Читај ми!

Петковић: Без формирања ЗСО не може да се крене напред

Главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је у Бриселу после разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, да без формирања Заједнице српских општина (ЗСО) на КиМ не може да се крене напред.

Петар Петковић истиче да разговори у Бриселу нису били нимало лаки.

"Завршили смо још једну рунду разговора, 10 сати смо провели у згради ЕУ. Прво и основно питање које смо покренули и на коме увек инсистирамо јесте формирање ЗСО. Девет година је прошло од Бриселског споразума и ми још чекамо формирање. То је обавеза Приштине и ту обавезу мора да испуни, као и све друге споразуме које смо потписали", рекао је Петковић за Танјуг.

Петковић је рекао да је данас разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Петковић је истакао да без формирања ЗСО не може да се иде даље.

"Без ЗСО не знам како можемо да идемо даље и да разговарамо о свим другим питањима. Ми спремни да разговарамо и да идемо даље, али оно што је договорено мора да буде и испуњено, јер је и наша страна све испунила и понаша се одговорно", истакао је Петковић.

Он је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

"Инсистирали смо на енергетици и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније. Важно је да обезбедимо стабилно снабдевање електричном енергијом за север КиМ", нагласио је Петковић.

Додаје да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србе на Косову и Метохији.

"Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године. Разговарали смо искључиво са Лајчаком, представник Приштине Бесник Бисљими је одбио да разговара са српском страном", нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да очекује ускоро нову рунду разговора.

"Током следеће рунде, Приштина ће, надам се, бити много одговорнија, а то је да ће да долази у Брисел да разговара о бројним темама. То је важно за наставак дијалога", навео је Петковић.

Лајчак је данас имао и одвојени састанак са Бисљимијем.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво