Читај ми!

Вучић вечерас са Ескобаром и Лајчаком

Председник Србије Александар Вучић састаће се вечерас у Београду са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Предвиђено је да се Александар Вучић најпре састане са Габријелом Ескобаром у 18 часова у Вили Мир, док ће у 19 часова примити Мирослава Лајчака, саопштила је прес-служба председника Републике.

После одвојених сусрета, у 19.30 часова планиран је трилатерални састанак званичника, наводи се у саопштењу.

Главна преокупација двојице међународних званичника је како покренути дијалог Београда и Приштине и доћи до договора двеју страна.

Заједница српских општина треба да буде формирана, по моделу о којем се Приштина и Београд договоре, треба пронаћи решење за струју на северу Косова и расветлити судбину око 1.600 несталих особа.

Лајлак и Ескобар претходних дана боравили су у Приштини. 

После одвојених разговора са председницом и премијером привремених институција у Приштини, Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, Ескобар и Лајчак поновили су да подржавају наставак дијалога између Београда и Приштине и интеграцију целог Западног Балкана у ЕУ.

Двојица дипломата састала су се и са представницима Српске листе који су затражили да се најхитније појача безбедност Срба, њихове имовине, али и имовине Српске православне цркве, и да се међународна заједница потруди да спречи једностране потезе Приштине којима се угрожава безбедност, мир и суживот на КиМ.

Од представника опозиције чули су у истом тону, као и од Аљбина Куртија, да подржавају наставак дијалога са Београдом којим ће бити обезбеђено међусобно признање, уз, како наводе "поштовање суверенитета и интегритета Косова".

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво