Читај ми!

Брнабић: Србија не тежи чланству у Алијанси, али жели да унапређује сарадњу са НАТО-ом

У Скупштини Србије отворен је 101. Роуз-Рот семинар Парламентарне скупштине НАТО-а. У фокусу су безбедносна питања, разматрање сарадње Србије са ЕУ и НАТО-ом. Парламентарци ће разговарати и о дезинформацијама, лажним вестима на Западном Балкану, о пандемији, климатским променама, и другим изазовима. Премијерка Ана Брнабић истакла је да је Србија војно неутрална држава која не тежи чланству у Алијанси, али жели да унапређује дијалог и партнерску сарадњу са њом. Председник Скупштине Ивица Дачић навео је да је војна неутралност принципијелни став Србије.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су основни приоритети спољне политике Србије евро интеграције, регионални мир, сарадња, безбедност.

"И регионално повезивање је највише на листи наших спољнополитичких приоритета. Ми поштујемо суседе и дословно поштујемо политику немешања у унутрашње ствари суседних земаља", истакла је Брнабићева.

Брнабићева је нагласила да је Србија војно неутрална држава која не тежи чланству у Алијанси, али жели да унапређује дијалог и партнерску сарадњу са њом, у оквиру Партнерства за мир, с циљем очувања безбедности и стабилности.

Премијерка која је говорила и о регионалној сарадњи и КиМ као важној безбедносној теми подсетила је да КиМ заузима важно место у односима са Алијансом, имајући на уму КФОР.

Председница владе је нагласила да је од почетка године у покрајини било 115 етнички мотивисаних инцидената и девет упада тешко наоружаних специјалаца на север КиМ.

Такође говорила је и о опасности трансформације тзв. КБС у оружане снаге и увођења обавезног војног рока што додатно забрињава Србе на КиМ.

Нагласила је да се то питање мора решавати одговорно како би се постигло одрживо решење у интересу грађана, региона мира и стабилности. Додала је да је управо и зато важна стална сарадња и дијалог са Алијансом.

Џералд Коноли, председник Скупштине НАТО-а рекао је да безбедност и стабилност на Западном Балкану остаје од потпуно кључног значаја за евроатлантску безбедност и за стабилност.

"Земље савезнице препознају ово и ми морамо да наставимо да се ангажујемо и помажемо земљама у региону у превазилажењу преосталих препрека", нагласио је Коноли.

Дачић: Војна неутралност принципијелан став Србије 

Председник парламента Ивица Дачић рекао је да је војна неутралност принципијелни став Србије, те додао да је 15 година сарадње у оквиру Партнерства за мир добар путоказ куда треба да иде сарадња Србије и Алијансе.

"Сматрамо да је овај, парламентарни, вид сарадње важан део наших укупних односа и да наше учешће у раду Парламентарне скупштине НАТО доприноси остварењу заједничких циљева и интереса које проистичу из наше припадности програму Партнерство за мир", рекао је Дачић.

Додао је да се на тај начин обележава 15 година откако је Србија приступила програму Партнерство за мир, а да чињеница да се управо у Београду одржава овакав скуп довољно говори у прилог квалитета тих односа и да обе стране могу бити задовољне.

Истакао је принципијелни став Србије да спроводи војну неутралност, што је, каже, важно као законска обавеза, али је уједно и одраз расположења огромне већине грађана, јер показује "дубока осећања нашег народа у вези са интервенцијом НАТО против наше земље пре 22 године".

"Као што ни Србија нема у плану да приступа чланству у НАТО-у, тако ни НАТО нема неки 'тајни план да нас учлани', како ми је пре неколико година рекао тадашњи високи функционер НАТО", рекао је Дачић и оценио да је чланство у Партнерству за мир оптималан оквир за сарадњу.

Што се тиче безбедносних проблема и изазова са којима се суочавамо, Дачић наводи да је јасно  да је за Србију Косово и Метохија питање број један и предмет наше највеће пажње.

"Иако улажемо огромне напоре и велико стрпљење да у оквиру дијалога под окриљем ЕУ дођемо до обострано прихватљивог решења које ће на дуги рок донети мир и стабилност на овај простор, суочавамо се са честим безбедносним проблемима на подручју КиМ, где су у првом реду угрожени наши сународници", рекао је Дачић.

Нагласио је да је генератор сталних безбедносних претњи искључиво влада у Приштини, што смо, додао је, видели и пре само месец дана на северу КиМ.

Упозорио је да су такве акције, "праћене сталним корацима ка формирању и опремању некаквих оружаних снага тзв. Косова", директна претња по мир и стабилност, не само на КиМ, већ у целом региону.

"Србија никада и ни у једној прилици није учинила ниједан корак који би представљао ризик или претњу по безбедност у региону, а нарочито на подручју Косова и Метохије. То што Србија показује велико стрпљење и уздржаност овим поводом, не сме да завара било кога да помисли да је неодлучна у вези са заштитом свог становништва на Косову и Метохији", поручио је Дачић.

Напротив, истакао је да такав став показује само нашу снагу и одлучност да се то питање реши искључиво политичким и дипломатским средствима, јер добро знамо да је то једини пут ка компромису и даље ка трајном уређењу односа Срба и Албанаца.

Председник Скупштине Србије, Ивица Дачић каже да "очекујемо и од мисије КФОР-а на КиМ која је у пуној надлежности НАТО-а да правовремено извршава своје задатке и осујете сваки покушај насиља и дестабилизације прилика на територији на којој има надлежност, а нарочито у срединама у којима живе Срби".

Дачић је додао да је уверен да период од 15 година треба да буде добар путоказ куда треба да иде сарадња Србије и Алијансе.

"Потребни смо једни другима, имамо врло јасан оквир за бројне заједничке активности и сарадњу, а што је најважније имамо јаку свест о томе да само заједно можемо да се одупремо многим савременим изазовима и претњама", рекао је Дачић.

Србија значајан и поуздан партнер 

Односи Србије и Алијансе су сјајни, оценио је шеф сталне делегације Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз сумирајући излагања у уводном делу на отварању тродневног семинара Роуз Рот.

Председник Парламентарне скупштине НАТО Џералд Kоноли и заменик генералног секретара Алијансе Мирче Џоана навели су да је НАТО данас "много снажније посвећен региону него икада раније".

Они су навели и да је допринос Србије у регионалној стабилности али и трансатлантској безбедности значајан, те да је Србија важан и поуздан партнер.

Наше демократије јаче су када учимо из узајамног искуства, рекао је Kоноли и нагласио да Алијанса планира да направи Центар за демократску отпорност.

И Kоноли и Гена нагласили су да су безбедност и стабилност региона од великог значаја за евроатлантску стабилност, као што је то нормализација односа Београда и Приштине и ситуација у БиХ.

Заменик генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга нагласио да је партнерство Србије са Алијансом добро за њене грађане, за стабилност у региону и за ширу трансатлантску безбедност, као и да се ове јесени обележава посебан јубилеј, 15. година учешћа Србије у Партнерству за мир.

"Знам да можемо да рачунамо на сталну подршку Србије, верујем да ћемо имати конструктивно партнерство и у наредних 15 година. Можете да рачунате на нас", казао је он и додао да ће НАТО наставити да се бори против нестабилности и тероризма и да продубљује односе са другим земљама које са њима деле заједничку визију и демократске вредности.

Џоана је навео да су Србија и НАТО последњих година "продубили и ојачали партнерство" и додао да Алијанса подржава реформе српских безбедносних снага и институција.

И Kоноли и Џоана навели су да НАТО поштује одлуку Србије да буде војно неутрална и додао да је партнерство са Алијансом све важније у светлу глобалних, опасних изазова и с обзиром да се мења глобална равнотежа моћи.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво