Теразије утврђене за културно-историјску целину Београда

Влада Србије утврдила је Теразије за просторно културно-историјску целину Београда, што значи да без посебних дозвола на тачно дефинисаним објектима и парцелама унутар овог простора од 23 хектара у центру главног града, неће бити могући грађевински радови.

И до сада су на овом потезу у "срцу" главног града важила строга правила градње, а одлуком Владе Србије, додатно су означене парцеле, споменици, скулптуре, објекти – начин како да се сачува изглед Теразија.

У документу се по тачкама наводи шта је све под заштитом државе и надлежних установа, а каже се да су, на пример, дозвољене интервенције у оквиру партерног уређења, попут озелењавања, поплочавања и опремање урбаним мобилијаром.

Када је реч о уређењу Теразијске терасе, све интервенције морају бити планиране на основу архитектонско-урбанистичког конкурса, а та одлука ступа на снагу 25. јануара.

"Дозвољене активности у простору морају бити у функцији очувања и унапређења квалитета саме локације и истицања њених вредности као једног од најзначајнијих сегмената просторно културно-историјске целине", наводи се у одлуци Владе Србије.

Такође, каже се да је потребно изглед унутрашњих дворишта решавати у зависности од њихове намене, појединачно, а истиче се и значај уређења мањих неуређених простора у оквиру јавних површина и заједничких дворишта, такозваних "урбаних џепова".

За сваку нову изградњу у оквиру ове просторно културно-историјске целине, одлуком се налаже да се изради Студија утицаја на културно наслеђе.

"Забрањује се градња објеката трајног или привременог карактера који својом наменом, габаритом, волуменом и обликом могу угрозити или нарушити аутентичност амбијента Теразија", напомиње се у Владиној одлуци.

С друге стране, када је реч о изградњи јавних објеката и уређењу јавних простора, обавезно је, истиче се, расписивање архитектонско-урбанистичког конкурса.

С обзиром да се у овом делу центра Београда налази низ заштићених објеката, недлежни морају да за сваки појединачни случај постављања реклама дефинишу и правила, односно, ограничења.

На простору Теразија налазе се неки од најзначајнијих објеката који имају статус културног добра главног града Србије, попут зграде Старог и Новог двора, Хотел Москва, Палата Анкер, Палата Атина, Игуманова палата, Палата Албанија, Зграда друге женске гимназије...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво