Читај ми!

Низ састанака Брнабићеве у Бриселу, Борељ: Вечера прилика да ЕУ покаже приврженост Западном Балкану

Премијерка Ана Брнабић допутовала је у Брисел, где је имала низ састанака, а вечерас ће присуствовати радној вечери лидера Западног Балкана. Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је организовао вечеру за шест лидера Западног Балкана како би обновио традицују редовних разговора "о региону са регионом".

Премијерка Брнабић се пред вечеру, која је планирана за 20.30 часова, прво састала са известиоцем Европског парламента за Србију, Владимиром Билчиком и шефицом Делегације ЕП за Србију, Тањом Фајон.

Око 19 часова, у седишту Европске спољнополитичке службе, премијерка Србије имала је разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком.

Након тога планиран је и билатерални сусрет Ане Брнабић са шефом дипломатије ЕУ, Жоспеом Борељом.

Очекује се да се премијерка Србије из Брисела обрати медијима око 20 часова и после заједничке вечере са премијерима Албаније, Северне Македоније, председавајућим Већем министра БиХ и премијером тзв. Косова.

Домаћин вечере је Високи представник ЕУ, Жосеп Борељ, који овим скупом жели да настави традицију неформалних састанка највиших званичника из региона, коју је започела некадашња шефица дипломатије ЕУ, Федерика Могерини.

Борељ каже да је организовао вечеру како би обновио традицују редовних разговора "о региону са регионом" и како би се на отворен начин размотриле ситуација и изазови Западног Балкана.

"Циљ је да се повежемо са нашим партнерима у региону, да их саслушамо, разумемо њихове бриге и идеје и видимо како боље да радимо заједно на заједничкој будућности", каже Борељ.

Долазећи на вечеру коју је организовао за шест западнобалканских лидера подсетио да су министри спољних посолова ЕУ прошле недеље оценили да је Западни Балкан "један од највећих приоритета ЕУ".

"Ми смо спремни да појачамо нашу приврженост региону, што се не доводи у питање, али морамо да то учинимо видљивијим. Ова вечера са шест лидера са Западног Балкна ће то учинити видљивим", каже Борељ.

Подсетио је да су шефови дипломатија ЕУ на састанку Савета подржали широк политички ангажамана са регионом "који иде преко оквира проширења" и додао да ће вечери присуствовати и комесар за проширење Оливер Вархеји.

"Вечерас морамо да размотримо широку политичку слику региона, не само са позиције проширења и чланства у ЕУ, већ и са геополитичког приступа целом региону", каже Борељ.

Он је изразио наду да ће вечерашњи разговори у Бриселу помоћи да се боље разуме динамика региона и одреде начини за бољу сарадњу на геополитичким изазаовима данашњице.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво