Читај ми!

Амбасада САД у Приштини: Нећемо учествовати у избору тужилаца, процес из основа поремећен

Aмеричка амбасада је саопштила да више неће учествовати у избору чланова косовског Савета тужилаца и главног тужиоца, пошто је процес изложен сукобу интереса недостаје му транспарентност.

Амбасада САД je, у саопштењу на свом сајту, навела да је годинама играла надзорну и менторску улогу у процесима избора нових чланова косовског Савета тужилаца и приликом избора главног тужиоца.

"Нажалост, верујемо да су ови процеси из основа поремећени. Њима недостаје транспарентност и изложени су све већем сукобу интереса. Будући да би се даље учешће амбасаде могло погрешно протумачити као одобравање овог поремећеног система, више нећемо учествовати у њему", објавила је Амбасада.

Амбасада сматра да би тужиоци требалo да буду изабрани на основу својих квалификација, а не на основу политичке припадности или веза.

"Потребне су промене правног оквира на којима се заснива косовски Савет тужилаца, да би се вратила транспарентност и правичност овог система. Због тога позивамо све стране да подрже напоре министра правде да одмах заврши функционални преглед", пише у саопштењу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво