако не би на овом састанку, који је требало да реши техничке ствари, Курти изашао са оквирним споразумом од шест тачака од којих је једна међусобно признање", наводи Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

"Те тачке садрже вољу грађана Косова, оне су заправо компромис. То није максимално решење", наглашава Љепаја.

Осим признања, чланства Косова у међународним организацијама, ревидирања постигнутих споразума, предлог укључује и решавање питања несталих лица.

"Он је сада побегао од хуманитарног мандата, јер је мисија у тражењу несталих лица искључиво хуманитарна, уз подршку институција на просторима где су лица нестала. Он је сада то ставио у пакет уз захтеве који су немогући, што значи да шаље поруку да га ни нестала лица не интересују", истиче Одаловић.

После Приштине, Лајчак и Ескобар долазе у Београд. Уколико буде потребе у дијалог би у будућности могао да се укључи и амерички државни секретар Ентони Блинкен, саопштио је Стејт департмент. Понављају да прате преговоре две стране и охрабрују њихов наставак.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво