Европски парламент: Приоритет фер приступ и извештавање јавних сервиса

Европски парламент саопштио је да би у Србији требало покренути додатне иницијативе ради унапређења услова за одржавање парламентарних избора, у складу са препорукама Европске комисије и Организације за европску безбедност и сарадњу.

Учесници међупартијског дијалога, одржаног у Београду 14. и 15. новембра, уз посредовање Европског парламента, затражили су конкретне акције, због забринутости поводом општег медијског окружења, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је као један од приоритета одређен фер приступ и извештавање јавних сервиса.

Учесници дијалога су затражили од свих државних институција да испуњавају све своје обавезе, уз поштовање највиших стандарда транспарентности у раду, истакнуто је у саопштењу Европског парламента.

Европски парламент пренео је изјаву шефице Делегације за односе са Србијом Тање Фајон, која позива власт у Србији да испуни обавезе, а опозицију да се врати у Парламент.

"Позивамо владајућу коалицију да не троши више време на дискусије и да почне са применом. Да би дошли до успеха, позивамо и опозицију да се врати у парламент и ангажује у дијалогу као би власт држала одговорном за испуњавње преузетих обавеза", наводи Фајонова, саопштио је ЕП.

У саопштењу се наводи инсистирање учесника Дијалога на "пуном саставу РЕМ-а, укључујући формулу 3+1", а приоритет се ставља на "гаранцију праведног приступа и извештавања јавних емитера".

Истовремено, све државне институције се позивају да "испуне своје обавезе и примењују највише стандарде у транспарентности свог рада. "

У заједничком саопштењу представника Европског парламента и председнице Скупштине Србије, пренетом на сајту ЕП, наводи се да је председница Скупштине Маја Гојковић нагласила важност парламента као места где се разговара о "неопходим реформама за побољшање услова за подржавање парлементарних избора у Србији."

Додаје се да је Гојковићева "поздравила подршку" Европског парламента у одржавању Међупартисјког дијалога као и дугогодишњи рад Европског парламента са Скупштином Србије и на ЕУ путу Србије

Известилац за Србију у ЕП Владимир Билчик је, како се наводи у саопштењу, оценио да је направљен "ограничен напредак" између две рунде дијалога и да "власт и опозиција морају да напредују у односу на почетне позиције".

"Чујемо да постоје озбиљне фрустрације када је реч о недостатку поверења и да нешто битно мора да се догоди како би се изградило поверење широм политичког спектра, а грађанима показао истински напор у побољшању услова пред изборе", наводи Билчик.

Известилац ЕП за Србију додаје да је у "продуктивном" састанку са председником Србије Александром Вучићем договорено именовање нових представника РЕМ-а по принципу 3+1, усвајање нових регулатива на основама најбољих европских пракси за јавне емитере, што би обезбедило фер приступ и извештавња за време изборне кампање, као и успостављање Надзорног одбора у Скупштини Србије који би надгледаопримену свих обавеза везаних за изборе.

"Ови кораци и обавезе би требало да буду испуњени пре нове рунде дијалога", заклучио је Билчик.

Трећа рунда Међупартијског дијалога о побољшању изборних услова за парламентарне изборе у Србији заказана је за 12 и 13. децембар у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво