Вучић: Тешке поруке из Подгорице

Председник Србије Александар Вучић рекао је да из Подгорице стижу "тешке поруке", попут оцене председника Црне Горе Мила Ђукановића да су протести "лудачки".

"То су за нас тешке поруке", рекао је Вучић новинарима на питање о изјави Ђукановића. Додао је да је СПЦ део нашег националног идентитета.  

Каже да нема намеру да се меша у црквено, поготово не у духовно питање, јер, иначе, није велики верник, иако је припадник српске цркве, у којој је крштен, и не иде свакодневно на литургије.

Али, каже председник, Црква има велики значај за српски народ.

"Српска црква је, сем духовног живота, била чувар нашег националног бића. Видите из различитих извора, тако и многих из државних структура да кажу да то није српска већ ће је назвати 'неком православном црквом'", приметио је Вучић.

Сутра ће, истиче, тако урадити на Косову, те у Хрватској, "као пред Други светски рат, када су имали глупу идеју да то буде хрватска православна црква", па су то променили, објаснио је он.

Вучић је указао да српски народ у Кистању, Добропољцима, на пример, опстаје само због постојања манастира Крка.

"Немамо задње намере"

Навео је да Србија нема "никакве задње намере" када улаже у Босну и Херцеговину и истакао да је циљ да се помогне српском народу, чиме ће, каже, и економија БиХ напредовати.

"Наш је циљ да помогнемо, немамо никаквих задњих намера, ама баш никаквих", рекао је Вучић након отварања фарбике "Јумко", упитан да ли Србија отварањем фарбика у БиХ и економским јачањем шири свој политички утицај у БиХ.

Вучић каже да је Србија прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану и да се отварају могућности пословних људи за улагање ван граница, али и да држава помогне.

Каже и да не види зашто би то било коме сметало јер таква улагања подижу БДП целе земље.

"Капитал и новац не знају за границе и то је добро за све и то одговара свакоме у БиХ, не само Милораду Додику, као члану Председништва, већ и Изетбеговићу, Човићу, Џаферовићу, Жељки Цвијановић, јер подиже укупан БДП земље и БиХ на економској лествици", рекао је Вучић.

Истиче да Србија постаје снажнија и да први пут достиже и престиже Црну Гору и БиХ по просечним платама.

"Ми желимо да то поделимо и желимо да будемо приближни, јер живи милион Срба у БиХ, а уколико би се направила велика разлика у економском смислу, велики број Срба би се брзо преселио у Београд и Србију, а ми то не желимо, желимо да људи остану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Ето ме и у Сарајеву, чим ме позову

На питање новинара да ли је обавестио званично Сарајево да долази у Дрвар, Вучић је рекао да верује да људи у БиХ разумеју да ту долази као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који у њој живе.

"Ја се јавим свима када долазим, ја то не кријем. Никад није изненађење ни за Бакира, нити за Шефика, нити Комшића, нити Милета или за било кога. И када долазим приватно и званично на територију БиХ, ја се свима јавим да знају да сам ту. Мислим да је то нормално понашање, да људи разумеју да овамо долазим као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који на њој живе. Тако да ћемо наставити нормалне односе", навео је Вучић и поручио:

"Када год ме позову, а мислим да има све више ствари о којима је потребно да разговарамо и још неке идеје да заједнички да уклопимо, ето мене и у Сарајеву."

Каже да се са Џаферовићем последњи пут видео на отварању радова за деоницу ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче.

Додаје да се најчешће среће са Додиком из различитих разлога и да имају одличну сарадњу.

На питање о чему је разговарао са Комшићем у Израелу, председник Србије је одговорио да је била реч о свим важним питањима, а на потпитање да ли су разговарали и о тзв. отвореним питањима, он је најпре истакао да отворених питања има милион, ако је неком стало да их тражи.

Избори су у априлу

На питање новинара у Дрвару да ли то што покрет "Један од пет милиона" излази на изборе значи да је кампања бојкота пропала, Вучић је одговорио:

"Не мислим да је било шта пропало или било шта успело и не знам ко се све крије иза тога, нити ме то занима. Не желим да коментаришем те наше партијске ствари. Избори су у априлу и народ ће да покаже своје и да каже где и како види своју будућност."

Додаје да, иако је посвећен свом послу 24 сата дневно, више не може у тим "разним представама да похвата" о чему је реч, те да може само да замисли шта обични људи у Србији мисле о свему томе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се