Мали: Наредних дана представљамо предлог НИП-а

Министар финансија Синиша Мали најавио је у Парламенту да ће у наредних неколико дана јавности бити представљен прeдлог Националног инвестиционог плана за наредних четири-пет година, као и да предвиђа додатна средства за подршку младима у земљи. Посланици су завршили расправу о Предлогу буџета у начелу, у понедељак о амандманима.

"Наредних дана, а најкасније за недељу или две, као што је предедник Вучић и обећао, изаћи ћемо са предлогом НИП-а", рекао је Мали у Скупштини Србије током расправе о предлогу буџета за 2020. годину.

Каже да је предвиђено да се, уз оно што је предвиђено буџетом, утроши додатних двеста милиона евра за пронаталну политику, подршку младима и младим брачним паровима.

"Реч је о програму да имамо што већи број деце", навео је министар.

Истиче да се НИП ужурбано припрема и да ће бити издвојено петсто милиона евра за подршку младима, за изградну станова за младе, као и додатне субвенције за њихово запошљавње.

"Ми већ сада имамо, а и то ћемо видети већ на следећем заседадњу, пореске законе усмерене ка додатним подстицајима за запошљавање младих, за ослобађање великог дела пореза и доприноса на зараде ако се неко први пут запошљава", рекао је Мали.

О средствима за АП Војводину 

Говорећи о средствима из буџета који су намењени Војводини, Мали је рекао да је за Покрајину предвиђа десет милијарди динара више.

Навео је да су сви пројекти предвиђени за финансирање иницијативе Владе Војводине и локалних самоуправа.

Предлогом буџета за 2020. за Војводину је предвиђено око 100,1 милијарда динара.

Посланица Олена Папуга из ЛДП - ЛСВ - СДА Санџак питала је министра финансија зашто се не донесе закон о финансирању АП Војводине, јер би се онда знало које су потребе Војводине.

Мали је рекао да то није питање само за њега, као и да он сам не може да донесе ту одлуку.

Како је рекао, све локалне самоуправе у Војводини имају своје изворне приходе, као и град Београд, и исте су по начину на који убирају приходе.

"Са те стране, не видим никакву разлику између локалних самоуправа на територији Воводине и оних на територији неког другог дела Србије", нагласио је Мали.

"Ђилас говори неистину, више новца за БУ у 2020."

Министар финансија Синиша Мали реаговао је на тврдње председника ССП Драгана Ђиласа рекавши да је Влада Србије за следећу годину издвојила 804 милиона динара више за Универзитет у Београду него за ову годину.

Мали је објаснио да се приходи буџета Универзитета у Београду састоје из два дела, један је буџетска подршка, а други су сопствени приходи.

Истакао је да је подршка БУ из републичког буџета 2019. године била 10,4 милијарде динара, а за 2020. годину је 11,3 милијарде динара, што је око 804 милиона динара више.

"Сопствени приходи Универзитета се смањују, а ви ваљда знате и треба да питате руководство Универзитета, њих знате боље него ја, због чега им се смањују приходи, па им се укупан буџет због тога смањује, али Влада Србије је повећала подршку буџету за 804 милиона динара", рекао је Мали.

Ђилас је у писму које је Мали прочитао у Парламенту написао да је министар финансија "кукавички смањио буџетску подршку Универзитету у Београду за 2020. годину за 525 милиона динара, да је злоупотребио положај министра и да се на овај начин осветио Универзитету".

Одбацивши Ђиласове наводе, Мали је истакао да се "неће спустити у његово блато и на његове гране и да вероватно председник ССП полази од себе када говори о кукавичким реакцијама и освети".

Мали је навео да је цео буџет за просвету за 2020. годину већи, да износи 226,7 милијарди динара, а ове године био око 211 милијарди динара.

"Фонд за иновациону делатност добија 1,2 милијарде, а имао је 1,1 милијарду динара. Буџет Центра за промоцију науке је повећан са 101 на 108 милиона динара, Фонд за науку је удовстручен - са 500 милиона на милијарду динара", рекао је Мали.

Министар је нагласио и да држава води рачуна о младима, наводећи да ће се у оквиру Националног инвестиционог плана обезбедити петсто милиона евра за станове за младе, као и да се већ обезбеђују и подстицаји за запошљавање младих.

Током расправе, председница Парламента и посланица СНС-а Маја Гојковић оценила је да је Влада предложила развојни буџет за 2020. годину и да то што део опозиције не учествује у расправи, иако су тражили и добили дупло више времена за расправу о буџету, само показује да их не интересује живот грађана Србије. 

Посланици су завршили разматрање у начелу предлога буџета за 2020. годину. Скупштина наставља рад 25. новембра у 10 сати, расправом о буџету у појединостима, односно о амандманима. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво