Ако Србија има седам милиона становника, како то да има чак 6,7 милиона бирача

Како то да Србија има седам милиона становника, а чак 6,7 милиона људи на бирачком списку - питање је које се ових дана чуло од појединих политичара у Србији, а одговор је једноставан. Право гласа имају и они који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Србији. Таквих је око 1,7 милиона.

Припреме пред редовне парламентарне и покрајинске изборе, чини се, ужурбане. Извесно је из које ће штампарије изаћи изборни материјали и које ће боје бити изборни и контролни листићи – одлучула је на данашњој седници Републичка изборна комисија. Оно што се још не зна је тачан број грађана са бирачким правом.

"Након расписивања избора РИК ће донети свој роковник за вршење свих изборних радњи оног момента када нам Министарство за државну управу и локалну самоуправу одштампа тзв. изводе из бирачких спискова и одреди укупан број бирача, ми процедурално то саопштавамо на седници. Након тог момента, а 15 дана пре одржавања избора утврђује се и коначан број бирача", каже Владимир Димитријевић из Републичке изборне комисије.

До дана гласања може доћи и до промена, у случају да неко умре, постане пунолетан, добије држављанство. А у јавности се већ полемише о разлици од неколико стотина хиљада између броја становника и бирача.

"Попис показује да у Србији живи нешто више од седам милиона, а у бирачком списку се налази 6,7 милиона из једне просте чињенице што су у бирачком списку потпуно легално и на један потпуно исправан начин налазе и они људи који живе у дијаспори, а имају право место пребивалишта у Србији и имају држављанство", објашњава Бојан Клачар, извршни директор Цесида.

Срђан Богосављевић из Ипсос стратеџик маркетинга истиче да је свако ко има документе Србије бирач у Србији, без обзира са којом адресом, он има бирачко прво.

"Са друге стране, ми врло добро знамо сви имамо пуно познаника који имају документе Србије са адресом у Србији, а живе у иностранству", додаје Богосављевић.

Пет милиона бирача живи у Србији 

Зато странке, сматрају аналитичари, треба у кампањи да шаљу поруке ка пет милиона бирача који живе у Србији.

"Када говоримо о излазности, она је заправо у Србији увек у пракси много већа него што то на крају покаже она официјелна излазност. И друга веома важна ствар је да размишљамо о последицама – значи да нас је све мање, да држава Србија постаје све старија нација и да разумемо колико су изражени депопулациони трендови имајући у виду то смањење од 2007. или 2008. године", наводи Клачар.

На крају изборног дана резултати се броје у односу на изашле бираче.

"Наш изборни систем је такав да је главна контрола на изборном месту, уколико имате партиципацију странака које су заинтересоване да контролишу тај процес оне могу. Имате по правилу два члана бирачког одбора из опозиционе странке, два члана из владајућих странака. Ако њих има много, та је контрола велика", наглашава Богосављевић.

Боља контрола током изборног дана очекује се од едукованих чланова бирачких одбора.

"РИК је извршио обуку преко 500 инструктора који ће обучавати чланове бирачких одбора. Послат је допис свим посланичким групама", каже Димитријевић.

На претходним изборима на 8.500 бирачких места било је 50.000 чланова бирачких одбора.

број коментара 30 Пошаљи коментар
(петак, 07. феб 2020, 13:14) - zoran [нерегистровани]

ne slažem se

Nikako se sa vama ne slažem i vašim mišljenjem da o mojoj sudbini i o tome ko će vladati u Srbiji odlučuje neko ko je odlučio da ne bude deo koji će "uživati u blagodetima" tako izabrane vlasti.Pored ostalo, pravo glasa, po meni treba da se odnosi samo na one koji aktivno doprinose životu u Državi, tj. koji rade i plaćaju porez.Usput nezaposlenima, učenicima i penzionerima takođe ne treba dati da glasaju iz već pomenutog razloga.

(недеља, 26. јан 2020, 08:34) - Један глас из Дијаспоре [нерегистровани]

@Еј Србијо

Поштованом Душану сам дубоко захвалан што је објавио песму Владислава Петковића Диса.
Поштујем право свакога на сопствено мишљење. Међутим, читајући претходно објављене коментаре који се односе на ДРЖАВЉАНЕ Србије који живе изван Србије, нисам могао да се одупрем а да не узвикнем: Еј Србијо!!! Баш у стилу Душановог коментара, тј. Дисове песме. Жалосно је да се мора констатовати да у Србији има особа које су себи уобразиле да су "патриотскији" само зато што су у Србији. По свој прилици то су исти они који су уживали у Титовој хладовини, а управо та хладовина је принудила огроман број грађана да напусте своју земљу у потрази "трбухом за крухом". Радо бих препоручио тој "господи-друговима" да читају овде објављену песму Владимира Петковића Диса. Бојим се, међутим, да они не умеју да читају. Они су само "глсачки писмени" - наравно за хладовину.

(субота, 25. јан 2020, 11:52) - Cikago [нерегистровани]

Oduzimanje prava glasanja ???

Kao prvo ko može meni i nekoliko miliona nas iz dijaspore da oduzme pravo za izadjemo na izbore ,koji će se održati u našoj matičnoj državi.
Kako vas nije sramota da pomislite da vi nekome uskraćujete to stečeno pravo,rođenjem u R.Srbiji.
Nismo mi ,,krivi,,zbog toga što smo iz raznoraznih razloga morali da napustimo svoju otadžbinu, koju naravno nosimo u srcu i za koju bi bili u stanju da damo i svoje živote.
Što se tiče broja Srba koji žive u Čikagu, nema zvaničnih podataka ali ja mislim da je on preuvelican. Brojevi od 500.000 do milion Srba u Ćikagu su daleko od bilo kakve istine.
Da ne bude zabune,i ja sam Srbin i ja sam isto kao i vi mislio ali sam se uverio da te brojke nažalost nisu istinite.
Uzgred da napomenem da imam dvojno državljanstvo, tako da kada se nadjem u Srbiji a održavaju se izbori u SAD ,/ako sam za njih stranac tj.naturalizovani Amerikanac/nikome ne pada napamet da mi zabrani da izadjem na glasanje u ambasadi , nekom konzulatu u R.Srbiji ili bilo kojoj zemlji na svetu.
Prema tome dragi moji zemljaci Srbi,obavestite se o nečemu pre nego što komentarišete da ne bi ispali glupi,pozdrav.

(субота, 25. јан 2020, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

@ Problem dijaspore

Не само то, него овде где живим конзулат захтева да се пријавимо ако хоћемо да гласамо и поставили су минимални број пријављених да би организовали гласање уместо једноставно да отворе конзулат на дан гласања и свако ко има нову личну карту или пасош да дође и гласа.
Тако ради држава где живим, без обзира да ли сам у Америци, Енглеској или Тајланду довољно је да се појавим у дипломатском представништву са пасошом и гласам одмах.

(субота, 25. јан 2020, 11:07) - Захвални унук! [нерегистровани]

Покојном деди:

Мој деда пре рата одборник био
и политику знао да бистри!-Из подуже песме коју сам у детињству посветио деди,који ме је учио да се не бавим политиком и да не гласам! Послушао сам га и нисам гласао,ево и у 70. години! А о политици...е,то није за штампу!

(субота, 25. јан 2020, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Problem dijaspore

Nekim bivšim (i sadašnjim) komunistima smeta što navodno "dijaspora glasa na izborima u Srbiji". Informacije radi, broj pripadnika dijaspore koji glasaju u Srbiji je MINORAN. Ne radi se ni o pola procenta ukupno izašlih na izbore. Neće vam dijaspora oduzeti vlast. A ovakve licitacije tipa "milion Srba" ovde "milion Srba onde" su obična glupost. Tu se uračunavaju i neka deca u trećem kolenu koja ne znaju ni gde je Srbija i danas su čisti Nemci, Šveđani, Amerikanci, Kanađani isl. Stvarnih Srba u svetu, koji bi mogli da glasaju u Srbiji je vrlo malo. 

(субота, 25. јан 2020, 10:43) - Дијаспора [нерегистровани]

@ Није у реду да гласа дијаспора

Радане, а лепо ти је да ми оставимо 5 милијарди евра годишње у Србији и плаћамо порез на имовину?!
Седи један, Радане.

(субота, 25. јан 2020, 10:00) - Павле [нерегистровани]

Бирачка маса Србије

Неко се зезнуо или није информисан о броју Срба у иностранству.У принципу држава Југославија као и сада Србија не води рачуна о својим грађанима који раде у иностранству и доносе добар део
капитала у својој отаџбини.
1,7 Милион у иностранству ?Каква глупост.Само у немачкој су преко 820000 Србског живља.
У Америци живе преко 2 милиона а да не бројим свуда у Европи и сви су за неулаз у ЕУ непријатељску творевину.И Енглези је напустише а наши политичари а и неки фантасти о неком
богатом животу ако уђемо и предамо слободу за робовање непријатељу.Будалаштина.

(субота, 25. јан 2020, 09:46) - anonymouscare D.M [нерегистровани]

interesanto

Veoma interesantno mnogi vide srbe van Srbije vi samo imate pravo da saljete pare uSrbiju negde oko 3.5 milijarde i da cutite gospodo ako mi finansiramo to znaci da imamo pravo glasa jer smo mnogo ucestvovali u izgradnji ove zemlje. Mnogi imaju dvojno drzavljanstvo pa mogu da glasaju na obe drzave

(субота, 25. јан 2020, 09:39) - euro [нерегистровани]

Srbi

Pa nije ni cudo da nas toliko ima pa je Srbija do Tokija,ne pisite gluposti u Cikagu 700000 Srba,koliko ih
onda ima u cijeloj Americi 7000000.