Хрватска опозиција одлуку ЕПП-а и недолазак Вучића сматра победом

Парламентарна опозиција у Хрватској ликује и доживљава као својеврсну победу одлуку руководства Европске народне странке (ЕПП) да у згради Сабора не одржи ниједан од скупова у оквиру Изборног конгреса те европске партије који ће у Загребу бити одржан од 19. до 21. новембра.

Иако је председник Србије Александар Вучић саопштио да неће присуствовати том конгресу, на који га је позвао  председник ЕПП Жозеф Дол, део хрватске опозиције, која га сматра "четником", упутио је низ увреда и критика највише на његов рачун, али и на рачун премијера Андреја Пленковића и италијанског политичара Антонија Тајанија, за којег је речено да је фашиста.

Говорећи ван дневног реда, посланик опозиционог Моста независних листа Миро Буљ је, преноси загребачки Вечерњи лист, рекао да је одлука о изнајмљивању сале у Сабору била срамотна и задовољно додао:

"Сада у последњем тренутку (ЕПП) штити партнера ХДЗ, јер како дозволити да у време Вуковара у Сабору буде странка у којој су четник Вучић и фашист Тајани."

Буљ је подсетио и да му је због његовог противљења да се у Сабору одржавају седнице ЕПП-а у оквиру Изборног конгреса те европске странке два дана било забрањено да говори у парламенту.

"Ово је победа и заштитили смо дигнитет Хрватског сабора", рекао је.

Посланик Хрватске сељачке странке Крешо Бељак не мисли да је одустајање ЕПП-а од одржавања седница Председништва и Скупштине у Хрватском сабору победа опозиције већ и даље, како тврди, "фига" у џепу.

"Фигу коју су држали цело време Пленковић и ХДЗ сада су ставили у џеп. Не мења се чињеница да су Александар Вучић и Андреј Пленковић део исте европске породице. Мислим да би било превише гледати четника како говори у хрватској саборници, човека који је 1995. године у Глини говорио да ово никада неће бити усташка Хрватска, а сада да говори у 'усташком' Сабору", рекао је Бељак.

То би, казао је, било превише и за Пленковића, али он ће бити у Загребу, биће део исте породице и то апсолутно ништа не мења на ствари.

"Сви они који имају имало здравог разума знају да су ХДЗ и Српска радикална странка де факто иста странка", рекао је Бељак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво