Дијалог власти и дела опозиције – друга рунда

У Скупштини Србије одржава се друга рунда међустраначког дијалога власти и дела опозиције уз посредовање Европског парламента.

Међустраначки дијалог, чија се прва рунда завршила у октобру, одржава се у згради парламента у Улици краља Милана.

На састанак су дошли посланици СНС-а, СПС-а, Јединствене Србије, СДПС-а, ПУПС-а, Покрета социјалиста, председници Нове странке Зоран Живковић и ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да дијалог у Народној скупштини истиче важност Парламента као места за разговор о важним реформама које су неопходне за унапређење услова за одржавање парламентарних избора.

"Захваљујем се на подршци Европског парламента у посредовању у међустраначком дијалогу о изборним условима, као и на дугорочној посвећености раду са Народном скупштином на агенди приступања Србије Европској унији", додала је Гојковићева.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић је после прве сесије новинарима испред Скупштине Србије рекао да је владајућа коалиција изнела оно што је Влада Србије прихватила, да су спремни да чују критике и усвоје сваки рационалан предлог.

"Ја се лично залажем, ево пошто њих само медији интересују, од данашњег дана па све док се не заврше избори да СНС нема ниједан једини секунд у медијима, да се стави нека обавеза да не смемо да гостујемо нигде и да имамо обавезу само да гостујемо кад опозиција инсистира на дуелу", рекао је Ђукановић.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да је важно да се разговори воде у Парламенту где им је и место. "Критика уопште није спорна, ту смо да разговарамо да саслушамо предлоге и да побољшамо изборне услове", рекао је Милићевић.

"Влада је предложила конкретне измене и допуне закона које ће бити усвојене у Парламенту, испоштовани ће бити рокови и само неко ко није добронамеран може рећи да ћемо имати лошије изборне услове од оних 2008. и 2012. године", додао је Милићевић.

Председник Нове странке Зоран Живковић изнео је свој став да ништа није урађено и да су од 17 тачака испуњене само три.

"Ми имамо три услова конкретна то су – медији, медији, медији. То су наша три услова да се поправи ситуација у медијима са акцентом на РТС и РТВ пошто на приватне медије не можемо да утичемо. Мислимо да РЕМ може боље да обави тај посао, ви знате да неке телевизије крше оно због чега су добиле националну фреквенцију и то је доказ да РЕМ не ради свој посао, а остало може и мора да се побољша програм информативни", наглашава Арис Мовсесијан из Нове странке.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је уочи дијалога изјавио да му је жао што све позване странке нису прихватиле разговор и нагласио како не прихвата идеју да се, уместо избора и парламента, земља осуди на "улицу и тучу".

"Мислим да увек треба разговарати. Ако нисмо спремни да седнемо за сто зна се шта је алтернатива, мислим да ту не можемо наћи ништа добро за ову земљу", истакао је Јовановић. 

Странке које су у бојкоту ни данас нису дошле – Савез за Србију, ДСС, ДЈБ, СДС, Радикали. Међутим, пре дијалога Савез за Србију разговарао је са делегацијом из Брисела на радном доручку.

У Београду су известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, шефица Делегације за односе са Србијом Тања Фајон и бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

Стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Бличик истакао је да је остварен ограничен напредак од прве рунде међустраначког дијалога, као и да владајућа већина и опозиција морају да предузму корак напред – да се помере од својих почетних ставова.

"Чули смо стварне фрустрације у вези са недостатком поверења и да ће бити потребно да се нешто значајно уради да би се изградило поверење у цео политички спектар и показало грађанима да се улажу стварни напори у циљу унапређења услова пре избора", рекао је Бличик.

Шефица делегације у Парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ–Србија Тања Фајон рекла је да су добили неке нове предлоге од свих актера.

"Али сат откуцава и позивамо владајућу коалицију да више не губи време на дискусију и да почне са спровођењем. Да би ово било успешно, позивамо опозицију да се врати у Парламент и укључи у дијалог како би им владајућа коалиција одговарала за испуњавање својих обавеза", додала је Фајонова.

Прва рунда међустраначког дијалога у Скупштини, одржана је 9. и 10. октобра, када је са представницима странака у Београду разговарао Флекенштајн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво