Због приштинских таксa Србија изгубила скоро 400 милиона евра

Пре увођења приштинских такса, извоз из централне Србије на Косово и Метохију износио је на годишњем нивоу 445 милиона евра. Србија је за годину дана изгубила 395,7 милиона евра, односно у толикој вредности је мање робе испоручено на Косово и Метохију у односу на претходне године, рекао је министар Расим Љајић.

Данас је тачно годину дана откако су приштинске привремене институције увеле таксу од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине. Тадашњи премијер Рамуш Харадинај рекао је да су то економске санкције Приштине, као одговор на то што Косово није примљено у Интерпол, али и на серију повлачења признања самопроглашене независности.

Вредност годишњег извоза из централне Србије на Косово и Метохију до пре годину дана био је око 450 милиона евра.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Србија за годину дана изгубила 395,7 милиона евра, односно у толикој вредности је мање робе испоручено на Косово и Метохију у односу на претходне године.

"Педесет милиона који су извезени, а ту је укључено 10,5 милиона еклектричне енергије, затим 12,5 милиона робе која је извезена у децембру прошле године када за међународне брендове није важила такса од 100 одсто. То је 23 милиона, значи да је 27 милиона евра пласирано на Косово што је минимално у односу на 440 милиона", рекао је Љајић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, у централну Србију је увезено више са КиМ, 29 милиона евра робе је купљено, али је то за 910 хиљада евра мање него у периоду пре увођења такси.

Највеће губитке претрпели су НИС, који је имао извоз од 50,9 милиона евра, затим Железара из Смедерева, као и компаније из прехрамбене индустрије.

"Немамо више доле ни 'Бамбија', ни 'Дијаманта', 'Викторије', 'Сунока'...", навео је министар. 

Каже да су осим наших, и косовски произвођачи губитници, који су пронашли алтернативна тржишта, али са већом ценом.

Земље из окружења дуплирале извоз на КиМ

Према његовим речима, земље из окружења – Грчка, Мађарска, Бугарска, Словенија и Хрватска дуплирале су свој извоз на Косово, док је Македонија повећала извоз за 50 одсто.

"Они су увоз пића компензовали из Аустрије и Македоније, увоз бензина из Македоније, Грчке и Албаније, шећера из Француске и Пољске, али цену плаћају њихови потрошачи јер су те цене веће у односу на српске производе", навео Љајић.

Сада и кад би такса била укинута, тешко би било поново пласирати робу на тржиште Косова и Метохије.

"Економска штета јесте огромна, али дугорочн ефекти ових такси биће велики, јер је поред кампање која се води биће тешко поново пласирати робу на тржиште КиМ", рекао је Љајић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво