Вучић: У Црну Гору нећу ићи

Председник Александар Вучић поручио је да неће ићи у посету Црној Гори на Бадњи дан. Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја сукобе нећу, нагласио је Вучић и додао да ће све српске институције и удружења подржавати десет пута више него до сада.

Александар Вучић је рекао да је донео одлуку да неће ићи у Црну Гору и да се са тим сагласио патријарх Иринеј, са којим је данас разговарао

"Јасно је да у Црну Гору нећу ићи. Све смо припремили и знали смо да ће бити 30.000 до 40.000 људи из Црне Горе. Донео сам одлуку, не желим да дам алиби црногорском режиму који ће да каже да је то напад на независност и уставни поредак", поручио је Вучић и захвалио десетинама верника, председницима општина и представницима српских политичких партија који су подржали његов долазак.

"Мислио сам да је то уобичајена, нормална ствар. Онда сам схватио по реакцијама из кабинета у Црној Гори да то што бих приватно дошао без политичких говора у своју цркву није по вољи црногорског режима. Ја сам крштен и сви моји су крштени и нико не може да ми забрани да дођем у неку српску цркву", рекао је Вучић.

Указао је да Србија поштује независност и уставни поредак Црне Горе.

"Никада нисмо ни на који начин угрожавали независност и интегритет Црне Горе. Донео сам одлуку и са тим се сагласио и подржао јутрос патријарх Иринеј, пошто поштујем хирејархију у цркви, знам ко је патријарх и српска црква. Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник СПЦ, а не неке епархије или митрополије", нагласио је Вучић.

Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посета једном храму може то да изазове.

"Почели су да пуштају у медије како ће то да изазове крвопролиће, немире, хаос, питао сам се да ли је могуће да моја једна посета храму може то да изазове", истакао је Вучић и додао да је имао намеру да посети Пљевља.

"Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја нећу сукобе не због тога што их се ја плашим, за себе се ничега не плашим, већ зато што знам да би неки то искористили да нашкоде српском народу у Црној Гори", нагласио је Вучић.

"Не дам вам прилику да оптужите Србију, да за Србе кажете било шта", поручио је председник.

Истакао је да је истовремено кренула хистерична камапања лажи и из међународне заједнице, указујући на агенцију АП, која је написала текст под насловом "Вучић долива уље на ватру".

"Чиме доливам уље на ватру? Тиме што бих отишао на литургију? Доливам што 25 одсто Албанаца у Северној Македонији има свој језик, конститутивност, председника Скупштине, потпредседника Владе, а Срби са 29 одсто не смеју да писну и кажу да постоје. Јер Срби нису људи, када говоре о будућности и како да се понашамо да смо прихватљиви европски", рекао је председник.

Упутио је поруку Србима у Црној Гори.

"Ми смо јединствен народ и никоме нећемо дозволити да нам уништи ни прошлост ни будућност нити да нам сатре огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе. Борићемо се само истином и желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће они да поштују и своју браћу", поручио је Вучић.

Истакао је и да ће подржавати српски народ у Црној Гори.

"Све институције српског народа, од Матице српске, свих наших институција и удружења подржаваћемо десет пута више него до сада, Не можете нам ништа, то су светски стандарди. То ћемо јавно да радимо, то ћемо све јавно у буџет да убацимо", рекао је Вучић.

"Директно погођени интереси српског народа"

Вучић је навео да је у два наврата разговарао са патријархом Иринејом о свим важним питањима, а посебно о ситуацији у региону и свему што се збивало после усвајања закона о слободи вероисповести и то не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа.

"Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског народа и да нема потребе да се српски народ издваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности", рекао је Вучић.

"Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговоримо одговорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корупса у Црној Гори, не угрожавајући државно-правни статус Црне Горе", поручио је Вучић.

Подсетио је да према званичним резултатима пописа у Црној Гори живи 28,73 одсто Срба и непуних 45 одсто Црногораца.

"Намера је дела режима или целог у Подгорици да 2021. проценат Срба буде драматично нижи. Стратешки читава борба се своди на то да се смањењем српског корпуса то прогласи државом у којој Срби неће имати конститутивност коју немају ни данас, као ни права", додао је Вучић.

На примедбе да би могао да иде на КиМ, Вучић је рекао да би лично ишао на Космет, те да је већ ишао на Божић у Грачаницу, али да не желе да му дозволе да оде на КиМ, где би га ухапсили, јер се, каже, дрзнуо да каже истину о Рачку.  

Вучићев одговор Марковићу: Шта је тачно запрепашћујуће?

Вучић је запитао је премијера Црне Горе Душка Марковића, поводом његове изјаве да је запрепашћујући однос власти у Србији према амбасади Црне Горе, да ли је запрепашућујуће то што је "само 1.000 полицајаца чувало њихову амбасаду".

"Премијер Марковић је то изговорио поводом покушаја неуспелог паљења једне заставе, а што смо осудили истог секунда и нисмо ниједног тренутка то правдали, рекао је да је запрепашћујући однос власти Србије. Питам, да ли је запрепашћујуће то што смо само 1.000 полицајаца довели да чувају њихову амбасаду", запитао је Вучић.

Такође, Вучић пита Марковића није ли запрепашћујуће то када хапсе Мила Божовића, менаџера у Будви, јер је на своју кућу истакао српску тробојку.

"Није ли запрепашћујуће то што забрањујете и што се у појединим црквеним круговима договарате да се избаци застава СПЦ и српска застава са сваког скупа, па зато нећете видети нигде на неким подручијима Црне Горе нашу тробојку са оцилима. Није ли запрепашћујуће то што нема ниједног важног Србина на неком важном месту. Није ли запрепашћујуће то што нисте питали народ када сте признали независност Косова", пита Вучић.

Такође, Вучић пита да ли је запрепашћујуће то што су из Црне Горе слали своје званичне делагације у Книн на прославу "Олује" да славе што је 250.000 Срба прогнано из Хрватске.

"На све то смо мирно реаговали и поштовали ваше право да своје одлуке доносите. Онда сте сте дрзнули да нам држали придике иако смо радили све по Бечкој конвенцији и све по највишим међународним стандардима да бисмо заштитили вашу амасаду. Шта је требало да затворимо Кнез Михајлову улицу. Ниједан човек није хтео да упадне у амбасаду нити је показао агресивне намере осим неколико неодговорних људи људи који су хтели да пале заставу", поручио је Вучић.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво