Дачић: Јамајка под притиском, тражили смо званичну информацију

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Србија од Јамајке добила усмену информацију да нису признали Косово, али да је затражено и званично обавештење. Очигледно је да су под великим притиском, као и друге карипске земље, наводи Дачић.

Ивица Дачић је, поводом навода косовског председника Хашима Тачија да је Јамајка признала Косово и демантија министарке спољних послова те земље, рекао да је Јамајка била под притиском.

Очигледно је да се Приштина одала, пошто је Хашим Тачи на Твитеру написао да се захваљује америчком конгресмену Елиоту Енгелу, примећује Дачић.

"Да ли ће неко имати и мало морала да тражи од Србије да престане са кампањом, а сведоци смо колико врше притисак на друге земље да признају Косово. То је апсолутно непринципијелно", истиче Дачић.

Напомиње да им смета то што је пао број земаља које признају Косово на мање од половине чланица. "Они више немају већину", истиче министар.

"Ми смо тражили званичну информацију од Јамајке, а помоћник министра за билатералу нам је усмено рекао да они нису признали Косово. Видели сте шта је министарка саопштила, али смо тражили и званично", наводи шеф дипломатије.

"Свеједно да ли је вест лажна или саопштена пре него што је требало" 

Дачић указује да је очигледно да су под великим притиском, као и друге карипске земље.

"Да ли је ова вест лажна или је можда саопштена пре него што је требало по мишљењу конгресмена Енгела, свеједно то показује да они имају огромну подршку западних земаља, које истовремено врше притисак на нас да ми престанемо са тим", истиче министар.

Подсетио је да је председник Александар Вучић рекао да Београд може да престане, али под условом да постоји мораторијум на те активности и од стране Приштине.

"И не само Приштине. Видели сте да је Албанија најавила да ће да потпишу споразум о заједничком финансирању лобирања", навео је Дачић.

Раније данас, посланица Покрета Самоопредељење у косовској скупштини Фиторе Пацоли изјавила је да, уколико се потврди да је вест о томе да је Јамајка признала независност Косова - лажна, треба отпустити косовску амбасадорку у Америци Вљору Читаку.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара