Читај ми!

Одлагање под притиском - месец дана за дефинисање процедура; Циљ не угрозити свакодневни живот Срба на КиМ

Наредних месец дана, за колико је Приштина под притиском међународне заједнице одложила примену одлуке о забрани српских регистарских таблица и личних докумената на Космету, треба искористити да се јасно дефинишу процедуре које не би у пракси угрозиле свакодневни живот Срба на КиМ, истиче помоћник шефа дипломатије Немања Старовић и додаје да је "мала победа" то што је Аљбин Курти заустављен у спровођењу једностраних потеза. Колумнисткиња Љиљана Смајловић напомиње да је "једнострано" кључна реч у решавању овог питања, на чему треба да инсистира српска страна. Обоје су сагласни да се потези Приштине морају тумачити у контексту рата у Украјини, због чега је позиција Србије додатно отежана.

О деескалацији ситуације на Косову и Метохији, у специјалном издању емисије Око говорили су помоћник министра спољних послова Немања Старовић и колумнисткиња магазина "Недељник" Љиљана Смајловић.

То што је Приштина, под притиском међународне заједнице, одложила примену одлуке о забрани српских регистарских таблица и личних докумената на Космету, Старовић види као малу победу.

"Ако можемо да говоримо о добрим вестима или малим успесима - чињеница је да је након веома драматичне ситуације протекле ноћи ипак дошло до барем привремене деескалације, што је сачуван мир и стабилност, што су сачувани животи људи и што је добијено нешто времена да се на смирен начин решавају кључни проблеми који постоје", рекао је Старовић и додао да ништа од тога не би било да није било одлучности нашег народа који тамо живи.

Као позитивно оцењује то што је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти заустављен у спровођењу своје "агенде повлачења једностраних потеза".

"То можемо да тумачимо као мали успех, али нема простора за било какво опуштање, у данима и недељама пред нама бојим се да ћемо имати много посла да очувамо мир и стабилност", рекао је Старовић.

Додаје да, имајући у виду образац понашања Аљбина Куртија, не може да се говори о смирености и подсећа да је Курти на прошлогодишњем састанку у Бриселу, последњем на високом нивоу, одбио да потпише споразум од три ставке који је припремио Мирослав Лајчак и његов тим.

Тај споразум садржи једну реченицу да ће се обе стране судржавати од повлачења једностраних потеза који би водили ка дестабилизацији на терену, рекао је Старовић.

Тиме је, истиче, Курти најавио све оно што је уследило - нападе и пуцање на Србе на КиМ, заплену српских производа, забрану референдума о уставним променама, забрану гласања на изборима...

"Јасна је секвенца једностраних мера које је он у континуитету спроводио. Прво, зато што је видео да никакве последице не постоје... Друга ствар, њега је историја научила да се организовано насиље над косовскометохијским Србима увек исплати", рекао је Старовић и подсетио да су представници Приштине након погрома 2004. године добили зелено светло Запада да прогласе тзв. независност.

Скретање пажње са ЗСО 

Старовић напомиње и да потези које повлачи Аљбин Курти имају за циљ скретање пажње са обавеза које су пред Приштином, будући да је из Брисела дат јасан знак да ће прва наредна тема дијалога бити формирање Заједнице српских општина.

"Курти потпаљује ситуацију да сви сада морамо да се бавимо гашењем пожара а да све оно што је његова обавеза одлаже", рекао је Старовић.

Напомиње да су за овакве потезе Приштине повољне геополитичке околности, мислећи на ситуацију због рата у Украјини. У том контексту Куртијеве потезе види као, како каже, "геополитичко лешинарење".

И за Љиљану Смајловић је Украјина, како каже, кључна реч - која ситуацију на КиМ чини опаснијом.

"Све што уради Курти, све што се деси доле је опасније зато што је ово тренутак у коме се сваком противнику Србије чини да треба политички да профитира на чињеници да Србија представља усамљено острво у Европи када је реч о увођењу санкција Русији и да ће придобити не само земље Квинте већ целу западну међународну заједницу против Србије", рекла је Смајловић.

Позадина "енергичне" реакције Запада

Навела је да се у реакцији Амбасаде САД у Приштини "водило рачуна о осећањима косовске владе", али ипак као позитивно види то што се одмах реаговало.

"Никад ми не би пало на памет да ће западна заједница интервенисати одмах те исте вечери у корист Србије", каже Смајловић и истиче да се променио и контекст америчке политике на Балкану.

Такође, разлог за то што је Београд успео да издејствује енергичну реакцију још исте вечери види и у томе што је, према њеним речима, створен утисак да су људи страховито озлојеђени.

"И да може да се деси бог зна шта и да неће то трпети и да неће прихватити. Имате ситуацију где морате као држава Србија да кажете Западу немојте ово да радите, не дајте Куртију ово да ради, ово озбиљно дерогира наша права и ми на ово не можемо да пристанемо и не можемо да одузмемо људима право да се буне против овога", каже Смајловић.

Старовић пак наводи да су томе допринели - интензивне активности председника Републике, као и других органа, али и да је то последица озбиљног кредибилитета који је, како наводи, изграђен у последњих 10 година.

"И сад, у овим кризним ситуацијима, успели смо да пошаљемо адекватне поруке и произведемо реакцију која заиста није била очекивана", рекао је Старовић.

Лажне вести на штету српске стране 

Саговорници су осудили то што су се у медијима и на друштвеним мрежама током јучерашњих дана појављивале лажне вести о томе шта се заправо дешава на КиМ, као и да се српска војска сукобила са косовском полицијом.

Старовић сматра да је то иницирано из Приштине и напомиње да се у извештајима у којима се издавање дуплих докумената људима са српском личном картом представља као нешто нормално - маши суштина.

"Није се говорило колико је заправо тај покушај спровођења те једностране мере опасан. Не односи се на то да ли ће неки човек изгубити два или три минута на административној линији, произвољним тумачењем споразума, а Курти је хтео да примени тај спор и на Србе на северу КиМ који никада нису били обухваћени тим споразумом", рекао је Старовић.

На тај начин би, истиче, нашим људима на КиМ могла бити одузета лична карта и могли би бити третирани као странци који имају права да на територији КиМ бораве до 90 дана. Био би то, према његовим речима, законски начин да се протера део Срба.

Љиљана Смајловић указује на то да би свака лажна вест да се пуцало на косовску полицију била изговор да се примени сила.

"Стварате атмосферу да ако вам се учини да Запад каже: 'Истина је оно што се причало да ће Руси да отворе други фронт' - претпостављам да се такве вести лансирају - да би се створила прилика... Готово да не могу да верујем да се све завршило без повређених", рекла је Смајловић и подсетила како је лажна вест из 2004. да су српска деца натерала албанску децу да се утопе изазвала погром.

САД VS Брисел 

Говорећи о неспоразуму око тога на чију иницијативу је Приштина одложила примену мера - САД или Брисела, Старовић је рекао да је једино битно да је до тога дошло и да се враћамо дијалогу који нема алтернативу и уз помоћ којег је сачуван "какав-такав" мир у протеклих 11 година.

Смајловић и ово тумачи у контексту рата у Украјини, будући да је у овом тренутку САД ојачао своју улогу у Европи. Напомиње и да Приштина има разлога да буде незадовољна, будући да од Брисела није добила безвизни режим који су им, каже, сви обећавали.

Говорећи о улози Квинте у решавању косовског питања, Старовић је рекао да су приштинске власти усмерене на Квинту, те да саме кажу да са њом координирају своје потезе.

"Логично је било да се председник Србије обраћа земљама Квинте", рекао је Старовић и додао да су неке од њих одиграле улогу претходне ноћи.

Терет ситуације око рата у Украјини

Саговорници су говорили и о томе колико довођење Србије у контекст рата у Украјини може бити штетно по нас, сагласивши се да нам то не одговара.

"Не желимо да будемо део ратног сукоба ни на који начин", рекао је Старовић.

Старовић је напоменуо да су сви представници Приштине у јучерашњем оглашавању на друштвеним мрежама помињали Владимира Путина, што показује колико је наша геополитичка позиција компликована.

"Ја сам приметила да се наша власт јако стресе када нас Путин подсети на случај Косова", рекла је Смајловић додавши да нам то раније није сметало. Зато је критиковала оглашавање Владимира Ђукановића који је на Твитеру писао о "денацификацији", а за шта се касније извинио, истичући да такве ствари отежавају нашу ситуацију у тренутку када нам се, како каже, "пакује да помажемо Русији да нешто мути у Европи".

Шта следи 

Говорећи о томе шта се може очекивати у наредном периоду, Старовић је истакао да смо добили месец дана предаха да се разјасне све недоумице.

"И да се дође до дефинисања јасних процедура које не би у пракси угрозиле свакодневни живот наших сународника који живе на простору КиМ", рекао је Старовић и додао да наредних месес дана треба говорити и о интегритету Бриселског споразума, будући да је то, како каже, једини политички кров, у оквиру чега мора доћи до формирања ЗСО.

"Компромис је нешто што је веома тешко достићи али мислим да се морамо задовољити и са тиме ако успемо да и у наредном периоду сачувамо мир и стабилност, и да сачувамо животе наших људи", рекао је Старовић.

Смајловић истиче да је "једнострано" у овом случају оперативна реч, те да се нада да ће на основу тога "успети нешто да се оствари".

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво