Енгел: Промена граница у дијалогу Београда и Приштине била би лоша

Амерички конгресмен и председавајући Одбора за спољне послове америчког Конгреса Елиот Енгел каже да је скептичан према идеји промене граница у дијалогу Београда и Приштине јер би, сматра, то изазвало ланчану реакцију која не би била позитивна.

"Мислим да би промена граница била лоша и да то не би било мудро", рекао је Енгел за Глас Америке на албанском језику.

Енгел, који важи за једног од најактивнијих и "најтврђих" албанских лобиста у Вашингтону, каже и да Србија чини снажне напоре да делегитимише Косово.

"Србија покушава да убеди земље које су признале независност Косова да повуку признања. Ми се боримо против тих напора", навео је Енгел.

Он није желео да коментарише ставове лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, који би могао да буде будући косовски премијер, наводећи да не може да коментарише "кандидате за премијера".

Рекао је, међутим, да је уверен да ће САД, уз његово охрабривање, наставити блиске односе са албанском нацијом, албанским народом и народом Косова.

"Вољан сам да помогнем на било који начин, тако да ко год буде изабран, Курти или било ко други, понудићу своју помоћ", рекао је Енгел.

Говорио је и о разговору са председником Александром Вучићем, наводећи да је случај браће Битићи пример "обећања које Вучић није одржао" нити је било шта у вези са тим учинио.

Енгел није директно одговорио ни на питање о специјалним изасланицима за Западни Балкан, односно преговоре Београда и Приштине, Метјуом Палмером и Ричардом Гренелом, али је рекао да у било ком дијалогу који се тиче будућности Косова, "народ Косова" треба да има свој глас.

Он сматра и да Сједињене Државе морају имати активнију улогу и истиче да ће, као човек који снажно подржава Косово и Албанију, учинити све да се постигне више.

Енгел је навео и да је забринут због све већег броја младих који не проналазе посао на Косову и у Албанији и који зато одлазе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво