Читај ми!

Први интервју новог украјинског амбасадора за РТС: Најважније да зауставимо рат

За нас је данас најважније да зауставимо рат и очекујемо подршку партнера како у Србији, тако и у Украјини, рекао је за РТС нови украјински амбасадор Володимир Толкач. Србија са Украјином, каже, има много заједничких ствари, а то је пре свега европски пут.

Рат у Украјини ушао је у 112. дан, а борбе у Севернодоњецку се не стишавају. Како у тој земљи виде однос Србије према избеглицама, рату, како би сарадња две земље могла да се унапреди, говори нови украјински амбасадор Володимир Толкач у првом интервјуу за РТС који је дао од ступања на дужност. 

Стигли сте у Србију у тренутку када је ваша земља била готово 100 дана у рату, колико то утиче на ваше ваше ангажовање у Београду и на који начин? Шта ће бити ваши приоритети у наредном периоду?

-Хвала на могућности да разговарамо данас и могу рећи да су се приоритети много променили у односу на оно што сам ја мислиo. Данас је тешко правити планове зато што једино о чему можемо разговарати јесте рат који траје 111 дана. Толико дана је прошло од када је почео рат Руске федерације који у ствари траје већ 8 година.

У Србији је стигао и значајан број украјинских избеглица, имате ли податак колико их је одлучило да остане овде, шта им је најпотребније, да ли имају одговарајући подршку?

- У Србији се тренутно налази око 7.500 држављана Украјине, око 500 има стални боравак на некој од основа. Имао сам 3. јуна прилику да посетим избеглички центар са председником Александром Вучићем у Врању и заиста у том тренутку осетио сам однос председника Србије према нашој деци, његову топлину и отвореност према њима и то је знак да Србија дели нашу тугу, нашу трагедију и да ће наставити да нас подржава.

Међутим, с друге стране ако погледамо да неко излази на манифестације са словом З, појављује се у јавности са њим, то наше држављане оставља у одређеном смислу да се не осећају сигурно. Све оно што Русија у Украјини сада чини, све страхоте које доживљава наш народ тамо осећају се и овде због тог односа и писања тог слова З, које за нас представља фашистичку свастику.

Прошле недеље у Србији је ухапшен некадашњи званичник украјинске обавештајне службе Андриј Наумов, да ли се амбасада ангажује и у том случају?

- Почећу од тога да је он бивши званичник службе безбедности који је отпуштен пре шест месеци у Украјини, а пре 24. фебруара он је незаконито напустио земљу, без дозволе. Он се за сада није лично обраћао амбасади за помоћ као држављанин Украјине, који има потпуно право на то и зато сматрам да боље да сачекамо неки одговарајући захтев с његове стране и дамо одговарајући одговор на то како бисмо, поштујући законе Србије и Украјине, могли да разговарамо о том питању.

Један број лажних дојава о бомбама стиже и из Украјине, Ваша земља је у специфичној ситуацији, да ћете моћи да пружите подршку српској полицији да се процесуирају они који такве дојаве шаљу?

- Веома нам је жао што се Украјина помиње по овом питању, ми желимо да кажемо да смо се обратили локалним органима и МУП-у како бисмо на заједнички начин успоставили сарадњу надлежних органа обе земље у циљу што брже и објективне истраге. Ово није само проблем Украјине и Србије и могу да дам пример, пре неколико дана била је дојава о бомби у непосредној близини амбасаде, ово застрашивање и дојаве о бомбама није само украјински или српски случај, потребно је много више истраживања како би проблем био решен.

На који начин би односи Србије и Украјине могли да се унапреде имајући у виду  осетљивост ситуације али и положаја у којем је Србија?

- Данас са Србијом имамо много заједничких ствари које нас уједињују, то је пре свега европски пут јер су обе земље изабрале тај пут. То што се дешавало претходних недеља, сусрети с председником Србије и министром спољних послова и разговори које смо водили су веома важни и та сарадња се наставља.

С друге стране важно је интензивирање економске сарадње. У привреди треба да уведемо зону слободно трговине како бисмо олакшали размену добара јер за Украјину Србија остаје готово једина земља у Европи за коју још увек постоје царинске и пореске баријере. Знамо да је током рата ЕУ укинула царинска и тарифна ограничења.

Још једно покренуто питање у разговору с председником је питање обнове и помоћи Украјини што је јако важно за нас. Вучић је истакао спремност у лечењу наших рањених грађана тако и у обнови оштећене инфраструктуре.

Не треба заборавити ни културну или размену наших спортиста. 

За нас је данас најважније да зауставимо рат и очекујемо подршку наших партнера како у Србији тако и у Украјини.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се