Вучић: Тражиће од нас де факто или де јуре признавање Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после укидања такси очекује страховите притиске на Србију и да је питање тренутка када ће се од Србије тражити да де факто или де јуре призна Косово, са циљем "да га убаце у УН".

Александар Вучић је за телевизију О2 указао да, ипак, прво треба сачекати и видети какву ће Приштина одлуку по питању такси донети и да ли ће захтевати реципроцитет, али да нема сумње да ће уследити притисак на Србију.

На питање шта би подразумевао Ахтисаријев план "плус плус" и да ли ће питати народ шта мисли о томе, председник каже да ће свакако народ бити питан.

"Даће они и више (од Ахтисаријевог плана), али ће тражити де факто или де јуре признавање Косова од Србије. Циљ је да убаце Косово у УН", навео је Вучић и додао да је то оно што можемо да очекујемо у наредном периоду.

Вучић додаје да је само питање тренутка када ће то тражити од Србије, да ли за три или шест месеци или за годину дана, али да ће се то свакако догодити и да ће онда бити страховити притисци на Србију.

Када је реч о учешћу на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове у Вашингтону, Вучић каже да ће борити за бољу позицију земље.

На том скупу ће, између осталих, говорити и потпредседник САД Мајк Пенс, држави секретар САД Мајк Помпео, лидери оба дома Конгреса, један од демократских кандидата за председника САД Мајкл Блумберг, као и специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, канцелар Аустрије Себастијан Курц...

Ипак, истиче председник, нико у Вашингтону неће променити своје мишљење по питању Косова.

"Где год идем, идем да се борим побољшану позицију Србије, али не очекујте да лажем и да кажем да су они променили свој став. Сувише смо ми мали и за Немачку, Америку, Француску, Енгелску, да би они менајоли свој став. Суштински га неће променити, да ли можемо да добијемо више, изгубимо мање, поправимо положај Србије", рекао је Вучић.

Вучић о Марковићу: Што бих га подучавао, мали сам ја за њега

Председник Србије коментарисао је изјаву црногорског премијера да је Митрополија црногорско-приморска порески обвезник који не испуњава обавезе и да их о томе "неће подучавати нико, па ни председник Србије".

"Марковић је познати ерудита, желим му све најбоље. Што бих га ја подучавао? Мали сам ја за њега", рекао је Вучић.

На изјаву митрополита Амфилохија да је од срца захвалан на понуди да држава Србија преузме порески дуг СПЦ, за који тврди да не постоји, али да би председника замолио да сваки динар који Србија може да одвоји, оде на Косово и Метохију, Вучић је рекао да Србија даје много више него сви остали у претходним деценијама за КиМ.

"Дајемо много и када би људи видели колико новца за КиМ, многи би ми то замерили. Дајемо много и то народ на Космету зна", рекао је Вучић.

Вучић: У марту просечна плата 515 евра

Председник Србије наводи да ће Србија бити водећа земља по висини плата на Западном Балкану, као и да ће у првом кварталу 2020. имати највећи раст у Европи.

Александар Вучић је за телевизију О2 рекао да је у децембру просечна плата износила 510 евра, док је пре неколико година била 340 евра.

Упитан "да ли очекује да Драган Шутановац сада гласа на изборима за СНС, пошто је најавио да ће то урадити када плата буде прешла 500 евра", Вучић је рекао да то треба да питају Шутановца.

Подсећа, међутим, да је и сам рекао да ће плата за плату од 500 евра требати две или три године, а прошле су четири.

Шутановац је, примећује, коректнији од многих других.

Вучић истиче да ће се у марту видети права слика по питању раста плата, с обзиром да ће се, каже, урачунати и раст минималне зараде од око 11 одсто за око 350.000 људи.

Указао је да је Србија била иза и Албаније и БиХ, као Црне Горе, док је сада, истиче, испред свих тих земаља по висини просечних плата.

Додао је методологија Србије за утврђивање висине плата усклађена са Евростатом, као и да је нешто конзервативнија од методологије коју користе друге земље у региону.

Коментаришући продају Комерцијалне банке, Вучић кажу да су оптужбе због продаје најлакше и најјефтиније прикупљање политичких поена.

"Био сам изненађен реакцијом бившег гувернера Народне банке Србије Дејаном Шошкићем, који припада бившем режиму и о коме немам високо мишљење, као и он о мени, а био је врло коректан и дао позитивну изјаву и рекао је оно што иначе мисли и говори и оно што сви они знају", додао је Вучић.

Оптужбе, како каже, износе "они који су продали све три цементаре у земљи, у року од месец дана, Нафтну индустрију Србије, који су продали све банке, све су нам биле стране, а уништили су, разорили и опљачкали и Агробанку и Привредну банку, и ко зна колико још банака".

Председник Србије се запитао и какве везе има власништво Комерцијалне банке са банкарским системом који одлично функционише.

Вучић: Очекујем пристојну излазност

Председник Србије и лидер СНС рекао је да на предстојећим изборима очекује пристојну излазност, а од својих страначких колега - да победе убедљиво.

"Као председник Србије волео бих да су неки људи из опозиције озбиљнији и да не угрожавају темељне принципе постојања земље. Као лидер странке, немам проблем с њима. Бог да их поживи на местима председника странака још дуги низ година, јер то значи да неће бити проблaма за опстанак и функционисање СНС", указао је Вучић.

Вучић је истакао да ће на изборима учествовати странке које ће СНС-у дирекно узимати гласове.

"То ме брине И на то указујем. Зато наши људи морају да раде више него икада", поручио је странчким колегама.

Каже да не верује у успех бојкота.

"Причао је и Зеленовић пре две недеље да неће на изборе, а сада хоће. Како у Шапцу и неким другим општинама постоје услови за излазак, а у другима не? Сваком човеку је то толико јасно да не желим да то коментаришем даље", сматра Вучић.

Упитан за СПС, рекао је да није чуо за њихову одлуку да треба да фаворизују победника након избора, али и да добро зна да ће се, ако СНС не буде добио 50 одсто и плус 1 у скупштини, сви у једном дану ујединити и формирати техничку владу против напредњака.

Подсетио је на 2008. "када је, како то кажу, Драган Ђилас победио у Београду, а није победио, већ су социјалисти прешли на његову страну и поред постојећег споразума са напредњацима".

"Мој принцип и политика није 'фаворизујте победника', већ да се борим за идеје, принципе, ма како се то некоме допадало или не. Свакако нећу да фаворизујем победника чак иако СЗС или неко други победи, нама ће та бити место у опозицији", истакао је Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво