Вучић о састанку са Макроном и Тачијем: Био сам реалистичан и отворен

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Паризу, након састанка са председником Француске Емануелом Макроном и косовским председником Хашимом Тачијем, да је позиција Србије недвосмислена и непромењена.

На питање новинара коме је био наклоњенији Макрон, Вучић није хтео да одговори, објашњавајући да би у противном био субјективан.

Одговарајући на питање да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је рекао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

"Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције", нагласио је Вучић.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

"Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса", рекао је Вучић.

Сматра да је француски председник Емануел Макрон желео да покаже европску посвећеност решавању проблема на европском тлу.

"Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину", навео је Вучић.

Наставак дијалога када Приштина укине таксе 

Указао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

"Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао 'онда, добро, сачекајте до јануара'", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине таксе.

"Када укину таксе можемо да седнемо за сто", поновио је Вучић.

Вучић је одбацио критике дела јавности и опозиције на ицијативу "мали шенген", наводећи да Србија има суфицит у трговини са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, и да су отворена тржишта потребна, како би српска економија била што јача.

"Да ништа не знате свако би то разумео осим српских политичара у опозицији. Ми ћемо њима да продајемо наше возове, и све што направимо у нашој земљи. Је л' могуће да неко толико не разуме економију да то морате да му цртате", истакао је Вучић.

"Потребна отвореност јер хоћемо да будемо најснажнији" 

Коментаришући оцене да је и иницијатива "мали Шенген" "пузајуће признање Косова", Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године...

"Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији", рекао је Вучић.

Упитао је шта тачно појединцима смета у иницијативи - брза трака за камионе, извоз кекса или чоколаде, прелазак границе са личном картом.

"Нисам Вили Брант и знам ко је Миле Будак"

"Ја нисам Вили Брант, ја сам Александар Вучић и знам ко је Миле Будак, и извините што сам вам рекао истину", поручује председник Србије делу хрватске јавности која га критикује због постављања плоче српском генералу у касарни у Новом Саду.

Вучић је рекао да он нема чега да се стиди, те да ће и одлуку о одласку у Загреб, конгрес Европске народне партије (ЕПП), донети сам и да то нико не може да му забрани.

Одлуку о томе је, како је напоменуо, већ донео, а да ли ће отићи или ће се "самозабранити", пошто само он о томе одлучује, са јавношћу ће, каже, поделити за дан или два.

"Донео сам одлуку, а најкасније сутра или прекосутра, у зависности од мојих обавеза, добићете моје писано обраћање и потврду доласка или одлагање или самозабрану доласка, пошто нико други не може да ми збрани, то могу само сам да учиним. Сазнаћете за два дана", рекао је Вучић новинарима у Паризу где се налази у тродневној посети.

Истакао је да нема чега да се стиди, већ, како каже, поноси се својим радом и начином на који штити интересе Србије, а то што га, наводи, део хрватског друштва острашћено напада само говори да добро ради за интересе грађана Србије и српског народа.

Упитан зашто делу хрватске јавности смета његов одлазак у Загреб, Вучић процењује да је то због подизања спомен-плоче комаданту бригаде ЈНА Младену Братићу у касарни у Новом Саду, који је погинуо у Вуковару.

"При томе, ја о томе ништа нисам ни знао, а све и да јесам, подижете спомен-плочу у једној соби, касарни, зато што је човек погинуо у униформи ЈНА, био је комадант бригаде. Само то урадите, и ништа више, није био осуђен ни за шта, а ви подигнете хајку на једну земљу и њеног председника, а да при томе имате десетине споменика Мили Будаку, нацистичком злочинцу", указао је Вучић.

Казао је да је Независна држава Хрватска (НДХ) била друга аутономна нацистичка држава у Европи, и да је, док су све остале, наводи Вучић, биле фашистичке, НДХ била нацистичка творевина.

Вучић је навео да је Хрватска нацисти Мили Будаку подигла споменике, дала му улице у 12 хрватских градова, подсетивши да је то човек који је говорио да трећину Срба треба побити, трећину протерати, а трећину покатоличити.

"Ја сад треба да ћутим и да не умем да вам оговорим да бисте ме волели, да бисте рекли 'ево га српски Вили Брант. Нисам Вили Брант, ја сам Александар Вучић и знам ко је Миле Будак, и извините што сам вам рекао истину", закључио је Вучић.

Вучић о тврдњама Тепићеве: Служе се лажима 

Председник Србије Александар Вучић одбацио је наводе потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је пре емисије Упитник на РТС-у, у којој је гостовао прошле недеље, разговарао са директором фирме ГИМ, која се помиње у случају наводне нелегалне трговине оружја из "Крушика".

"То је она фирма коју оптужују за ''Крушик''? Никад у животу нисам ни видео, ни чуо тог човека", рекао је Вучић у Паризу одговарајући на питања новинара.

Истакао је да мора да покаже да се због таквих навода не секира превише, већ да се бори за земљу.

"Није ми лепо кад седим са Хашимом Тачијем, али моје је да се борим за Србију. Проблем је што морам да се борим и против незналица, које не знају шта ће, већ би само да говоре нешто против своје земље", рекао је он.

Додао је да није проблем да против њега говоре шта желе, већ то што говоре и против своје земље.

"Један разговор да сам имао са тим човеком - покажите ми га, кад је био...? Лако се то све провери. И не може нико да вас лаже, то избије на видело једног дана", казао је председник.

Тако су, каже, његови политички противници прогласили Мохамеда Дахлана и Адхама Або Мадалалу за Ал каиду, чиме су показали да су "политичке незналице", јер не знају какви су односи у арапском свету и да су поменута двојица највећи противници Ал каиде.

Навео је и да, ипак, разуме своје политичке противнике, имајући у виду њихов рејтинг.

На питање о примедбама Војислава Шешеља на стање у Крушику, Вучић је рекао да сигурно није фантастично, али да је десет пута боље него 2012, 2013. или 2014. године, са четири пута више запослених.

Тепићева је претходно на прес конференцији у парламенту затражила од Вучића да каже о чему је, како тврди, уочи гостовања на РТС-у, 15 минута разговарао са званичним власником фирме ГИМ Гораном Тодоровићем.

Из Тачијевог кабинета је саопштено како је косовски председник потврдио да је "Косово спремно да настави дијалог са Србијом, у потрази за мировним споразумом, који ће донети обострано признање и чланство у Уједињеним нацијама".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво