Читај ми!

Вучић: Отворени Балкан није алтернатива ЕУ, али доноси добробит

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Охриду, где учествује на Самиту "Отворени Балкан", да та иницијатива није алтернатива европским интеграцијама, али да не види разлог зашто земље региона не би ближе сарађивале ако им то доноси корист.

Одговарајући на питање новинара да ли је "Отворени Балкан" алтернатива европским интеграцијама, Александар Вучић је рекао да то нема никакве везе са тим.

Истакао је и да је он најгласнији заговорник да ЕУ отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, да се за то залаже на сваком месту, и да не само да са тим нема проблем, већ напротив, сматра да је то веома важно за Скопље, Тирану и грађане те две земље.

"Али, ми не кажемо да ће ово што ми радимо донети више добробити, али добробит сигурно доноси, свима. То није замена за ЕУ, нити је нека друга кафа… то је посебна иницијатива која доноси сарадњу народа и држава овде", рекао је Вучић.

Приметио је и да постоји та потреба код нас да нам је увек наше грожђе кисело, а туђе слађе, и да је све друго, са стране, много боље, од неке наше иницијативе и онога што себи можемо да понудимо.

"Са тим нисам сагласан. Ово је изванредна иницијатива, у интересу грађана, од ње имамо само користи и нико не може да каже ништа против тога", рекао је Вучић.

На питање како протумачити информацију да је на Охриду и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, уз подсећање да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, којем је онемогућено да посети Србију, рекао да "Запад од отвореног прави затворени Балкан", Вучић је рекао да је "Отворени Балкан" важна иницијатива, која припада земљама и народима одавде, а ко год је подржава – хвала му, и "добро дошли у клуб".

"Али, немојте да потцењујете нашу одлуку и жељу да се ми зближавамо и сарађујемо, ако је то од интереса за нас", рекао је Вучић и указао да бројке о економској сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, расту, што значи да неки људи од тога живе, да могу породице да прехране.

"Да не причам о размени пољопривредних производа, индустријских производа, услуга… То је за нас важно. Хвала свима из света који брину, који желе добро иницијативи, али то је наша иницијатива, наших народа, и на то сам поносан. То је нешто што нама припада", рекао је Вучић.

"У Охрид сам дошао са предлозима веће сарадње током зиме"

Рекао је и да је "Отворени Балкан" најбоља иницијатива у последњим деценијама и истакао да је у Охрид на састанак те иницијативе допутовао са новим предлогом који се тиче међусобне помоћи три земље чланице током зиме.

"Дошао сам са новим предлозима, да покушамо да се договоримо како да једни другима помогнемо током зиме што се тиче хране, билансирања електричне енергије, око гаса, као и како да у будућности направимо чвориште гаса", објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Казао је и да ће једна немачка фабрика краставаца користити линију "Отвореног Балкана", како би могла да користи сировину из све три земље.

Он је рекао да политичари, а често и медији, говоре само о неком политичком аспекту, увек тражећи нешто што би могло да им смета, да критикују.

"Отворени Балкан" је најбоља иницијатива у последњим деценијама. Имамо изванредну сарадњу са нашом браћом и пријатељима Македонцима, као и албанским пријатељима. Немам потребу да се сваког дана правдам да ли ће још неко да се прикључи. Ако хоће супер, добро дошао. Ко хоће хоће, ко неће – неће", поручио је он.

Вучић је указао на то да између Северне Македоније, Албаније и Србије расту потребе једних за другима.

"Имамо значајно повећање трговинске размене. Гледаћемо да током туристичке сезоне олакшамо да се људи не буне, јер пролазе кроз две контроле. Хоћемо да људи виде бенефите иницијативе и да се боље припремимо за ЕУ", подвукао је он.

Рекао је да је неопходно и да ове три земље међусобно помажу једна другој у гашењу пожара, којих обично има током лета.

Поред сарадње у области туризма и културе, додао је, припрема се велики пољопривредни сајам за крај лета, почетак јесени.

"Разговарао сам са Борељом и добио позив за Самит ЕУ – Западни Балкан" 

Председник Србије Александар Вучић разговарао је после подне телефоном са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Жосепом Борељом од којег је добио додатни позив за учешће на Самиту ЕУ – Западни Балкан 23. јуна у Бриселу.

Александар Вучић је рекао да је имао телефонски разговор од 25 минута са Жосепом Борељом.

"Разговарали смо о европским интеграцијама Србије, о дијалогу са Приштином, ситуацији у региону, која је понекад компликована, тако да смо разговарали о свим важним темама које су од интереса за грађане наше земље и региона", објаснио је Вучић у изјави новинарима у Охриду где учествује на дводневном самиту регионалне иницијативе "Отворени Балкан".

Рекао је да је разговарано и о предстојећем Самиту ЕУ – Западни Балкан, и да је од Бореља добио додатни позив да му присуствује.

Најавио је да наредног дана треба да се наставе разговори Београда и Приштине у вези са декларацијом о несталим особама, као и о енергетском пакету.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво