Читај ми!

Брнабић са Палмером: Дијалог са Приштином у фокусу Владе, пуна подршка САД

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са замеником помоћника државног секретара и специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером са којим је разговарала о стању билатералних односа, наставку дијалога Београда и Приштине, односима у региону Западног Балкана, као и о економској сарадњи две земље.

Премијерка Брнабић истакла је да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње и интензивнији билатерални односи са САД.

"Наш интерес је интезивирање политичког дијалога и посета на највишем нивоу и надам се да ћемо ове године имати прилике да обележимо 140 година од успостављања дипломатских односа" нагласила је Брнабић.

Ана Брнабић је истакла да је дијалог са привременим институцијама у Приштини у фокусу Владе, али да је неопходно да се ствари које су договорене у оквиру дијалога, пре свега Заједница српских општина, спровeду у дело.

"Београд је испунио све своје обавезе и очекујемо да видимо то са друге стране, како би дијалог имао смисла. Једна од њих је и питање проналажења и идентификације несталих лица и у потпуности смо посвећени потпуном решавању тог питања", рекла је председница владе.

Палмер је подвукао да САД снажно подржавају дијалог који се води под окриљем ЕУ и улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и похвалио је окренутост Београда и председника Александра Вучића разговорима са Приштином.

"Београд ће наставити да се залаже за постизање одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса наше земље", истакла је премијерка.

Саговорници су се сагласили да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

Помоћник заменика државног секретара Палмер нагласио је да је један од приоритетних интереса САД стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио улогу Србије у регионалним иницијативама, које ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

Такође, истакнуто је да ће фокус активности САД у Србији бити на инвестицијама у инфраструктури и улагањима у обновљиве изворе енергије. Палмер је указао на потребу да се осигура да медијско окружење омогући да се чују различитa мишљења.     

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво