Посланици расправљали о законима чији је циљ унапређење изборних услова

Посланици Скупштине Србије потврдили су Споразум о сарадњи Србије и агенције Европске уније "Евроџаст" која се бави правосудном сарадњом у кривичним стварима. А онда су почели расправу и о четири закона којима је циљ унапређење изборног законодавства.

Због недовољног броја присутних посланика седница о сету закона којима би требало да се поправе изборни услови почела је са готово сат и по закашњења.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је, образлажући сва четири закона, рекао да они имају исти циљ – унапређење изборних закона и представљају једну целину.

"Важно је напоменути да се системски закони нису мењали већ су изборна правила иста каква су била 2008. године и на изборима 2012. године. Међутим, као Влада, спремни смо да радимо на унапређењу изборног амбијента и исправимо слабости које су наслеђене", рекао је Ружић. 

Предложени закон дефинише шта су јавни ресурс и функционерска кампања. Агенција за борбу против корупције убудуће ће о неправилностима одлучивати у року од пет дана.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач је током расправе истакла да та странка сматра да су измене и допуне важне јер унапређују интегритет изборног процеса, што је корак ка јачању демократских институција.

У СПС-у сматрају да је успостављен баланс.

"Направљена је равнотежа између поштовања власти с једне и опозиције с друге стране и није Влада како смо много пута чули банализовала ствари", рекао је посланик СПС-а Ђорђе Милићевић.

Чији су предлози?

Из Српске радикалне странке поручују да ови закони нису предлог Владе већ невладиних организација. 

"Ово нису ваши предлози, ово нису предлози Владе, ово су предлози невладиних организација који вас уче изборним условима", навео је Александар Шешељ из СРС-а.

Одговор стиже из СНС-а. "Невладине организације за које кажете да су пресудно утицале на ове предлоге, за вашу информацију, шаљу неке предлоге и амандмане. Шта су онда они ту написали ако кажу 'ми хоћемо нешто другачије'", рекао је посланик Српске напредне странке Владимир Орлић.

Посланици расправљају о изменама и допунама закона о финансирању политичких активности, спречавању корупције, Агенцији за борбу против корупције и Предлогу закона о допунама Закона о јавним предузећима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво