СзС формирао Удружену опозицију Србије, без Двери

У Београду је формирана Удружена опозиција Србије, коју чине странке доскорашњег Савеза за Србију, осим покрета Двери, као и још неколико удружења и синдиката, који су са Савезом сарађивали и раније.

Циљ "Удружене" је, према речима Јанка Веселиновића, исти – смена власти, свим расположивим средствима ненасилне политичке борбе, која, каже, укључује и све облике грађанске непослушности.

Председник ССП Драган Ђилас је рекао да ниједна организација сама није довољно јака да зада јак ударац режиму, имајући у виду да су против њих, како каже, "телевизије са националном фреквенцијом, све новине сем једне, криминалци, те сви грађански и национални екстремисти, јер за једне, како кажу, нису довољно грађански, а за друге национално оријентисани".

Врло често су и несвесни против нас и они који јесу опозиција, али су прекршили реч дату грађанима за бојкот, а доживели су катастрофално лош резултат на изборима.

"Удружена опозиција Србије је спремна да сарађује са свима којима је истински циљ да се промени систем, а не да ми дођемо на та места где седе неки други", рекао је Ђилас.

Упитан да ли ће Удружена опозиција Србије заједно наступати на предстојећим изборима и да ли ће имати заједничког кандидата, Ђилас је одговорио да није реално да се већ сада говори о изборима 2022. године.

Удружену опозицију чине Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, Народна странка Вука Јеремића, Демократска странка Зорана Лутовца, као и Грађанска платформа, Демократска заједница војвођанских Мађара, Државотворни покрет Србије, Народни покрет Срба са КиМ, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Удружени синдикати Србије Слога, Шумадијска регија и Ђорђе Вукадиновић.

Двери: Нисмо хтели у савез који нема јасан програм

Лидер Двери Бошко Обрадовић поздравља формирање Удружене опозиције Србије и спреман је на партнерску сарадњу о кључним питањима, али истиче да нису желели да буду део тог политичког савеза јер, како каже, нема јасан програм.

"Двери су биле један од оснивача Савеза за Србију са озбиљним програмом у 30 тачака и не желимо да будемо део новог опозиционог савеза без јасног програма", рекао је Обрадовић за Танјуг, упитан зашто Двери нема у њему.

Према његовим речима, Двери ће, с обзиром да СзС од данас више не постоји, наставити самостално деловање, а представиће програм и нове људе који никада нису били на власти, а то је, како наводи Обрадовић, нешто по чему се разликују и од садашње и од бивше власти.

"Сматрамо да је наше најважније уставно, национално, државно, економско и безбедносно питање у овом тренутку очување КиМ у саставу Србије и ту смо спремни на сарадњу са свима у УОС, остатку опозиције, али и са присталицама власти који се противе признању лажне државе Косово и разграничењу", навео је Обрадовић у писаној изјави.

Двери су, каже, сагласне са циљевима УОС-а, који се тичу борбе за демократију, слободу медија и поштене изборе, јер то проистиче из потписа на Споразум са народом и расположене су за техничку сарадњу по тим питањима.

Сматра да више није довољна само смена власти, већ промена комплетног политичког система који је на сцени већ 30 година, као и утврђивање кривичне одговорности за оне који су кршили Устав и законе, што значи, каже, лустрацију у форми затворске и финансијске казне, одузимања незаконито стечене имовине и забране обављања јавне функције на дужи период.

"То је програм Двери и наша мисија и на томе ћемо инсистирати", рекао је Обрадовић.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се