Вучић учествовао на видео-самиту лидера ЕУ и Западног Балкана

Лидери ЕУ и Западног Балкана завршили су заједнички видео-самит који је одржан уместо састанка планираног за почетак маја у Загребу. Србију је представљао председник Александар Вучић.

Лидери су се фокусирали на одговор на кризу ковид 19, а сама политика проширења није део агенде.

Питање заједничког одговора Западног Балкана и ЕУ и солидарности је неминовно дошло у први план и оно ће заузети централно место у заједничкој декларацији. Ту се подсећа да је ЕУ до сада издвојила 3,3 милијарде евра као помоћ Западном Балкану за санирање непосредних економских и здравствених последица епидемије.

Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Сума Чакрабарти, најавио је снажно повећање финансирања Западног Балкана у овој години од чак 1,7 милијарди евра у односу на прошлогодишњих рекордних 1,3 милијарде.

Чакрабарти је, у обраћању на виртуелном самиту, навео да ће ЕБРД појачати подршку реформама које ће региону помоћи да се избори са економским утицајем пандемије коронавируса. 

Србију на видео-самиту представљао је председник Александар Вучић, а са Западног Балкна разговорима су присуствовали и албански премијер Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, црногорски председник Мило Ђукановић, македонски премијер Оливер Спасовски и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи. 

Са европске стране на видео-конфренцији учествовали су лидери 27 држава чланица ЕУ, челници ЕУ институција као и представници Европске банке за обнову и развој, Светске банке, Европске инвестиционе банке и Савета за регионалну сарадњу.

Конференција је одржана у организацији Хрватске, као председавајуће Саветом ЕУ, а усвојена је и "Загребачка деларација".

Недвосмислена подршка европској перспективи региона 

Фокус Декларације биће на "јединству и солидарности" у борби против коронавируса, али и на ЕУ подршци региону у одговору на кризу ковид 19.

Деларација коју потписују лидери ЕУ, уз "консултације" са лидерима Западног Балкана, понавља и важност реформског процеса у региону са фокусом на владавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовану људских права, права мањина и родне равноправности.

Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у процесу помирења и сарадње и решавања билатреаних проблема при чему се поздравља избор ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.

ЕУ лидери ће партнере са Западног Балкана позвати да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбедносном политиком као и да јачају заједничку сарадњи на решавању заједничких изазова као што су заједничка безбедност, борба против тероризма и екстремизма, миграције, трговина људима, дрогом и оружјем.

"У циљу даље промоције наших заједничких интереса, ЕУ лидери су спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и састанке на највишем нивоу", између ЕУ и Западног Балкана", стоји у закључку Декларације.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се