Хјуман рајтс воч о Србији – у којим областима се очекује бржи напредак

Србија је током 2019. године мало напредовала у заштити људских права, оцењује невладина организација Хјуман рајтс воч у најновијем извештају о људским правима у свету.

У извештају се указује на области у којима се очекује бржи напредак, укључујући чињеницу да је дијалог Београда и Приштине, уз медијацију Европске уније, и даље замрзнут.

Суђења за ратне злочине пред судовима у Србији су, каже Хјуман рајтс воч, била спора, а недовољан је напредак у постизању дугорочних решења за избеглице и расељена лица.

Та невладина организација наводи и да је положај новинара у Србији још увек несигуран.

ХРВ истиче да је комисија која се бави истраживањем убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић направила одређени напредак и указује да су у марту прошле године изречене пресуде за убиство Ћурувије, априла 1999. године.

Констатује се да има извештаја о нападима и претњама медијима и новинарима због извештавања о осетљивим питањима, те да провладини медији, како се наводи, често спроводе кампање у којима клеветају тзв. независне медије.

Медијски плурализам постоји, али је, кажу, компромитован великим бројем медија који су блиски владајућој странци.

Кад је реч о суђењима за ратне злочине, наводи се да је напредак у процесуирању ратних злочина пред српским судовима спор и да му недостају неопходна политичка воља, адекватни ресурси и снажан систем за подршку сведоцима. 

Брину, каже се, и напади и претње припадницима ЛГБТ заједнице, а систем азила треба унапредити, јер су ниске стопе признања тог статуса.

"Дијалог Београда и Приштине замрзнут" 

У делу извештаја који се односи на Косово и Метохију, ХРВ наводи да је дијалог Београда и Приштине замрзнут од новембра 2018. године, након што је, како наводе, Србија блокирала Косово у Интерполу, а Косово увело таксе на робу из Србије и БиХ од 100 одсто.

ХРВ наводи да је спор напредак Приштине кад је реч о успостављању одговорности за ратне злочине током 1998/1999. године на Косову.

Новинари са Косова се суочавају са претњама и застрашивањем, док суђења за злочине против новинара споро напредују.

ХРВ истиче и да се настављају тензије између Срба и косовских Албанаца, највише на северу.

Оцењују и да се заједнице Рома, Ашкалија и балканских Египћана и даље суочавају са дискриминацијом.

"Светски извештај 2020" ХРВ је годишњи преглед о стању људских права у свету који покрива сто земаља, а обухвата период од краја 2018. до новембра 2019. године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 18:33) - milan lala [нерегистровани]

bas vi

E bas ste vi nasli da dajete ocene i ocenjujete drzave po pitanju ljudski prava . A gde vam je ocena o krsenju ljudskih prava koje cini SAD po citavoj planeti uvodjenem raznih sankcija i ratovima koje non stop proizvodi a koji uzasno pogadjaju obicne ljude .
More... 

(среда, 15. јан 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

ko je blokirao?

"Srbija blokirala Kosovo u Interpolu..."

Iz toga se vidi neobjektivnost HRW-a. Srbija nije blokirala Kosovo jer nema ta ovlascenja, prijem Kosova su blokirale drzave clanice Interpola.

(среда, 15. јан 2020, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

LJudska pravi!

Prvo podite od Amerike ,EU,Africkih ,Aziskh i Rusiju koja vi stoji na oku i onda nam ispricajte pricu o ljudskim pravima.

(среда, 15. јан 2020, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

”Хјуман Рајтс Воч”?

Преведите на српски да сав народ разуме: ”Осматрач људских права”.

(среда, 15. јан 2020, 12:36) - Горан [нерегистровани]

Кога верује у Хјуман Рајтс Воч ...

Хјуман Рајтс Воч је НВО која служи као алатка у рукама моћних да манипулишу и нападају слабе државе. Како то да Хјуман Рајтс Воч ништа не зна о 200 000 протераних неалбанаца са Космета којима није дозвољено да се врате у своје куће? А погром неалбанског становнишртва са Космета 2004-те? А не чујем да Хјума Рајтс Воч ишта ради по питању отимања имовине Српске Православне Цркве у Црној Гори? Због овог наведеног, између осталог, зашто би ико поверовао у извештаје Хјуман Рајтс Воча?