Усвојене измене и допуне Закона о путним исправама

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о путним исправама, са 132 гласова "за". Jедна од новина је да се пасош може издати са краћим роком важења од прописаних 10 година, ако надлежни суд, односно јавни тужилац то дозволи у случајевима утврђеним законом.

Новина је и да ће шест месеци након истека пасоша, грађани моћи да поднесу захтев за издавање новог, а за проглашавање пасоша неважећим убудуће ће бити довољно да се то уради на сајту МУП-а, односно више не треба да се оглашава у Службеном гласнику.

Према изменама и допунама, за децу млађу од три године издаваће се пасош са роком важења  од три године, за децу од три до 14 година пасош ће важити пет година, док се лицима којима се из објективних разлога привременог карактера не могу узети отисци прстију, пасош се издаје са роком важења од годину дана, а ако се отисци прстију не могу узети трајно, пасош се издаје са роком од 10 година.

Изменама и допунама је утврђено и да се особама које у периоду од пет година изгубе или оштете два или више пасоша, нови пасош се издаје са роком важења од годину дана, осим када лице има регулисан боравак у иностранству на период дужи од годину дана.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, образлажући предложене измене и допуне, казао је да је њихов циљ поједностављивање процедура и ефикасније остваривање права грађана.

"Грађани ће имати могућност да затраже издавање новог пасоша шест или више месеци пре истека тог документа, како би могли несметано да путују у земље које имају прописе да вам пасош мора важити још три или више месеци од датума изласка из те земље", рекао је Стефановић.

Када је у питању оглашавање пасоша неважећим, Стефановић је навео да се новинама избегавају досадашњи трошкови огласа.

"Важећи закон о путним исправама донет је 2007, измењен је 2014. године, а садашње измене резултат су праћења примене закона и жеља да грађани ефикасније остваре своја права", додао је министар.

Усвојено више споразума

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума о измени Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Србије и Европске полицијске канцеларије. Потврдили су Меморандум о разумевању између Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње с циљем спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

Усвојен је и Закон о потврђивању Споразума између Србије и Агенције ЕУ за сарадњу у спровођењу закона о упућивању официра за везу, Закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Туниса о замени и коришћењу возачких дозвола.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума између влада Србије и Бугарске о сарадњи у области заштите од природних и изазваних катастрофа и Закон о потврђивању Споразума између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Потврђен је Допунски протокол уз Споразум између влада учесница Црноморске економске сарадње о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Образлажући међународне споразуме, Стефановић је казао да Меморандум о разумевању између МУП-а Србије и Министарства за унутрашњу безбедност САД о унапређењу сарадње ради спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција, треба да допринесе заједничком циљу, односно борби против тероризма као директној претњи светској безбедности.

Када је у питању споразум са Европском полицијском канцеларијом, Стефановић је казао да он јача сарадњу у борби против међународног криминала.

На петој седници Другог редовног заседања усвојено је и да функцију председника Комисије за заштиту конкуренције обавља Небојша Перић, а за три члана Савета Комисије за заштиту конкуренције изабрани су Данијела Бокан, Мирослав Ђошић и Синиша Милошевић.

За члана Комисије за хартије од вредности изабрана је Марија Ђорђевић, а за члана Савета гувернера Народне банке Србије обновљен је мандат Николи Мартиновићу.

Посланици о "аферама", делу опозиције, "мини Шенгену"

Током седнице на којој су народни посланици расправљали о амандманима на Предлог закона о изменама и допунама Закона о путним исправама, посланици владајуће коалиције пружили су подршку министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, који је седници присуствовао у име Владе Србије као предлагач закона, а у вези са, како су навели, "аферама које му у последње време монтира део опозиције".

У том смислу посланица Српске напредне странке Јелена Жарић Ковачевић честитала је Стефановићу на спремности да јавно демантује тешке оптужбе које на његов рачун пласирају лидери Савеза за Србију, а тичу се "Крушика" и његове породице.

Како је казала, јасно је да су притисци на њега и његову породицу почели оног тренутка када је Стефановић најавио истрагу афера Драгана Ђиласа.

Посланик СНС-а Србислав Филиповић навео је да ће окупљени око Савеза за Србију наставити да измишљају и да ће им главна мета бити председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Посланик Марко Атлагић истакао је да министар унутрашњих послова има пуну подршку не само СНС-а и народних посланика већ и грађана Србије, док је посланица Миланка Јевтовић Вукојичић истакла да је напад дела опозиције на Александра Вучића и његову породицу, као и напади на Стефановића и његову породицу, "напад на државника и на визионара најбољег у послератној историји, који је прави родољуб, јер је њему интерес грађана, а не његов лични, на првом месту".

Посланица СПС-а Стефана Миладиновић казала је да последњих неколико месеци део опозиције фабрикује разне афере у које, нажалост, уплићу и најуже чланове породица појединих министара, као и министра Стефановића.

Посланик СНС-а Александар Марковић указао је на то да је данас 318. дан како посланици дела опозиције не долазе на свој посао за који, приметио је, уредно примају плату.

Како је навео, међу њима је и Бошко Обрадовић, који је данас дошао у Скупштину, али само да би одржао конференцију за медије, на којој је, како је истакао, износио "гомиле глупости и галамио, млатио неким папирима".

Посланици су се током данашње расправе дотакли и иницијативе "мини Шенгена", а Владимир Маринковић је казао да је то за Србију важно јер  највише извозимо управо у суседне земље.

"Од тога грађани Србије могу имати корист, као и наше компаније, а мислим да је управо то основна идеја и фокус Владе Србије, председника Вучића и већине у нашем парламенту - економски раст, економски развој", казао је Маринковић.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ навео је да прети опасност да на следећој конференцији поводом "мини Шенгена" у Драчу самопроглашено Косово буде представљено као независна држава.

"Ми ћемо тако подржати оно што говори Еди Рама, односно даћемо легитимитет независном Косову", указао је Шешељ. 

На почетку седнице Народне скупштине посланици су постављали питања представницима власти.

Посланици су јуче завршили обједињену начелну расправу о три тачке дневног реда - о листи кандидата за председника Комисије за заштиту конкуренције, листи кандидата за три члана савета Комисије за заштиту конкуренције и предлогу одлуке о избору члана Комисије за хартије од вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи