Читај ми!

Вучић: У наредних пет година 1,24 милијарде евра за војну технику, купујемо 30 хеликоптера

Председник Александар Вучић рекао је на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије да је одлучено да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра и то већ у првом кварталу 2022. године.

"Одлучили смо да већ у првом кварталу 2022. године, у року од три месеца, помогнемо нашу наменску индустрију. Нашли смо начина да са око 145 милиона евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осваременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилности", рекао је Вучић у Нишу, где је присуствовао приказу хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.

Истакао је да је одлучено и да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе, возила и убојна средстава, муницију, мине, ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарди евра. 

"То ће бити додатни подстицај за развој наменске индустрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће тако бити модернизована наша војска, уз све оно што се купује до руских и француских партнера, где су, како је оценио, улагања заиста огромна.

Према речима Вучића, биће набављено 30 хеликоптера у следећој и 2023. години, 18 плус 12.

Наводи да ће од тога бити 11 хеликоптера Х-145, затим четири Ми-35, три Ми-17, плус 11 или 12 Ми-35 које половне купујемо од једне чланице ЕУ.

"Тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хеликоптерска велесила у овом региону", додао је Вучић.

"Највећа попуњеност војске на југу Србије"

Вучић је истакао да је повећањем плата заустављен одлив из војске.

На питање који конкретне потезе чини држава у привлачењу људи да се окрену војсци, указао је да је тренутно највећа попуњеност у бригадама на југу Србије и највећи број војника је у Нишу, Топлици, Врању, Лесковцу, Пироту и Краљеву.

Тамо где је највећи животни стандард, додаје, најнижа је стопа попуњености, попут Београда и у Војводини.

"Одлив из војске је био већи пре пет година него данас, управо због повећања плата. Како се буду приближавали у односу на припаднике МУП-а, имаћемо све више припадника војске. То се види. Шта год да уложите, то се одмах примети", рекао је Вучић.

Вучић је указао на то да је и све већи број војника на добровољном служењу, као и да очекује значајно повећање идуће и наредних година.

Подсетио је да су плате војсци претходних осам година скочиле за 70 одсто, односно око 7,5 одсто годишње у условима фискалне консолидације.

"Верујемо да можемо да направимо нека изузетна и нека већа повећања, али када смо покушали да правимо неравномерно повећање, изазвали смо незадовољство код виших официра, и зато ћемо морати линеарно", додао је Вучић.

"Садашња војска не личи на ону из 2012, само име је исто"

Вучић је истакао да Војска Србије када је он дошао на место министра одбране, и данашња није ни слична, да је она сада много боља опремљена, а да војници имају значајно већа примања.

На питање да прокоментарише критике војног синдиката да ситуација у Војсци није тако како се приказује, рекао је да је прочитао то саопштење, и да у њему има ствари које су истините, нешто што није спорно.

Указао је на то да синдикат не спори и изражава задовољство модернизацијом војске.

"Оно што кажу јесте да постоји одлив људи, да је попуњеност лоша. Али одлив је данас много мањи, а услови су много бољи. Сасвим сигурно услови нису били бољи када сам ја постао министар одбране. Када сам наследио Министарство, имали смо готово непостојећу војску у оперативном и буквалном смислу те речи", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је војска тада имала свега два мига 21, који се актуелно називају мртвачким сандуцима који лете, један миг 19, који је био више на ремонту него у ваздуху, да је војска могла тада само да сања о ономе што има данас, јер није имала ни падобране, чизме, опрему.

Навео је и да се на годишњем нивоу троши 250 милиона евра за набавке из домаће наменске индустрије, а из иностранства још 500 милиона евра, што су два војна буџета.

"Просечно припадник Војске Србије и Министарства одбране у овом тренутку има укупна примања, у шта су укључена дежурства и додатне смене, 120.000 динара. Примања нису мала, али су оптерећени војници, официри, подофицири, јер раде посао за двоје људи", каже Вучић.

Истакао је да ће због тога плате наставити да расту и да ће се радити на бољој попуни у будућности.

"Када сам дошао у Министарство одбране, сећам се да је плата разводника и десетара била око 36.000 динара, данас је 58.000. Неко ће да каже то није довољно, а није, али је много боље и више", додао је Вучић.

"'Зелени' узели гласове опозицији"

Вучић је оценио да је једина последица протеста који су организовани протклих субота та да је дошло до велике прерасподеле на политичкој сцени, тако што су "зелени" узели гласове, како је рекао, "тобоже великим партијама у опозицији", а власт задобила веће поверење грађана.

Тврди да то показују резултати истраживања јавног мњења које му је синоћ представљено и истакао да то показује да људи желе пристојност и озбиљност, решавање проблема.

На питање по чијем налогу јуче није било полиције у униформи на протестима, а да су после легитимисали људе и претили појединим новинарима, Вучић је поновио да полиција нема шта да тражи на противзаконитим окупљањима.

"Када организујете илегалну активност и против закона немојте државне органе да позивате да саучествују, да заустављају ауто-путеве. Полиција нема право у томе да учествује, већ то да забрани", истакао је Вучић.

Напоменуо је и да оргнизатори нису пријавили скуп и истакао да полиција учествује у законитим, а не криминалним активностима.

"На жалост и у Нишу и у Београду претучени су обични грађани који нису криви већ су желели да прођу, и ја им се извињавам", рекао је Вучић и упитао какав је проблем у томе ако је полиција некога и легитимисала.

Каже да ће за кривична дела и прекршаје бити покренуте одговарајуће пријаве, јер не може неко да разбије туђ аутомобил или да бије човека а да за то не одговара.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се