Вучић: Тек ћу донети одлуку идем ли у Црну Гору, Марковић износи неистине

Моја је жеља и обавеза да будем са нашим народом кад је тешко, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да ће у наредних дан или дан и по донети коначну одлуку о томе да ли ће провести Бадњи дан са Србима на северу Црне Горе.

Највећи православни празник је, каже Вучић, време за праштање, мирење, време да као народ покажемо јединство, "не вређајући и не провоцирајући".

Не планира да држи политичке говоре.

"Суштина је да ми разумемо да живимо у различитим државама, да поштујемо те државе, али важно је да припадамо истом роду и народу, да морамо да покажемо јединство. Идеално време да се то покаже је сада", нагласио је Вучић гостујући на Пинку.

"У сваком случају то је моја жеља и намера да будем заједно са нашим народом када му је тешко. Председник Србије сам не да бих ишао по стадионима, халама, да се радујем нашим успесима у спорту и да се китим туђим перјем, већ да решавам тешке и важне проблеме, да будем са нашим народом када му је тешко", додао је Вучић.

Истакао је да нема разлике између Срба ма где живели, да нема разлике између његовог оца из Ћипуљића, мајке из Бечеја или њега који цео живот живи у Београду и Србина у Бијелом Пољу, Бањалуци или било где другде.

Вучић је рекао и да се зачудио када је видео колико хистеричну кампању воде бројни медији против његовог доласка у Црну Гору.

Подсетио је да је Божић дочекао и у загребачкој Саборној цркви и Грачаници.

"Никада нашем народу није било лако у Грачаници и Загребу. Српски народ је народ којем припадам и желим да покажем ту врсту јединства", истакао је Вучић.

"Нећу сада да одговарам на увреде Амфилохија"

Не желим јавно да одговарам на увреде, нити против владике Амфилохија, шта год говорио о мени, већ да будем уз свој народ у Црној Гори и све што сам имао да кажем рекао сам пред Сабором СПЦ, у лице, како то раде часни људи, изјавио је Вучић.

"А да говорим сада против владике Амфилохија или било кога другог нећу, шта год да прича о мени, ниједног слова нећу да кажем. Желим да будем уз свој народ, а не да се борим за победу своје сујете над оним онима који су данас прогоњени у Црној Гори", поручио је Вучић.

Такође, Вучић је поручио је да је Божић време праштања и да не жели на било какав начин да утиче на разједињавање српског народа.

"Све што сам имао да кажем, рекао сам им у лице на Сабору и да одговарам на свако питање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да народ треба да се присети улоге сваког од нас и 2006. када се одвојила Црна Гора и 2008. године када је Косово прогласило независност.

"Марковић износи неистине, никог нисмо угрозили"

Председник Вучић изјавио је да је зграда Амбасаде Црне Горе током јучерашњег протеста била заштићена и да црногорски премијер Душко Марковић износи ноторне неистине о том догађају, као и када каже да је угрожена независност Црне Горе. 

Вучић је поручио и да Црна Гора не мора да штити независност, јер то нико не угрожава, али и да не може да узима српске светиње.

"Ми да вам угрожавамо независност нећемо, да ратујемо нећемо, да се сукобљавамо са вама нећемо. Немојте да лажете свој народ да вам је угрожена независност, ви сте ти који сте угрозили светиње које нису ваше, које не припадају ни МУП-у ни Влади Црне Горе, него народу и српској цркви", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао реагујући на твит премијера Црне Горе, који је написао да се синоћ у Београду догодио "још један нецивилизацијски атак на Амбасаду ЦГ и ЦГ заставу", да је запрепашћујући однос власти Србије и да је Црна Гора пред још једним изазовом одбране независности и слободе.

"Како је била угрожена када смо штитили амбасаду, што зна и њихов амбасадор. То са заставом није нешто за похвалу и чиме можемо да се дичимо, али како то да није била заштићена амбасада? Црногорски премијер говори нотроне неистине, али немојте да говоримо колико и шта су радили српском народу и шта раде сваког дана", рекао је Вучић.

Амбасадор Србије Владимир Божовић позван је на разговор у Министарство иностраних послова Црне Горе, због, како је саопштено из Подогорице, синоћњег покушаја паљења црногорске заставе и "континуираних насртаја на црногорску заставу и амбасаду у Београду. А у Министарство иностраних послова Србије у Београду на разговор је позван отправник послова црногорске амабасаде.   

Председник Србије је истакао да је реакција Марковића претерана и приметио да је идеја црногорског премијера можда била да пред изборе који следе уједини црногорске странке и да прикажу као свог јединог непријатеља Србију.

"Нису једанпут тако на изборима побеђивали, а ја мислим да је то неодговорно", рекао је Вучић.

Навео је да током јучерашњег протеста навијача Црвене звезде испред амбасаде у Кнез Михаиловој улици нико није покушао да уђе у зграду амбасаде.

"Они знају колико је снага било спремно да сачува ту зграду и особље", рекао је Вучић.

Навео је да је сада Црној Гори једини начин да изигравају жртве, јер је свима јасно шта су урадили са Законом о слободи вероисповести.

"Србија неће напасти, Србија жели да има најбоље односе са Црном Гором, братском Црном Гором, једино што хоћемо је да имамо веће плате", рекао је Вучић.

Додао је и пре неколико година Црна Гора имала 150 евра веће просечне плате него Србија, али да их данас немају. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво