Вучић: Споразум са Приштином не зависи од жеља, већ од реалности

Председник Србије Александар Вучић поручио је да постизање коначног споразума Београда и Приштине не зависи од политичких жеља, већ од политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису. Понавља да нема разговора о статусу све док се не укину таксе. Каже да ће Србија наставити да одржава најбоље односе и сарадњу са Русијом и Кином.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да очекује потписивање коначног договора до краја године, Вучић је рекао да то зависи од политичке реалности.

"Седам година слушам ту изјаву... То не зависи од политичких жеља, већ политичке реалности и спремности Албанаца да разговарају о компромису", рекао је Вучић новинарима у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

Истакао је да ће успостављање железничке линије Београд–Приштина и завршетак ауто-пута између та два града значити огромну помоћ за српски народ на КиМ.

"Ово је (железница) огромна подршка за наш народ на КиМ и помоћ, као и када будемо имали ауто-пут до Приштине", истакао је Вучић и додао да ће то бити од великог значаја за Србије који живе у Грачаници, Косовском Поморављу и Сиринићкој жупи", рекао је Вучић, који је присуствовао потписивању изјаве о намерама о железници, као и за завршетак изградње ауто-пута Београд–Приштина.

Како је рекао, то је тек почетак да би се дошло до стварног споразума. "Мислим да је то за нас од огромног значаја", рекао је Вучић.

Нема разговора о статусу све док су ту таксе

Председник је поновио да Београд са Приштином неће разговарати о статусу све док не буду укинуте таксе на робу из централне Србије.

"Ми можемо да разговарамо о стварима које су питање економског напретка, немамо проблем са тим, али нећемо да разговарамо о статусу док се таксе не укину. То стоји и чекамо да таксе буду укинуте", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара Ал Џазире.

Вучић је рекао да му је смешно да уопште прича о таксама у 21. веку, јер мора да постоји слободна трговина, наводећи да очекује да проблем буде решен.

Упитан да ли ће се састати са представницима приштинске администрације, Вучић је подсетио да је Хашим Тачи јутрос присуствовао потписивању документа о железници и да је видео неке представнике њихове делегације, али да не зна да ли ће Аљбин Курти после подне доћи у Минхен.

Упитан шта очекује од данашњих састанака, Вучић је рекао да не би требало очекивати превише.

"Ако можемо мало да спустимо тензије, то је увек добро, а мислим да су ово конкретни кораци. Ми ћемо брзо да радимо на томе", рекао је Вучић.

Рекао је да је данас потписано писмо о намерама о железници и да је било речи о томе да је важно да се после авио-саобраћаја, на којем се убрзано ради, отвори и железничка линија која ће повезати Београд и Приштину, као и ауто-пут о којем је, подсећа, још пре шест година било речи са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је рекао и да је наша страна урадила све и да ће први радови на укупној деоници кроз централну Србију кренути већ на јесен.

Упитан колико су важни договори и потписана документа, Вучић је рекао да је увек боље када се разговара, него када дијалога нема.

Он је навео да су у Србији економски бројеви добри, да је држава имала највећи раст у 2018. и 2019. години не само у региону већ и у југоисточној Европи, да се наставља ниска стопа јавног дуга, али да је потребно наставити и сарадњу и отварати границе.

"Само између нас и БиХ и Црне Горе губимо годишње најмање две милијарде евра само зато што нам камиони толико чекају на границама", рекао је Вучић.

Вучић са Ханом и о квотама за челик

Председник је пренео новинарима да је Јоханесом Ханом разговарао о ширем спектру тема значајних за Србију и регион, а посебно о квотама за извоз челика.

"Са Ханом смо имали добар састанак. Пошто је он сада комесар за буџет ЕУ, молио сам поново за српски челик. Сматрао сам да је то важно за нас, то је кључна ствар, јер је смедеревска железара постала највећи извозник и највећа фабрика у Србији", рекао је Вучић. 

Најавио је да ће се на поподневном панелу, затвореном за јавност, о безбедости на Балкану, на којем ће, између осталих, учествовати и представници Приштине, као и увек снажно борити за интересе Србије.

Панел о безбедности на Балкану "Координација, сарадња, консолидовање? Подстицај напретка земаља Западног Балкана" очекује се данас око 17.30.

Председник је рекао да је у Минхену разговарао са најмоћнијим финансијским инвеститорима из целог света које је, како је рекао, упознао са постигнућима српске економије. 

Најбољи односи са Русијом и Кином, настављамо европски пут

Вучић је поручио да ће Србија наставити да одржава најбоље односе и сарадњу са Русијом и Кином, по угледу на земље које имају много већу размену са Русијом од нас, али да ће наставити и свој европски пут.

Новинар руске телевизије питао је председника Србије да прокоментарише слоган минхенске конференције који значи нестанак значаја Запада, као и коментаре који су се могли чути да је Русија дестабилизирајући фактор.

Вучић му је одговорио, како је пренео, исто што и многим инвеститорима са којима се састао, а који су га питали о утицају Русије и Кине, те којима је говорио да њихове земље имају много већу трговинску размену са Русијом, а посебно са Кином, од Србије.

"Ви имате бенефите те сарадње за ваш народ, а неки од вас нама не дозвољавају да урадимо исто... Ми ћемо одржати најбоље односе са Кином и Русијом, наставићемо веома добру сарадњу, то се неће променити, иако сви знају да смо на европском путу", рекао је Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво