Вучић са Путином данас у Сочију, политичке и економске теме на столу

Председник Србије Александар Вучић састаће се у Сочију са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Предвиђено је да састанак двојице председника у резиденцији "Бочаров ручеј" почне пре 12 часова. Биће то њихов 17. сусрет на коме ће разговарати о Косову и Метохији, региону и билатералној сарадњи.

Као и на већини од њихових претходних 16 састанака, двојица председника размотриће најшири спектар питања билатералне сарадње, разматраће се и ситуација у региону, као и у свету.

Сам избор министара који су дошли са председником Вучићем, говори о главним темама разговора.

У Сочију је министар одбране Александар Вулин, само 48 сати након што су у Србију стигли хеликоптери Ми-35 које је Србија купила од Русије.

Са председником је отпутовао и министар енергетике Александар Антић.

Осмог и 13. децембра Руси и Украјинци ће преговарати о условима испоруке руског гаса у Украјину и преко Украјине. Није извесно да ће се преговори завршити договором и зато две стране разматрају резервне опције, како би се спречила несташица гаса у Србији.

У Сочију је и министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Руске железнице раде на реконструкцији српских железница.

Тамо је шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, тако да ће и та тема, која је увек једна од главних, поново бити на столу.

Вучић: Разговор о свим кључним питањима 

Александар Вучић је по доласку у Сочи истакао да ће са Владимиром Путином разговарати о свим кључним питањима - од Косова и Метохије, ситуацији у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

"Надам се добром састанку са председником Русије Владимиром Путином. То је важан састанак за Србију јер ћемо разговарати о свим кључним питањима као што су - Косово и Метохија, регион, билaтарална сарадња, до тога да видимо какав је поглед и сагледавање свеукупне политичке ситуације председника Путина у Европи, Евроазији и свету", рекао је Вучић.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размене.

"Оно што је за нас од кључног значаја јесте то да наставимо разговоре о билатералној сарадњи после потписивања трговинског споразума са Евроазијском унијом, да видимо како и на који начин да побољшамо нашу трговинску размену", навео је председник Вучић.

Раша тудеј: Веома велика улога састанка

Састанак Владимира Путина и Александра Вучића, према мишљењу руских експерата, могао би играти "веома велику улогу" у развоју односа Москве и Београда, пише Раша тудеј.

Утицајни руски медиј подсећа да је прес служба Кремља најавила да ће Путин и Вучић разговарати о хитним питањима билатералне сарадње, као и међународним питањима.

Наводе да је амбасадор Србије у Руској Федерацији најавио да ће економија, посебно сарадњи у енергетском сектору, бити тема данашњих разговора у Сочију.

Руски политиколози не искјучују могућност да ће питање Косова бити постављено на највишем нивоу, пише у анализи. 

Раша тудеј подсећа да је руска дипломатска мисија објављивање видео снимка на којем се види како пуковник Георгиј Клебан даје паре припаднику Војске Србије, назвала "провокацијом".

Стручњаци сматрају да и западне „спољне снаге" и неки представници српске опозиције могу стајати иза ове акције.

"Не свиђа се свима тренутни висок интензитет контаката између српских и руских лидера", рекао је Олег Бондаренко, директор Фондације напредне политике.

"Ово је, у ствари, провокација и покушај замене Вучића, али по мом мишљењу, он је на све ово реаговао врло паметно", истакао је Бондаренко.

Након састанка, председници ће се обратити јавности, после чега се Александар Вучић враћа у Београд, а већ сутра га очекује састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво