Читај ми!

Страначки функционери о 5. октобру, да ли су научене лекције

Страначки функционери сећају се 5. октобра пре 21 године, када је великим демонстрацијама у Београду окончана владавина Слободана Милошевића.

Потпредседница Владе и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић, рекла је да је 5. октобар један од најважнијих датума у новијој историји Србије када су грађани одбранили своју изборну вољу и  рекли "не" политици која је земљу водила у ратове, изоловала је од света и огроман број грађана довела на ивицу сиромаштва.
 
"И ја сам, као и стотине хиљада других грађана, била тог дана на протесту испред Скупштине Србије. Као и многи, свесна сам да је након промене власти 2000. године било много изневерених очекивања, неискоришћене позитивне енергије грађана и воље за променама. Али, то не умањује значај 5. октобра као дана када је у Србији победила демократија и воља грађана, жеља за слободом и будућношћу која води преко мира, сарадње са светом, стабилности и економског развоја. Пети октобар није био дан кад је Србија достигла све чему су тежили њени грађани, али јесте дан кад су рекли на шта не пристају и у каквој земљи желе да живе", каже Михајловићева.

Лига социјалдемократа Војводине подсећа да је још 2000. године позвала на лустрацију свих појединаца који су у периоду Милошевићеве власти учествовали у уништавању државе и кршењу свих права грађана.

Нажалост, партнери ЛСВ у победничкој коалицији ДОС нису имали разумевања за тај захтев, a нису нас послушали како се наводи у саопштењу ЛСВ-а ни када смо тражили забрану више странака. 

Научити лекције из 5.октобра

Српска коалиција НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана оцењује да је већина грађана Србије, изморених током владавине аутократске власти ратовима, санкцијама, бомбардовањем, осиромашењем и криминалом на изборима исказала своју вољу за променом режима и 5. октобра 2000. године је ту вољу одбранила спречавањем изборне крађе. Међутим, велика очекивања грађана су изневерена.

"Србија и њене институције ни двадесет и једну годину касније се не налазе у значајно бољем положају и стању нити постоји консензус о темељним националним и државним питањима. Уверен сам да само власт која, спроводећи спољну и унутрашњу политику, следи принципе нераскидивог јединства значаја демократског и националног може Србију да уреди као правну и развијену државу", рекао је председник ДСС и председнички кандидат коалиције НАДА др Милош Јовановић.

"Суштинске промене петог октобра би се десиле да је грађанима пружена шанса да се путем референдума изјасне у каквој држави желе да живе, да ли у републици или у обновљеној краљевини. Тада није дошло до истинске промене система, јер је свака странка коалиције ДОС имала различито виђење куда треба Србија да иде. " - изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

Демократска странка се поноси својим доприносом у победи над режимом Слободана Милошевића 5. октобра 2000. године којом је одбрањена изборна воља грађана Србије исказана на изборима одржаним 24. септембра 2000.

"Не одричемо се петооктобарских идеала слободне, демократске и европске Србије због којих су грађани Србије изашли на улице и срушили криминализовану, пљачкашку и у ратовима и политичким обрачунима крвљу упрљану власт. Увек ћемо сведочити о истини да је већина грађана Србије до 5. октобра 2000. године живела у земљи хиперинфлације, несташица, ратова и опште беде, те да је тог дана Србија спасена од потпуног економског, политичког и друштвеног слома. Никад нећемо као истину прихватити лажи које о нашој борби против ратно-криминалне политике из деведесетих година већ две деценије шире Александар Вучић, његове присталице и  остаци Милошевићевог режима", наводи се у саопштењу.

Како се још наводи, друштвена и политичка регресија у коју је Србија ушла 2012. године и у којој су поништене многе тековине Петог октобра, за Демократску странку је привремено стање које ће се окончати новом победом народа Србије и правде над силом и неправдом. 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво