Колико вреди гласање из дијаспоре

У иностранству има око 1,7 милиона грађана који имају право гласа у Србији. Најчешће то право користе они који су скоро отишли из земље. На претходним парламентарним изборима у дијаспори је гласало тек нешто више од 6.000 бирача. Многи полемишу да ли би гласачи у дијаспори требало да имају иста права као они који су остали у земљи?

Прича о броју становника Србије и укупном броју гласача, емитована у Дневнику и на порталу РТС-а, изазвала је бројне реакције и полемике. Од критика на рачун дијаспоре – што тек малобројни од њих око 1,7 милиона, користе бирачко право, до оних који сматрају да дијаспора не треба ни да гласа.

Од 2004. године они који су ван границе имају право да бирају на изборима у Србији. Ни после деценију и по, не престаје полемика да ли њихов глас треба да се рачуна.

Полемика је отворена и у коментарима испод чланка о броју бирача на сајту РТС-а. У једном се наводи: "Није фер да живите напољу, а бирате нама који смо остали, права слика се не види са сателитских канала". 

С друге стране, један коментатор је написао: "А лепо ти је да ми оставимо пет милијарди евра годишње у Србији и плаћамо порез на имовину?" Неки су питали зашто би им се одузимало право на гласање, када су и даље држављани Србије.  

Истраживања потврђују – најлојалнији бирачи из дијаспоре су они који су скоро отишли из земље. Они који су више од деценије ван Србије, све ређе излазе на биралишта.

И не чуди кад се укалкулишу трошкови. Тзв. функционални апстинети неретко морају да пређу и више хиљада километра да би дали глас.

"У срединама у којима постоји већа концентрација наше дијаспоре, где постоји изражена жеља да гласају, ми смо тражили да се и ван дипломатско-конзуларних представништва отворе бирачка места у неким другим центрима, тако да смо имали имали Малту, Вићенцу, Сутоморе и Будву", каже Вељко Одаловић из Министарства спољних послова.

Каква је била излазност раније 

На парламентарним изборима 2016. године на 38 бирачких места у иностранству, бирачко право искористило је тек нешто више од 6.000 грађана. Годину касније, на председничким, на 53 изборна места у 32 државе – 9.200.

"Проблем са нашим решењем је то што је оно чак превише стриктно, дакле поред тога што се гласа у дипломатско-конзулараним представништвима, омогућено је гласање у дијаспори само уколико се пријави више од сто особа на посебно утврђеном бирачком месту, а није баш лако пронаћи сто људи који су заинтересовани за изборе", истиче Душан Вучићевић са Факултета политичких наука.

Поред персоналног, какво је наше, постоје још три модела гласања у дијаспори – прокси, где посредник гласа уместо вас у држави из које сте отишли, поштом и електронски.

"То заправо на неки начин може да се уради тек онда када сте ви као држава у стању да кажете да имате пошту или да имате електронско гласање толико безбедно да тај процес неће бити нарушен", истиче Бојан Клачар из Цесида.

Миграторна кретања опредељују државе ка гласовима из дијаспоре.

"Аргумент у прилог гласању дијаспоре и олакшавања ових механизама био би тај, колико схватам, да је Влада прокламовала политику повратка наших људи који су отишли, и једно од решења које би минимално олакшало тај повратак  било би да им најпре омогућите да доносе одлуке које би их се тицале ако планирају да се врате у Србију", каже Вучићевић.

Оснаживање везе са државом 

Клачар сматра да би укључивање дијаспоре подигло изборну партиципацију.

"И активније учешће дијаспоре на изборима би на неки начин ојачало и оснажило везу са државом, па би у у том случају били вољни и да инвестирају и да се активније позабаве оним што се дешава у Србији", додаје Клачар.

Полемика више морална него правна – да ли на подједнак начин треба да одлучују они који деле животну заједницу и они који су одлучили да своје место пребивалишта трајно промене.

"Нећемо ваљда човека који је одавде пошао и има боравак у некој земљи брисати зато што је отишао. То значи да га ми бришемо из контакта са својом земљом. Нека он то своје право оствари или не оствари, мислим да би ове ствари отвориле страховито незадовољство наше дијапсоре када бисмо им ми рекли – отишли сте, немате право гласа. Они тамо немају право гласа, онда су они озбиљно ускраћени за једно уставно право", каже Одаловић.

Број гласача у земљи и дијаспори многе је подсетио да нас је све мање.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 19:28) - Жељко Вранеш (Покрет РОД) Лондон [нерегистровани]

Израчунајте свако за себе

Прво треба да изгубим минимум три дана од одмора да бих у Београду добио потврду да ћу гласати у иностранству. Наравно карту за авион и остале трошкове плаћам сам.
Друго, опет треба да изгубим дан од одмора да одем до Амбасаде да се пријавим (са потврдом) да ме унесу у списак за гласање. Опет трошкове сносим сам
Треће, гласање ...богу хвала Недељом али опет треба платити трошкове превоза.
И тако сваки пут кад је неко гласање 5 радних дана, авио карта, превоз итд. Иста је процедура сваки пут кад су избори на било ком нивоу.
2016. је од укупног броја Срба у Беликој Британији гласало 106 гласача. Колики је укупан број, е па не знамо, никада није спроведен попис дијаспоре а било би добро да јесте.
НА Скупштини Дијаспоре 2013 је захтевано да се олакша процедура за гласање, остало је на захтеву. Можда би премијерка могла да сачини портал где би се сва Дијаспора регистровала за електронско гласање па да видимо.
Врло једноставно, налог је ЈМБГ а лозинка по иѕбору (јаволимћевапе1) и у два клика готово.

(недеља, 26. јан 2020, 15:04) - Glasanje i... [нерегистровани]

Charles Bukowski

Razlika:U kapitalizmu se glasa,pa posle političari rade šta hoće,dok u komunizmu ne gube vreme na glasanje!

(недеља, 26. јан 2020, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor: "Ne bi smeli da glasaju"

Pobratime, kako samo mozes tako nakaradno da mislis, i jos da javno iznosis to tvoje ograniceno misljenje? Tvoj stav i tvoje misljenje je identicno "noju" koji zakopa glavu u pesak misleci da je time resio problem opasnosti.

(недеља, 26. јан 2020, 07:36) - anonymous [нерегистровани]

Nazalost

Mi se nismo jos transformisali u birace, nego smo i dalje na nivou navijaca. Lord Karington je jednom rekao: "Kada bi na izbore izlazili oni koji su sustinski zainteresovani za promene ili bolji zivot, ne samo takve zemlje,nego bi zemaljska kugla drugacije izgledala".

(недеља, 26. јан 2020, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

Sta je meni problem

Za mene je jedan od velikih problema sto bilo ko da pobedi pri izlaznosti od oko 53...54% upisanih glasaca i pri tome dobije podrsku "svojih" 50% od tog broja (sto je u sustini 24...25% birackog tela) odmah pocinje da prica kako je "dobio mandat od gradjana". Naravno i oni znaju da to i nije neka podrska,ali se to ne broji vec samo "pobeda". A ovde neko lepo napisa da mi uglavnom na politickoj sceni imamo iste vec skoro 30 godina. Samo se preoblace,fingiraju novine ,a sustina ostaje ista. I sto je mozda najgore, sem pustih obecanja,nista se ne menja. Ima li stranke koja nije obecavala bolji zivot ? Ja se nesto ne secam.Glavne su im eu integracije, nova radna mesta,bolji zivot,a realnost vec 30 godina to ne vidi. No,kada se to desi u drugim zemljama, takvi bivaju na sledecim izborima kaznjeni. Ovde se smenjuju iz nekih meni nepoznatih razlika,a sve ostaje po starom.

(недеља, 26. јан 2020, 07:05) - anonymous [нерегистровани]

Bitno je ?

Da dolaze velike pare u Srbiju od dijaspore.

(недеља, 26. јан 2020, 06:37) - Danen [нерегистровани]

Online glasanje

Živim u Kanadi i rado bih glasao ali, do konzulata imam 280km. Znači da bi otišao da glasam trebam preći 560km. Mnogo je. Izgubiću celi dan. A mnogi imaju taj isti problem.
Treba organizovati to nekako drugačije. Možda da se glasa u svim našim crkvama ili online.

(недеља, 26. јан 2020, 06:34) - Dragan [нерегистровани]

Dijaspora i vi.

Koliko se dijaspora stidi Srbije cesto vidjamo na sportskim priredbama sirom sveta, poslednja veca priredba odrzana u Australiji ATP Turnir, dijaspora otvoreno pokazala koliko se stidi Srbije.
Na zalost morao sam da se osvrnem na ovaj maliciozni komentar, gledacu dalje da se fokusiram na temu bez replike.
Smatram da je mogucnost glasanja na izborima vazna za dijasporu ukoliko se omoguci da svako od nas ima mogucnos da glasa, bez da putuje 800 km da bi iskoristio svoje pravo. Zasto? Vecina nas placa porez na imovinu, taj porez koriste politicari, pa je red i da ih biramo. Da ne nabrajam da od poreza se sredjuju putevi, skole, domovi zdravlja itd.
Pored te osnovne stavke, saljem novac za sve i svasta, pored svoje kuce popravljam i bratovu i maminu, na sve to kupljeno placa se, pogadjate porez, majstor zaradi novac kupi cigarete, plati porez.
Majci za lekove saljem dve njene mesecne penzije svaki mesec. Taj novac dalje cirkulise u Srbiji.
Pitam ja vas sa kojim pravom uopste razmisljate da li dijaspora treba da ima pravo da glasa ili joj to pravo treba oduzeti?

(недеља, 26. јан 2020, 04:48) - Snezana Zagorac Mijajlovic [нерегистровани]

koliko vredi glasanje iza dijaspore

Vredi mnogo svaki nas glas nismo svi otisli iz svoje zemlje zato sto je nevolimo nego nas je sila i prilika naterala, Ja zivim u Edmontonu sa familijom ali imam Srpsko drzavljanstvo i mislim da imam pravo da glasam za bolju buducnost naseg naroda, mi smo ovde gde nas ima oko 6000 srba ali smo u celoj Kanadi gde ih ima i mnogo vise najvise donacija dali za nasu majku Srbiju ostavljali smo posao neplaceno da bih svaki dan izlazili na proteste protiv bombardovanja naseg naroda a posmatrani od Kanadske policije, Hrvat je hrvat gde god bio i ima pravo glasa a vi hocete da kazete da mi ne treba da glasamo sramota a drugo ionako je slabo organizovano meni treba cetiri sata leta na avionu da dodjem u Toronto da glasam sto je veoma glupo svaka srpska zajednica u Kanadi ima svoju crkvenu opstinu i ja mislim da bi bilo pametno da nam se svima dozvoli glasanje, kad nas novac stize iz dijaspore nisam videla nikoga da se buni. Ja sam licno 18 godina svog vremena dala kao urednik i voditelj radio program da bi narod bio blizi desavanjima u svojoj zemlji, nikada nisam uzela ni dolar za moj vreme provedeno u studio radila sam sve iz ljubavi prema svom narodu i prema zemlji u kojoj sam se rodila, Hrvati su mi slali pisma telefonske pozive da ce me ubiti i mene i moju familiju ali nikad nisam odustala samo iz te previlike ljubavi prema svojoj zemlji.a kada sam u Srbiji u mojoj Indjiji niko i ne nezna da sam u Kanadi jel ko god me pita ja sam iz Indjije, kanadu i nespominjem

(недеља, 26. јан 2020, 03:48) - anonymous [нерегистровани]

Koliko vredi glasanje iz dijaspore

Pogresno pitanje! Bolje bi bilo da upitamo: Kako mogu nasi gradjani ili oni koji imaju Srpske korene, a zive u dijaspori, da pomognu majci Srbiji -- glasanjem ili bez glasanja?
Mozda ce te iz mog primera shvatiti gde je problem. Rodjen sam u Hrvatskoj; fakultetski skolovan u Beogradu. Od 1970-te zivim u Americi. Za ovih 50-godina svi moji snovi bili su na Srpskom a ne na Engleskom jeziku. Za vreme sankcija i bombardovanja Srbije, svaki atom nase (moje) energije bio je upucen prikupljanju materijalne pomoci nasem narodu i srpskoj sirocadi preko Srpske Pravoslavne Crkve i Srpskog Kongresa Ujedinjenja. Nekoliko puta sam pokusao da dobijem Srpsko drzavljanstvo ali zbog nerazumljivih zahteva vasih zakona da prilozim krstenicu koja je izdata u zadnjih 6-meseci, to nisam u mogucnosti da ostvarim. Pitam: Ko moze da mi izda tu krstenicu is Hrvatske kad je moja porodica proterana 1995-te i sve sto smo imali tamo je popaljeno? Objasnio sam da imam krstenicu koja je izdata 1970-te kad sam otisao iz Jugoslavije na postdiplomske studije ali nazalost, sve je to palo na gluve usi. Po meni, da su Jevreji. i drugi "pametniji" narodi, postupali isto kao vi, nebi bili ono sto su danas. Moj slucaj nije jedinstven! Daj Boze da Srbija voli mene isto onoliko koliko ja volim Srbiju i nas Srpski narod!