Дачић: Сукоби у Нагорно-Карабаху могу бити упозорење за све у региону

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да се Србија у сукобу Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху не ставља ни на чију страну, већ да је циљ да се сукоби прекину и да се сви врате за преговарачки сто. Поручио је да то може да буде добро упозорење за све у региону колико је мало времена потребно да се поново запале неки стари сукоби и колико је важно чувати мир и стабилност у читавом региону. Говорећи о дијалогу у Бриселу, Дачић каже да ЕУ изиграва глувонемог медијатора који нема снагу да удари песницом о сто.

Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је сукоб Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху дугогодишњи сукоб и замрзнути конфликт.

"Ту већ више од 20 година постоје страни преговарачи, такозвана Минска група, за коју су говорили да нема никаквог успеха нити се интересује да дође до неког решења. Њима је у интересу да тај сукоб траје што дуже", рекао је Дачић и додао да је сама та чињеница довела до тога да мало-помало дође до неког инцидента.

На питање зашто им је интересу да се не реши сукоб, Дачић каже да тиме дају основу, суштину и разлог свог даљег опстанка. "Ако је неко на челу неке групе која 20 година ради и прима велике плате и дневнице", додао је Дачић.

Указао је да су и Јерменија и Азербејџан нама пријатељске земље и пријатељски народи.

"Ми, наравно, апелујемо на прекид непријатељстава, да се што пре сви врате мировним преговорима, та Минска група, која је формирана пре 20 година, то и има за циљ", нагласио је Дачић.

Указао је да се не стављамо ни на једну ни на другу страну и да није реч о томе, него да се што пре омогући да се сукоби прекину и да се сви врате за преговарачки сто.

"Ово може да буде добро упозорење за све у региону колико је мало времена потребно да се поново запале неки стари сукоби и колико је важно чувати мир и стабилност у читавом региону", поручио је Дачић.

"ЕУ изиграва глувонемог медијатора, нема снагу да удари песницом о сто"

Када је реч о дијалогу у Бриселу, јуче је требало да буду настављени разговори, међутим, како је рекао специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, одлажу се због коронавируса. Дачић каже да је то формални разлог за одлагање тих разговора.

"Мислим да је суштински разлог, као и увек до сада, опструкција Приштине и стални покушаји да се намећу неке теме, а да се притом не реализује оно што је већ потписано и договорено у Бриселу. Ако је корона сада била разлог за одлагање, шта је био разлог свих ових седам година да се одлаже формирање Заједнице српских општина и докле они то планирају да одлажу", упитао је Дачић.

"Како они мисле да изгледа тај дијалог, да стално говорите да ћете даље разговарати о неким темама, а да притом оно што сте потписали уопште не важи. Није вам то потписао нико трећи или пети са стране, то је потписала, поред Тачија и мене, и Кетрин Ештон. Европска унија мора да каже има ли тај њен потпис неку вредност", истакао је Дачић.

Додао је да не верује да ће то рећи, јер "они стално изигравају глувонемог медијатора ових разговора који нема снагу да удари песницом о сто када треба да се реализује овај договор".

"Приштина без тога то неће сигурно урадити и они ће сада и овај Вшингтонски споразум гледати некако да заобиђу. Они су га потписали само да се не би свађали са Америком, надајући се и навијајући да Бајден победи, односно да Трамп изгуби на изборима, тако да они неће морати да спороводе оно што су потписали", нагласио је Дачић.

"Прошла је љубав између Приштине и оних који су их створили"

Подсетио је да је Приштина писала америчком државном секретару Мајку Помпеу пре месец-два дана захтев да се укине Суд за злочине ОВК у Хагу и да се он врати у Приштину.

"Они су тражили ултимативно и у Вашингтону да буде једна одредба да се укидају ти међународни трибунали и оно што је сада најновије јесте да они имају уставне иницијативе, односно иницијативу за промену устава где ће то учинити неуставним", додао је Дачић.

Указао је да ово што се дешава и што се хапсе бивши припадници ОВК у ствари реакција међунардоне заједнице на то настојање Приштине.

"Прошла је љубав између Приштине и оних који су их створили, сада је време за свођење рачуна, а тај рачун и тај цех мора да плати онај ко га је направио. То значи да они који су почини злочине морају да одговарају, зато се ускоро могу очекивати и све информације које долазе из Хага говоре да ће и Хашим Тачи ускоро бити ухапшен", рекао је Дачић.

О формирању Владе 

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је ова недеља кључна за формирање Владе, а Дачић каже да је она вероватно мислила на то да ће председник Вучић ове недеље наставити разговоре о формирању Владе.

"Ја са председником Вучићем сваког дана комуницирам и ми радимо на овим државним питањима. То нису теме да ли ћемо бити у Влади, колико ћемо имати министарстава, ко ће шта бити. Мој однос са Вучићем се никада није на то сводио", рекао је Дачић.

Истакао је да је на њему као победнику избора да диктира и форматира каква влада жели да буде формирана, са којим партнерима и ко ће обављати које функције.

"Ја сам јуче разговарао са њим, он ми је рекао да ћемо ове недеље да разговарамо о томе", додао је Дачић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво