Исплата минималца предузетницима 4. јуна, у понедељак исплата 100 евра за 1.350.000 грађана

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће 4. јуна уследити исплата минималца за предузетнике.

"Идемо шест дана раније, 4. јуна, са исплатом минималца за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, те 50 одсто за велика", објаснио је Вучић гостујући на телвизији Пинк.

Председник је рекао да ће сутра бити настављена исплата 100 евра за око 1.350.000 грађана.

Држава "пара има", нагласио је.

Вучић је рекао да ће Србија имати најбржи привредни раст од 6,1 одсто, али да ми не можемо да навикнемо да смо најбољи, а не најгори у Европи и да смо претекли многе земље у региону.

"Сруктурално имамо и најбоље распоређене гране у привредном животу", казао је Вучић.

Он је додао да се Србија ослања на пољопривреду, али да она чини само 9,5 одсто БДП-а, и да су још важније индустрија и грађевинарство.

"Ми морамо да јачамо и растемо у свим областима економије да би ушли у четврту индустријску револуцију", истакао је Вучић ддојући да је задовољан постигнутим резултатима.

"Србија суштински прошла епидемију"

Када је реч о коронавирусу, Вучић је рекао да је Србија суштински, ако се гледају бројеви, прошла епидемију коронавируса. 

"У условима када се и даље боримо са коронавирусом, а сагласан сам са доктором Несторовићем да ћемо имати заражене, јер спроводимо велики број тестова, јер смо фер и поштени, јер хоћемо да заштитимо здравље људи, а не да се понашамо као неки који 50 људи дневно тестирају и наравно да онда немају заражене", рекаоје Вучић.

"Суштински ми се чини, гледајући бројеве да смо кроз то прошли, уз све проблеме које смо имали и ужасно стање, у којем смо имали више мртвих од короне, него што смо примили, јер за оног којег нисте тестирали не можете рећи од чега је умро", нагласио је Вучић.

Истиче да је важно да сада после короне заједно и уједињени кренемо у економски опоравак и да ћемо, ако тако будемо радили, постићи велике резултате, а не физичким насиљем и политичком страшћу.

Вучић је рекао и да је Уставни суд једногласно донео одлуку да увођењем ванредног стања и осталих мера државе током епидемијније било кршења Устава.

"Без решавања косовског чвора нема чланства у ЕУ"

Председник Вучић је говорио и о Косову и Метохији. Навео је да нема никакве сумње да без решавања "косовског чвора" Србија неће бити члан ЕУ и да је то недвосмислена порука Брисела.

"Без решавања косовског чвора, а не знам како и шта ко мисли да предложи, Србија не може бити чланица ЕУ. Ту нас нико није лагао из Европе, то су рекли на првом састанку 2012. године", рекао је Вучић.

Председник је истакао и да није велики оптимиста да је могуће пронаћи компромисно решење између Београда и Приштине, али истиче да морамо да учествујемо у разговорима и да учинимо све да се сачува мир и сви наши интереси. 

Вучић је рекао да је дошло до другачије расподеле економске моћи у Европи и свету, а да је једна држава ЕУ забележила "страховит" раст, што ће, оцењује, и по питању КиМ да доноси тежа питања за нас.

"Очигледно је да постоји велики сукоб између две западне силе око ситуације у Приштини. Видећемо шта ће бити око њихове владе. Спремни смо да разговарамо", рекао је Вучић. 

"Србија жели најбоље односе са Црном Гором" 

Председник је рекао да грађани Србије, ако иду у Црну Гору, морају да буду у карантину 14 дана, тако да је ситуација практично таква као да прелази нису отворени.

"Кажу, сутра су отворена четири прелаза са Црном Гором. Јесу, али и даље грађани Србије који би ушли у Црну Гору морају у карантин 14 дана, тако да као да није отворено, само што то нису људи разумели. Ја се надам и желим да поздравим одлуку Црне Горе о отварању граница према Србији. Рећи ћу без икаквог 'али' – 'хвала, драги пријатељи, на свему што сте урадили и отворили границе'", рекао је Вучић.

Упитан како тумачи то што у делу опозиције кажу да он и Ђукановић раде у дослуху и да тензије одговарају и једном и другом, Вучић је то одбацио и нагласио да не може да објасни како може да му одговара да неко хапси владику СПЦ.

"Какви су то игрокази и теорије завере", запитао је Вучић додајући да не зна како да објасни та питања, с обзиром да Србија жели најбоље односе са Црном Гором.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво