Читај ми!

Мовсесијан и Комленски за РТС о изборним условима

Арис Мовсесијан из Нове странке и Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста разговарали су у студију РТС-а о томе докле се стигло са дијалогом представника власти и опозиције који се води на два колосека – уз присуство европарламентараца и без присуства посредника. Кажу да је напредак постигнут на оба колосека, да су предлози како да се унапреде изборни услови предати и да се сада чека њихова финализација.

Арис Мовсесијан из Нове странке, који учествује у дијалогу уз посредство европских представника, каже да се са последњег састанка изашло уз констатацију да постоје предлози како да се унапреде услови који се пре свега тичу медија, Jавног медијског сервиса и других медија и то је на себе преузео Европски парламент и председавајући Скупштине Ивица Дачић да усагласе све те платформе које су већ предате на разматрање.

"И ово што сам данас овде је један добар гест и то су све кораци на путу да се реше ови проблеми. Састанци се настављају. Лоше је што се не говори шта је добро, већ имамо пингпонг у којој и једна и друга страна виче само 'ово је лоше', а то није дијалог", рекао је Мовсесијан.

Посланик и потпредседник Покрета социјалиста Ђорђе Комленски не учествује директно у дијалогу, јер је договор владајуће коалиције да имају заједничке представнике, а каже да је договор да се не износе ставови пре него што за то дође време.

"Имамо разговоре на два колосека и није једноставно владајућој гарнитури, јер нису идентични захтеви које опозициони представници износе када су европски представници ту и када нису.  Ја очекујем да ћемо врло брзо када је реч о дијалогу који се води без посредника, већ у току следеће недеље, чути нешто конкретније посебно ако будемо имали финални или предфинални састанак на коме је учешће најавио и председник Србије", рекао је Комленски.

Истиче и да они који учествују у дијалогу уз присуство посредника морају да схвате да им ми нисмо приоритет.

"Европски посредници неће долазити до септембра, идеја је била да они помогну у дијалогу, а изборни услови су наш приоритет. Ми смо на време урадили задатак и не може се говорити о некој лењости, а уз то је била и корона", наглашава Компленски.

И Мовсесијан каже да су учесници у дијалогу уз присуство европских посредника завршили посао.

"Када скупите десетак организација и изнедрите неки документ, јасно је да није лако да се искристалише заједничко решење", каже Мовсесијан.

Проблем је, тврди, што се ми не бавимо политикама већ дневно-политичким догађајима, криминалом и аферама, а не чује се шта је, рецимо, здравствена политика неке странке.

"Грађани који живе у страху, не могу да бирају. Ми смо заточеници афера и страхова шта ће ко и како рећи. Ту нема политике и зато ми покушавамо да је вратимо у друштво да не бисмо имали овакве проблеме", наглашава представник Нове странке.

Потпреседник Покрета социјалиста пак каже да је погрешна констатација да власти није стало и да изборни услови нису тема.

"Ја позивам да се не чека 17. и 18. септембар, већ да се разговори наставе и без европарламентараца. Циљ је да се створе такви услови да када се избори заврше нико не може да изађе са неком примедбом осим ако није малициозан", рекао је Ђорђе Комленски.

Мовсесијан каже да ми имамо законе, али да се они не спроводе како треба и да је зато дијалог кључан.

"Ми морамо да се научимо шта је дијалог, а не да једна или друга страна буду задовољне, а друга не. Нажалост, овде већ дуже време нема дијалога", нагласио је Мовсесијан.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво