Амбасадор Србије одбио да прими протестну ноту Министарства спољних послова Црне Горе

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, сходно инструкцији Министарства спољних послова Србије, одбио да прими протестну ноту Министарства спољних послова Црне Горе, саопштено је из ресора министра Срђана Дармановића.

Владимир Божовић позван је на разговор у Министарство спољних послова ради уручења протестне ноте поводом недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и синоћњег покушаја паљења црногорске заставе, саопштило је Министарство спољних послова Црне Горе.

Како је наведено у саопштењу, генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је протест Министарства спољних послова Црне Горе најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему су изостале реакције државних званичника Републике Србије.

"Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата", нагласио је Канкараш, изразивши очекивање да ће званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима ради обезбеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Републици Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Навео је да су неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду, нецивилизацијско понашање учесника протеста и покушај паљења државне заставе Црне Горе, у супротности са начелима добросуседских односа две пријатељске државе и начелима међународног права о обезбеђивању несметаног и безбедног функционисања дипломатско-конзуларног представништва у земљи пријема.

Амбасадор Божовић осудио је поменути чин као непримерен, наглашавајући да он ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије нити њених грађана.

"Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова", рекао је амбасадор, преневши "жаљење министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића због наведеног акта".

Такође, истакао је да се у комуникацији са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем предузимају све мере ради заштите просторија и особља Амбасаде Црне Горе.

Изразивши поштовање према Црној Гори као суседу, независној и самосталној држави, Божовић је истакао да се Србија не жели мешати у унутрашње ствари Црне Горе.

Амбасадор Божовић је, сходно инструкцији Министарства спољних послова Републике Србије, одбио да прими протестну ноту, навело је Министарство спољних послова Црне Горе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се