Посланици о законима којима се унапређује изборни амбијент

Скупштина Србије почела је расправу о сету закона којима се, како је рекао министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, унапређује изборни процес и обезбеђују једнаки услови за све учеснике.

На дневном реду су измене и допуне Закона о финансирању политичких активности, измене и допуне Закона о спречавању корупције, измене и допуне Закона о Агенцији за борбу против корупције, као и измене и допуне Закона о јавним предузећима.

Према Ружићевим речима, предложене су измене четири системска закона која су важна за креирање самог изборног амбијента, јер уређују финансирање политичких активности током изборне кампање, употребу јавних ресурса, дужности, забране и ограничења највиших државних и јавних функционера и директора јавних предузећа, као и поступање Агенције за борбу против корупције у спречавању, откривању и санкционисању злоупотреба.

Како је рекао, конкретне мере усмерене су на потпуно раздвајање партијских и државних активности током изборног процеса и спречавање злоупотребе јавних ресурса.

Због тога су, каже, редефинисани кључни појмови "јавни ресурс" и "изборна кампања".

Он је навео да су прецизиране политичке активности које се спроводе током изборне кампање, како не би било забуне у вези са коришћењем јавних ресурса.

Прописано је, каже Ружић, да је за спровођење активности у оквиру изборне кампање политичким субјектима забрањено да користе средства републичког буџета, буџета аутономне покрајине и буџета локалних самоуправа.

Такође, функционерима ће бити забрањено да јавне скупове, на којима учествују као функционери, користе за промоцију политичких странака, а посебно да те скупове и сусрете користе за јавно представљање изборних програма и учесника у изборима, позивање бирача да за њих гласају на одређеним изборима, односно да бојкотују изборе и слично.

Правила за директоре јавних предузећа

Ружић је истакао да се предложеним изменама Закона о јавним предузећима уводе нови, додатни разлози за разрешење директора јавног предузећа, који се односе на коришћење ресурса јавног предузећа за промоцију политичких странака.

Међу разлозима су коришћење службених просторија, возила и инвентара јавног предузећа без накнаде, обављање активности везане за промоцију политичких странака за изборну кампању у радно време, као и вршење притиска на запослене и лица ангажована по другом основу у јавном предузећу у вези са подршком политичким субјектима или кандидатима на изборима.

Ружић објашњава да ће директор бити разрешен дужности и ако му је било познато да запослени у јавном предузећу користи ресурсе јавног предузећа за промоцију политичких странака или врши притисак на друге запослене у вези са подршком некој политичкој опцији или кандидату на изборима, а није предузео радње за које је надлежан да то спречи.

"Поред тога, утврђена је и забрана коришћења имовине, активности, имена и визуелног идентитета јавног предузећа у свим активностима везаним за политичке странке и изборне кампање, као и свака друга употреба јавних предузећа у политичке сврхе", рекао је он.

Министар каже да су допуњене и казнене одредбе, тако што су предвиђене максималне новчане казне за одговорно лице у јавном предузећу, не само ако то лице користи средства предузећа, већ и ако му је било познато да се она користе.

Како најзначајнију улогу у спречавању функционерске кампање и злоупотребе јавних ресурса током изборне кампање има Агенција за борбу против корупције, било је потребно утврдити посебна правила и посебно кратке рокове за поступање и предузимање појединих радњи поступка који се спроводи пред Агенцијом, навео је Ружић.

Додао је да су органи Републике, АП, јединице локалне самоуправе, банке, као и правна и физичка лица дужна да у року од три дана доставе податке које им тражи Агенција за борбу против корупције.

Ружић истиче да се уводи обавеза Агенције да по пријави која се односи на повреду овог закона у изборној кампањи одлучи у року од пет дана од дана пријема потврде да је политички субјект обавештен о пријави, а затим да донесе решење којим се утврђује да ли је дошло до повреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво