Хјуман рајтс воч о Србији – у којим областима се очекује бржи напредак

Србија је током 2019. године мало напредовала у заштити људских права, оцењује невладина организација Хјуман рајтс воч у најновијем извештају о људским правима у свету.

У извештају се указује на области у којима се очекује бржи напредак, укључујући чињеницу да је дијалог Београда и Приштине, уз медијацију Европске уније, и даље замрзнут.

Суђења за ратне злочине пред судовима у Србији су, каже Хјуман рајтс воч, била спора, а недовољан је напредак у постизању дугорочних решења за избеглице и расељена лица.

Та невладина организација наводи и да је положај новинара у Србији још увек несигуран.

ХРВ истиче да је комисија која се бави истраживањем убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић направила одређени напредак и указује да су у марту прошле године изречене пресуде за убиство Ћурувије, априла 1999. године.

Констатује се да има извештаја о нападима и претњама медијима и новинарима због извештавања о осетљивим питањима, те да провладини медији, како се наводи, често спроводе кампање у којима клеветају тзв. независне медије.

Медијски плурализам постоји, али је, кажу, компромитован великим бројем медија који су блиски владајућој странци.

Кад је реч о суђењима за ратне злочине, наводи се да је напредак у процесуирању ратних злочина пред српским судовима спор и да му недостају неопходна политичка воља, адекватни ресурси и снажан систем за подршку сведоцима. 

Брину, каже се, и напади и претње припадницима ЛГБТ заједнице, а систем азила треба унапредити, јер су ниске стопе признања тог статуса.

"Дијалог Београда и Приштине замрзнут" 

У делу извештаја који се односи на Косово и Метохију, ХРВ наводи да је дијалог Београда и Приштине замрзнут од новембра 2018. године, након што је, како наводе, Србија блокирала Косово у Интерполу, а Косово увело таксе на робу из Србије и БиХ од 100 одсто.

ХРВ наводи да је спор напредак Приштине кад је реч о успостављању одговорности за ратне злочине током 1998/1999. године на Косову.

Новинари са Косова се суочавају са претњама и застрашивањем, док суђења за злочине против новинара споро напредују.

ХРВ истиче и да се настављају тензије између Срба и косовских Албанаца, највише на северу.

Оцењују и да се заједнице Рома, Ашкалија и балканских Египћана и даље суочавају са дискриминацијом.

"Светски извештај 2020" ХРВ је годишњи преглед о стању људских права у свету који покрива сто земаља, а обухвата период од краја 2018. до новембра 2019. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво