Вучић: До краја године у Северну Македонију и Албанију без пасоша

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на конференцији за новинаре у Охриду, да ће договор који је постигао са македонским и албанским премијерима, Зораном Заевом и Едијем Рамом, омогућити да грађани Србије у Северну Македонију и Албанију путују само са личном картом. Заев је навео да је реч о иницијативи којом се мења регион, а Рама поручио да би у "мали Шенген" "требало укључити и Косово на равноправан начин и на легалним основама". Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да Босна и Херцеговина нема дефинитиван став у вези са "малим Шенгеном", иако је начелно опредељена за јачање регионалне сарадње.

У Охриду се заједничким обраћањем новинарима завршио састанак лидера Западног Балкана. Домаћин, македонски премијер Зоран Заев рекао је да је иницијатива о слободном кретању робе, услуга, људи и капитала, иза које стоје Србија, Северна Македонија и Албанија, прва самостално покренута иницијатива на Западном Балкану.

"Србија, Албанија и мултиетничка Северна Македонија покренуле су иницијативу којом мењамо регион и позивамо друге партнере на Западном Балкану да нам се придруже, да би постао боље место за живот и био битнији фактор на целом европском континенту", рекао је Заев.

Како је нагласио, иницијатива о јединственом економском простору између Северне Македоније, Србије и Албаније је могућност да се искористе и унапреде сви потенцијали за бољи живот њених грађана, али и прилика да се пошаље порука земљама ЕУ.

"Шаљемо поруку земљама ЕУ да посвете достојну пажњу нашем региону и да убрзају процесе европских интеграција. Све ово радимо у циљу грађана региона, земаља региона, али у циљу ЕУ", поручио је Заев.

Додао је да су високи званичници ЕУ пре два дана у Женеви на скупу посвећеном Западном Балкану потврдили да Француска није против интеграција овог региона у ЕУ и да Париз не нуди друге опције за земље региона.

На питање новинара да ли би после француског вета за почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом прихватили алтернативе европским интеграцијама, Заев је рекао да је иницијатива о креирању јединственог економског простора за проток људи, услуге, капитала и робе покренута како би се унапредили потенцијали, али у циљу пуноправне европске интеграције.

"Република Северна Македонија нема другу опцију, а мислим да ни цео регион нема другу опцију осим европских интеграција", нагласио је Заев на заједничкој конференцији.

На синоћњем састанку Вучића, Заева и Раме постигнут је договор о заједничким радним дозволама и преласку граница без пасоша. Заев додаје и да је разрађен конкретан план како да се признају дипломе између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Вучић: Драстично ће се увећати привлачност све три земље за инвестиције

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће увођење дежурстава за фитосанитарне инспекције омогућити брже кретање камиона.

"Представници Светске банке рекли су да ће се уштедети око 120 милиона евра само ако се дежурства уведу на појединим прелазима", рекао је Вучић.

Објашњава да ће пољопривредници од тога имати велику корист.

"Произвођачима парадајза из Албаније биће много лакше да извезу своју робу која је лако кварљива, да зараде и планирају нову производњу", рекао је Вучић.

Овај договор омогућиће и да, у случајевима када исти инвеститори послују у Србији и Северној Македонији, могу да размењују раднике и инжењере.

"Тиме ћемо драстично увећати привлачност све три земље за директне стране инвестиције. Моћи ћете за мање од две године да видите значајан процентуални раст јер ћемо заједно да креирамо бољи амбијент", рекао је председник Србије.

Заједничке туристичке понуде 

Вучић је најавио да ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније моћи да путују без пасоша, само са личном картом, па ће бити организоване и заједничке туристичке понуде.

"То значи, када слетите на аеродром Београд, имате дозволу српских власти, можете да летите, на пример, у Тирану а нико вас више неће питати за документа, као и када дођете из Северне Македоније код нас, неће се гледати документа јер верујемо нашим колегама да раде на најбољи начин свој посао", рекао је Вучић.

То ће, додаје, значити да "више нећемо контролама гњавити странце".

"Тако ћемо драстично повећати број туриста, који ће трошити новац у наше три земље", рекао је Вучић.

Добродошли и други из региона

Вучић је указао да из свих земаља региона беже људи, не што немају хлеба да једу већ због другачије атмосфере, што гледају како једни друге оговарају иза затворених врата, а онда се говори о регионалној сарадњи, а и даље се чека 96 сати на граници.

"Завитлавамо наше грађане, јер се плашимо напада. Нека каже ко шта год хоће. Ја сам захвалан Зорану Заеву и Едију Рами. Они воле да правдају нашу позицију, ја нећу да се правдам за нешто што је најчистије, за оно што правимо за наше грађане", рекао је Вучић.

И други из региона су, истиче, добродошли.

Најавио је да ће француског председника Емануела Макрона видети у понедељак, и са њим у уторак имати и састанак, када ће га питати, уз дозволу Раме и Заева, молећи га за подршку и на европском путу, као и да чује шта стварно очекују од нас и шта мисле, као и да тражи подршку и за овај пројекат.

Вучић је раније за РТС рекао да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука.

Рама: У "мали Шенген" требало би укључити и Косово

Поводом тога што представници приштинских власти нису били присутни у Охриду, Еди Рама је на конференцији рекао да није променио свој став према Косову, нити мишљење да Србија треба да га призна, али и да није било сметњи да косовски председник и премијер буду у Охриду.

Рама је рекао да би у "мали Шенген" требало укључити и Косово "на равноправан начин и на легалним основама".

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да Босна и Херцеговина нема консензус или дефинитаван став у вези са иницијативом за "мали Шенген", иако је начелно опредељена за јачање регионалне сарадње.

Звиздић је рекао да је примаран фокус БиХ остају европске интеграције.

"БиХ ће коначан став донети у складу са нашим процедурама и после озбиљне анализе од стране овлашћених институција, пословне заједнице, експерата из области које иницијатива третира", навео је Звиздић.

Звиздић је приметио да, ако је део иницијативе брисање граница, онда је са становишта БиХ, немогуће брисање граница које претходно нису потпуно дефинисане. 

Црногорска министарка економије Драгица Секулић изјавила је, након разговора о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала у региону, да та земља сваку иницијативу мери кроз два аспекта - према томе да ли убрзава њен пут ка Европској унији, и које бенефите доноси грађанима и привреди.

"Исту судбину ће доживети и ова иницијатива. Да би могла да буде разматрана на експертском и на нивоу инситуција, мора доказати који су то бенефити за грађане и привреду, а са друге стране и то да се овом регионалном иницијативом убрзава пут ка ЕУ", поручила је Секулићева.

Звиздић и Секулићева су рекли да за њихове земље нема алтернативе европским интеграцијама.

Новинари су, наиме, питали лидере региона није ли "мали Шенген" алтернатива ЕУ интеграцијама, што су и Александар Вучић и Еди Рама одлучно негирали, док су Звиздић и Секулић резерве својих земаља према регионалној иницијативи формулисали управо у тим оквирима.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво