Читај ми!

Други дан Самита "Отворени Балкан" у Охриду, очекује се потписивање више споразума

На Охриду се одржава самит регионалне иницијативе "Отворени Балкан". Уз осниваче Иницијативе, лидере Србије, Албаније и Северне Македоније, састанцима присуствују и представници Црне Горе и Босне и Херцеговине. Очекујем да се створе предуслови да министарства културе препознају иницијативе као важне за регионалну сарадњу, размену културе и информација и боље познавање наших друштава. Ово су кровни споразуми који обезбеђују даље кораке, каже Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

Данас је радни део самита, очекује се да ће земље иницијативе потписати споразуме и меморандуме о сарадњи у туризму, култури, између пореских управа и споразум о међусобном признавању диплома.

Данас ће фокус бити на култури и туризму, а очекује се сарадња у области високошколских установа. На тај начин требало би да се реши признавање диплома како би се олакшао процес нострификације између три државе а такође ће се разговарати о сарадњи пореских управа Србије, Албаније и Северне Македоније.

Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије очекује резултате у продубљеној туристичкој сарадњи и сарадњи националних институција важних за културу али и мањих приватних иницијатива као што су удружења издавача и фестивали.

"Очекујем да се створе предуслови да министарства културе препознају те иницијативе као важне за регионалну сарадњу, размену културе и информација и боље познавање наших друштава. Ово су кровни споразуми који обезбеђују даље кораке", каже Ђурђевић.

Према његовим речима иницијатива "Отворени Балкан" ствара предуслове да се сједине тржишта рада и да постоји могућност циркулације радне снаге.

"Мислим да ће услужна индустрија као што је туризам имати користи само треба дати времена да ствар заживи", поручује Ненад Ђурђевић.

Додаје да је потребно да се иницијатива деполитизује и да се види које су то заиста активности - олакшавање тровине и промета робе.

"То су ствари које су вредности и државе и грађани могу да виде своје бенефите врло брзо. Ја бих само на томе инсистирао да пробамо да деполитизујемо иницијативу и да се преко ње јача поверење, да се неке ствари покрену и решавају између наших балканских држава.", истиче Ђурђевић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче, првог дана Самита "Отворени Балкан" у Охриду, да та иницијатива није алтернатива европским интеграцијама, али да не види разлог зашто земље региона не би ближе сарађивале ако им то доноси корист. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара