Читај ми!

Вархељи: Европска комисија подржава отварање два нова кластера са Србијом

Европска комисија подржава отварање два нова преговарачка кластера у преговорима са Србијом, изјавио је комесар Оливер Вархељи представљајући годишњи извештај о напретку Србије у Европском парламенту у Стразбуру.

Србија је, како се наводи у извештају о напретку, дала приоритет реформама у владавини права и постигла резултате у бројним областима, пре свега политици опорезивања и енергетици, чиме је испунила мерила за отварање кластера 3 (конкурентност и раст) и кластера 4 (зелена агенда и одржива повезаност).

Вархељи је посланицима спољнополитичког одбора европског парламента рекао да у "Србији постоји обновљена посвећеност реформа" и обавестио их да би уставна реформа у циљу јачања независности правосуђа требало би да се заврши до краја године.

"Србија мора да настави и продуби реформе у области слободе медија, борбе против корупције и организованог криминала, процесуирања ратних злочина", навео је Вархељи.

Европски комесар за проширење честитао је посланицима Европског парламента Тањи Фајон и Владимиру Билчику на, како је рекао, "успешној мисији и постизању споразума у међупартијском дијалогу у Србији". Вархељи је честитике упутио и Скупштини Србије и њеном председнику Ивици Дачићу.

Напредак у области владавине права и нормализацији односа са Приштином биће кључни за укупни ток и напредак у Србије у приступним преговорима, рекао је Вархељи у свом уводном говору о "пакету проширења" и годишњим извештајима за земљама у процесу приступања.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се