Брнабић: Држава креће са реформом ЕПС-а и Србијагаса

Председница Владе Ана Брнабић каже за РТС, након представљања плана развоја Србије до 2025. године, да јавна предузећа и њихова руководства морају да буду ефикаснија. Поводом прогнозе да ће за пет година просечна плата бити 900 евра, Брнабићева истиче да нико није веровао да ће плата бити преко 500 евра на крају ове године – "па јесте".

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, најавила да ће се у реформи јавних предузећа кренути од "Електропривреде Србије" и "Србијагаса", пошто су то предузећа која могу највише да допринесу привредном расту.

"Водићемо рачуна о сваком човеку и сваком радном месту", истакла је премијерка, али је поручила и да јавна предузећа и њихова руководства морају да буду ефикаснија.

Те и друге реформе спроводиће се у оквиру плана за развој Србије до 2025. године, који је представљен јуче, и који предвиђа да просечна плата у земљи буде 900 евра.

Упитана да ли би она, да је обична грађанка, веровала у то, Брнабићева је рекла да би поверовала, јер, како је указала, у том плану се не ради само о томе шта ће бити у будућности, већ постоје резултати који говоре да то није само празно обећање.

"Нико није веровао да ће плата бити преко 500 евра на крају године – па јесте", истиче председница Владе.

Наводи да је потребан раст од 4,5 одсто годишње да би 2025. плата била 900 евра и верује да привреда може да расте више од пет процената.

"Привреда Србије постаје отпорна на било какве ударе"

Остаје при тези да ће се смањивати јавни дуг, иако ће се део средстава за пројекте набавити из новог задужења.

"То значи да ћете имати већи раст, а јавни дуг се гледа у односу на економски раст и не гледа се у апсолутним бројевима", објаснила је премијерка.

Додала је да држава сада има бољи кредитни рејтинг, задужује се по нижим каматама него раније, и тако отплаћује скупе кредите које су узимале претходне владе.

ММФ је израчунао да сваки пад економије Еврозоне од један одсто значи пад српске економије за четвртину процента, али премијерка сматра да привреда Србије постаје отпорна на било какве ударе, иако ће ипак бити проблема са убрзањем раста ако европска економија настави да успорава.

Истакла је да ће раст бити четири одсто и поред три велика изазова током ове године, односно упркос приштинским таксама, европским квотама за челик и успоравању економија Немачке и Италије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво