Спор око Закона о забрани дискриминације

Предлог закона биће враћен у скупштинску процедуру, али ће Влада и заинтересоване стране, у наредних недељу дана, покушати да ускладе спорне чланове. Љајић тражио објашњење. Верске заједнице потврдиле да су изнеле примедбе на текст закона.

Влада Србије ће у наредних недељу дана покушати да, са заинтересованим странама, усклади текст Предлога закона о забрани дикриминације, који ће уколико договор изостане у скупштинску процедуру бити враћен у неизмењеном облику, сазнаје Радио-телевизија Србије.

Влада је о спорном предлогу закона расправљала на захтев министра за рад и социјалну политику Расима Љајића чије је министарство припремило законски предлог.

Пре него што овај предлог закона буде враћен у скупштинску процедуру, биће одржан састанак с представницима цркава и верских заједница на чију је инцијативу Предлог закона повучен.

Предлог Закона против дискриминације повучен је јуче после подне из процедуре после телефонске седнице Владе Србије на, како је раније данас изјавио Љајић, захтев Српске православне цркве.

Одлука Владе Србије да, вече уочи седнице Скупштине, повуче Предлог закона о забрани дискриминације који је требало да буде прва тачка дневног реда, изазвала је бурна реаговања  дела опозиције, невладиних организација, али и ресорног министра.

Љајић је рекао да није био позван на телефонску седницу Владе, на којој је закон повучен, под изговором да је био недоступан.

"Нека нам се каже да убудуће закон шаљемо црквама, а онда да иде у процедуру. У противном може нам се десити да усвајање сваког закона прате овакве афере", рекао је Љајић.

Министар Љајић је указао да је то опасно дерогирање демократских институција и мењање правила која важе у свету и подсетио да је његово министарство предлагач тог закона и да би било коректно да буде међу првима информисан о намери да се тај закон повуче.

Према његовим речима, на закону се радило три године, његова верзија је усаглашена са највећим бројем политичких странака, консултоване су бројне невладине организације и уграђени су многи предлози цивилног сектора.

"Закон је добио највеће оцене свих међународних организација и он је услов да Србија буде стављена на белу шенген листу", истакао је Љајић и навео да је рок за усвајање закона април и да они који су повукли закон и иницирали његово повлачење сносе сву одговорност уколико не буде усвојен.

У српској Патријаршији потврђено је да су Синод Српске православне цркве, Београдска надбискупија Римокатоличке цркве, Исламска заједница Србије, Евангелистичка црква и друге верске заједнице у Србији заједно упутиле писмо са примедбама на Предлог закона о дискриминацији.

Реаговање заштитника грађана

Заштитник права грађана Саша Јанковић оценио је да су повлачењем Предлога закона о забрани дискриминације из скупштинске процедуре након спроведене јавне расправе и усвајања у Влади, демократске процедуре и институционални механизму обезвређени на штету грађана и њихових права.

"Свако, па наравно и црква има право да изрази мишљење о било ком законском предлогу, али за то им, као и остатку цивилног друштва, стоји на располагању јавна расправа као обавезни, законом утврђени део законодавног процеса", навео је Јанковић у саопштењу за јавност.

Јанковић је оценио да и Министарство вера сваки законски предлог сагледава из аспекта остваривања и заштите верских слобода и права и предочава своје становиште предлагачу и Влади.

"Заштитник грађана, од кога Влада и надлежно министарство нису тражили мишљење о Предлогу закона који се непосредно тиче његове законом утврђене надлежности, упутио је своје мишљење о предлогу Народној скупштини и позван је да га изнесе на надлежном одбору Парламента", наводи се у саопштењу.

Протест ЛДП-а и невладиних организација

Центар за развој цивилног друштва оценио је да је повлачење Предлога закона из скупштинске процедуре "снажан израз неодговорног односа према правима грађана Србије".

Центар изражава и велику забринутост због таквог поступка и подсећа да је усвајање овог закона једна од главних обавеза које је Србија прихватила Другим европским партнерством, а такође и "солидно јемство заштите свих мањина у нашој земљи".

Либерално демократска партија, Социјалдемократска унија и група невладиних организација осудиле су повлачење Предлога закона против дискриминације из скупштинске процедуре и тај поступак оцениле су као "озбиљан ударац демократском уређењу Србије".

"Искористићемо сва политичка и правна средства да Србија без одлагања добије закон који ће спречавати и кажњавати дискриминацију", наводи се у изјави лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића.

Јовановић је додао да су "под притиском појединих министарстава" у самом предлогу закона већ ублажене неке одредбе које штите равноправност грађана и, посебно, неутралност државе и одвојеност државе и цркве.

СПС-ЈС-ПУПС не подржавају предлог

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма најавио је да посалнички клубе СПС-ЈС-ПУПС неће гласати за Предлог закона о дикриминацији.

"Ја немам ништа против хомосексуалаца и тога што они раде, али нећу никада да подигнем руку и да као народни посланик ЈС гласам за нешто што је болесно", казао је Марковић.

Спорни чланови 18 и 21

Група невладиних организација у протесту због повлачења из скупштинске процедуре Закона против дискриминација наводи да је Српска православна црква уз подршку више других верских заједница затражила да се овај закон не донесе, и оцениле да то представља озбиљно кршење Устава Србије.

Како се тврди у саопштењу, "СПЦ се противи члану 18, који регулише дискриминацију у области верских права, и члану 21, који регулише забрану дискриминације у погледу родног идентитета и сексуалне оријентације".

"Овим повлачењем Владе пред притиском СПЦ задан је још један озбиљан ударац демократском уређењу Србије - клерикализација државе и друштва и даље ће незаустављиво напредовати ако легитимни органи државе не буду водили рачуна о онима који су их изабрали", истиче се у саопштењу.

Саопштење су потписале Коалиција за секуларну државу, Центар за мир и демократију, Центар за унапређење правних студија, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права, Квериа центар, Лист Република, Урбан Ин, Жене у црном и Шкарт.

Портпарол Демократске странке Јелена Триван изјавила је да је разлог повлачења Предлог закона о забрани дискриминације из скупштинске процедуре додатно усаглашавање, јер је за доношење и примену тако важног закона неопходно постићи општу и широку подршку јавности.

"Разлог за повлачење закона из скупштинске процедуре је додатно усаглашавање, јер је боље да тако важан закон у скупштинску процедуру дође усаглашан са свим релевантним чиниоцима", рекла је Триван.

Истакавши да се ДС залаже за апсолутну равноправност и једнакост свих грађана, Триван је навела да ће та странка подржати закон и гласати за његово доношење.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво