Читај ми!

Селаковић и Петковић: Скандалозна политичка дрскост Вјосе Османи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је да су изјаве и понашање Вјосе Османи да ће преиспитати Бриселски споразум, скандалозне и да представљају политичку дрскост којом показује да Приштина суштински неће дијалог. Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић је нагласио да сви споразуми постигнути у оквиру бриселског дијалога морају бити примењени, и да је било каква ревизија недопустива.

Министар Селаковић је рекао да су "поруке представника Приштине да ће преиспитати Бриселски споразум како би 'ресетовали' дијалог са Београдом невиђена политичка дрскост, и захтевају хитну и оштру реакцију свих који желе трајну стабилност и мир на Западном Балкану".

Селаковић је у саопштењу нагласио да су данашње поруке Вјосе Османи еуфемизам за блокаду дијалога, јер резултати дијалога Београда и Приштине нису, како је рекао "шведски сто, са којег се може бирати шта ће бити примењено а шта не".

Навео је да се обистињују предизборне поруке Аљбина Куртија да ће дијалог са Београдом бити ниско на листи њихових приоритета. То је, казао је, данас дефинитивно и потврђено, што заправо значи да Куртија уопште не занима дијалог или компромис.

Упозорио је да Приштина годинама, прецизније читавих осам година, одбија да спроведе своју једину праву и суштинску обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина.

То је, истакао је, и данас Београду и међународној заједници јасно поручено да је избегавање обавеза, манипулисање и лаж стандард, а не инцидент, у деловању приштинских политичких структура.

"Очекујем да међународна заједница, посебно државе које отворено и интензивно подржавају Приштину, у интересу стабилности и мира у региону зауздају и дисциплинују своје пулене", поручио је шеф дипломатије.

Петковић: Било каква ревизија недопустива 

Петар Петковић директор канцеларије за КиМ је истакао да сви споразуми постигнути у оквиру бриселског дијалога Београда и Приштине морају бити примењени како би било какав садржајан наставак разговора био могућ. 

"Приштина сваки пут када се конституише нов састав привремених институција самоуправе прети преиспитивањима и поништавањима договора из Брисела, и јасно је да некоме ко наступа с таквих позиција није искрено стало до договорног решавања проблема", истиче се у саопштењу Петра Петковића.

Оценио је да Вјоса Османи споразуме постугнуте у склопу Бриселског дијалога може да проучава и преиспитује само као материјал за примену договореног, а да било каква ревизија онога што је настало као плод мукотрпног труда није допустива.

"Очекујем да се на овакву политичку дрскост и покушај избегавања преузетих обавеза не гледа благонаклоно ни у Бриселу нити у другим европским престоницама", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Нагласио је да Београд остаје опредељен за дијалог као једино разумно средство решавања несугласица, али да је као што је безброј пута поручено, за дијалог потребно двоје.

"Недоследна, превртљива и вероломна политика коју су одлучили да воде Курти и Османи само је још једна потврда лоших намера Приштине и удаљава нас и од договора и од стабилизације прилика у региону", закључио је Петковић.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво