Самоопредељење и ДСК настављају консултације за формирање нове владе

Представници покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова (ДСК) наставили током викенда преговоре да би формирали нову косовску владу, али још нема финалног договора.

Мандатару и председнику Самоопредељења Аљбину Куртију остало је још осам дана да скупштини предложи састав нове владе или да саопшти да није у могућности да формира владајући кабинет.

Приштински медији извештавају да се очекује да две странке премосте разлике почетком ове недеље и да се већина руководства и посланичке групе ДСК сложила са предлогом Вјосе Османи да се место председника парламента компензује Министарством спољних послова.

У Самоопредељењу су наводно пристали на овај предлог.

Остаје нејасно да ли би такав аранжман довео до повећања броја министарстава са 12 на 14 у будућој влади.

Медији истичу такође да су у ДСК прекршили ултиматум дат Самоопредељењу да се до краја прошле недеље изјасне о њиховој понуди за распоред функција централних институција у Приштини.

Заменик председника ДСК Љутфи Хазири рекао је да су још увек у процесу унутрашњих консултација и поновио позив његове странке на уравнотежену поделу власти при чему ће Самоопредељење водити владу а ДСК Скупштину.

Хазири је потврдио да је током викенда дошло до састанка Аљбина Куртија и Иса Мустафе.

"Не могу да коментаришем место и начин на који лидери комуницирају, али последњи састанак је био у тимском формату", рекао је Хазири.

Портпарол Самоопредељења Арљинд Манџука изјавио је да није сигуран да ли ће бити неких састанака између челника две странке, али напоменуо је да су се стране сложиле да се састану у наредним данима.

ДСК и ПС су странке победнице на косовским изборима одржаним 6. oктобра. Од тада представници две странке разговарају о формирању следеће владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво